Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με τον Σύλλογο επαγγελματιών αλιέων και αλιεργατών Ηρακλείου

Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε σήμερα με πολυμελή αντιπροσωπεία του Συλλόγου επαγγελματιών αλιέων και αλιεργατών Νομού Ηρακλείου στα γραφεία του Συλλόγου στο Λιμάνι του Ηρακλείου.

Από τη συζήτηση μαζί τους προέκυψε η πολύ δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι ψαράδες του Ηρακλείου. Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, τη στιγμή που το λειτουργικό κόστος έχει ανέβει δραματικά και το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί, χρεώνονται με τέλη κυκλοφορίας για τα σκάφη τους και με επιπλέον χαράτσια από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου για την ανέλκυση – καθέλκυση σκαφών, την οποία πραγματοποιούν οι ίδιοι οι αλιείς και όχι οι υπηρεσίες του ΟΛΗ, που ενώ δεν τις προσφέρει τους βάζει να πληρώσουν για διαφυγόντα κέρδη! Επίσης χρεώνονται από τέλη ελλιμενισμού στο Λιμενικό Ταμείο. Αγανάκτηση επίσης προκαλεί η υπέρογκη τιμολόγηση του νερού για το πλύσιμο των αλιευμάτων, καθώς και η δυσβάσταχτη κοστολόγηση του ρεύματος.

Οξυμένο είναι και το πρόβλημα της καταστροφής των αλιευτικών εργαλείων από θαλάσσια είδη όπως οι λαγοκέφαλοι, τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόβλεψη αποζημίωσης των συγκεκριμένων ζημιών με αποτέλεσμα να χρεώνονται οι ίδιοι οι ψαράδες και για την αποκατάσταση των εργαλείων τους. Το ίδιο ισχύει και για τις ζημιές από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.  

Ο Μ. Συντυχάκης, στην παρέμβαση του, δήλωσε τη στήριξη του στα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου και δήλωσε το ΚΚΕ παλεύει ώστε να καταργηθούν τα τέλη κυκλοφορίας στα σκάφη των βιοπαλαιστών ψαράδων, να υπάρξει άμεση καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, να μειωθεί το κόστος των καυσίμων με τη διευκόλυνση του εφοδιασμού τους απευθείας με αφορολόγητο (ναυτιλιακό) πετρέλαιο και τη χορήγηση επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης απέναντι στο αυξημένο κόστος καυσίμων. 

Επίσης στηλίτευσε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που βαραίνει όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, αποτέλεσμα των οποίων είναι και τα υπέρογκα χαράτσια που βάζει ο ΟΛΗ στους αλιείς ενώ τους ενημέρωσε ότι το ΚΚΕ παλεύει για την κατάργηση των χαρατσιών στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και το Λιμενικό Ταμείο. 

Τέλος ανέφερε ότι πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένοι μηχανισμοί καταγραφής και αποζημίωσης στο 100% των ζημιών που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία από τα θαλάσσια είδη καθώς και από καιρικά φαινόμενα.

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι το ΚΚΕ παλεύει και μέσα στη Βουλή, όπως έκανε και πρόσφατα με σχετική ερώτηση, αλλά και έξω από τη βουλή στηρίζοντας τους βιοπαλαιστές αλιείς και αλιεργάτες κόντρα στις πολιτικές της ΕΕ και των Κυβερνήσεων, που τσαλαπατούν τους μικρούς ψαράδες, προς όφελος των μεγάλων αλιευτικών στόλων και των επιχειρηματιών υδατοκαλλιεργητών.

Τέλος, τους κάλεσε όλα αυτά που βιώνουν στην καθημερινότητά τους, στη δουλειά τους, στην ίδια τους την ζωή να αποτελέσουν κριτήριο στις ερχόμενες εκλογές και να πάρουν την απόφαση να συμπορευτούν και να στηρίξουν το ΚΚΕ παντού και σε όλες τις κάλπες. Μόνο έτσι θα μπορέσει ο λαός να βγει κερδισμένος την επόμενη μέρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί