Μ. Συντυχάκης: Να πραγματοποιηθούν άμεσα αντισεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ζητώντας να πραγματοποιηθούν άμεσα αντισεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία του Δήμου και να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα πρόβληματα σχολικής στέγης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί σε γονείς- εκπαιδευτικούς και μαθητές στον δήμο Ηρακλείου το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει αντισεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία της περιοχής. Η ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας εντείνεται, παίρνοντας υπόψη ότι αυτά τα σχολικά κτίρια στην πλειοψηφία τους είναι κτισμένα προ των αντισεισμικών κανονισμών του 1985, τα περισσότερα είναι κακοσυντηρημένα και ότι ακόμη και τα πιο σύγχρονα κτίρια, αυτά που έχουν κατασκευαστεί από το 1995 κι έπειτα, ήδη συμπληρώνουν τα 30 έτη.  

Ειδικότερα, μολονότι είναι γνωστό ότι η Κρήτη είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της χώρας και όλης της Ευρώπης και παρά τους καταστροφικούς σεισμούς στο Αρκαλοχώρι πριν 16 μήνες, όσο και αυτούς σε Τουρκία και Συρία, στα σχολεία του δήμου Ηρακλείου δεν έχει γίνει ολοκληρωμένος στατικός έλεγχος (ουσιαστικός δευτεροβάθμιος έλεγχος για στατική επάρκεια – για εξόδους διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης κτλ).  Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση επιδεινώνεται, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε πολλά σχολεία εφαρμόζεται το στοίβαγμα διπλάσιου αριθμού μαθητών σε σχέση με τον προβλεπόμενο και κυριαρχεί το αίσχος των προκάτ αιθουσών, περιορίζοντας προαύλια και χώρους συγκέντρωσης.  

Συνάμα, διαχρονικό είναι το πρόβλημα της σχολικής στέγης π.χ. τα περισσότερα Νηπιαγωγεία είναι σε μισθωμένα ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια, ενώ μόνο αγανάκτηση προκαλεί η κατάσταση της σχολικής στέγης των ειδικών σχολείων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. 

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες και την ανθρώπινη ζωή στη λογική του «κόστους – οφέλους» για το κεφάλαιο, την πολιτική που έχει περικόψει κονδύλια από την αντισεισμική θωράκιση, την ίδια στιγμή που χαρίζει δισ. στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και για Νατοϊκές δαπάνες. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, για:

– Να πραγματοποιηθούν άμεσα ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί όλων των σχολικών κτιρίων του δήμου Ηρακλείου, από αρμόδιες επιτροπές της  ΚΤΥΠ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και να δοθεί γενναία χρηματοδότηση από τους κρατικούς πόρους, για την άμεση αντισεισμική θωράκιση και πλήρη αποκατάσταση, επισκευή και συντήρηση, όπου διαπιστωθεί πρόβλημα.

– Να δοθεί πιστοποιητικό ασφάλειας και καταλληλότητας σε όλα τα σχολεία. Να ανεγερθούν νέα σχολικά κτίρια, με βάση την κάλυψη των πραγματικών και ολοένα αυξανόμενων αναγκών προσχολικής και σχολικής στέγης και ειδικής αγωγής στον Δήμο Ηρακλείου, με κρατική χρηματοδότηση και χωρίς Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί