Τέμπη: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών – Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους

Στον εισαγγελέα ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Λαρίσης

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στην τραγωδία των Τεμπών, με τους άνδρες της Πυροσβεστικής να συνεχίζουν να επιχειρούν στα συντρίμμια των δύο τρένων, προκειμένου να εντοπίσουν και κάθε αγνοούμενο.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής (ώρα 10 πρωί Πέμπτης), ο απολογισμός των νεκρών φτάνει στους 47.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο οι πυροσβέστες ελπίζουν ότι όσο προχωρούν προς το τρίτο βαγόνι του τρένου -και κόβουν τα σίδερα- ίσως βρεθεί κάποιος ζωντανός.

Οι άνδρες της Πυροσβεστικής να συνεχίζουν να επιχειρούν στα συντρίμμια των δύο τρένων και ελπίζουν ότι όσο προχωρούν προς το τρίτο βαγόνι του τρένου -και κόβουν τα σίδερα- ίσως βρεθεί κάποιος ζωντανός.

Στο τρίτο βαγόνι επικεντρώνονται οι έρευνες

Σήμερα, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο τελευταίο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με εμπορευματική στα Τέμπη αργά το βράδυ της Τρίτης και κόστισε τη ζωή σε 43 ανθρώπους.

Πρόκειται για το τρίτο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας το οποίο θα τεμαχιστεί και θα μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο προκειμένου να ελεγχθεί για τυχόν ανθρώπινους ιστούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως φίλοι και συγγενείς αναζητούν ακόμα αγνοούμενους και κάνουν ότι είναι δυνατόν να τους εντοπίσουν. Με μηνύματα ακόμα και στα social media ζητούν πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους.

Με το πρώτο φως της μέρας, οι Πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν εκ νέου, καθώς και τα γερανοφόρα οχήματα, τα οποία είχαν σταματήσει να δουλεύουν για λόγους ασφαλείας.

«Σίγουρα υπάρχουν κομμάτια ανθρώπων, οπότε θα πρέπει να βρεθούν, συλλεχθούν και να παραδοθούν για έλεγχο».

Σύμφωνα με τον διασώστη, Δημήτρη Νάκο, ο οποίος επιχειρεί στην περιοχή, χθες βρέθηκε στα συντρίμμια το απανθρακωμένο πτώμα του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Η χθεσινή δεύτερη νύχτα των ερευνών για τα σωστικά συνεργεία κύλησε μέσα σε ένα σκηνικό φρίκης από καμένες λαμαρίνες και συντρίμμια. Τα μοιραία λάθη, ο ανθρώπινος παράγοντας, τα συστήματα ασφαλείας και τα μεγάλα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου έρχονται στο προσκήνιο, όσο ξετυλίγεται το κουβάρι των γεγονότων.

Παράλληλα συνεχίστηκε, μέχρι αργά χθες, και η ταυτοποίηση των σορών από τους συγγενείς τους, στο Γενικό Νοσοκομείο με τη διαδικασία της λήψης DNA, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών αργότερα κατευθύνθηκαν προς τα ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί για να τους φιλοξενήσουν.

Έως το μεσημέρι η ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων που έχουν ανασυρθεί

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ταυτοποιηθούν οι σοροί των θυμάτων της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη που έχουν ανασυρθεί έως τώρα, με τη διαδικασία του Dna, από την αστυνομία σε συνεργασία με την ιατροδικαστική υπηρεσία, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που τηρείται σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών.

Με το πέρας της διαδικασίας, οι σοροί θα παραδοθούν τους συγγενείς τους. Παράλληλα, συνεχίζεται η αναζήτηση και ο εντοπισμός και άλλων ανθρώπων που αγνοούνται, ή έχουν χάσει την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σημειώνεται πως η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σήμερα η έρευνα συνεχίζεται από τα σωστικά συνεργεία στο τρίτο βαγόνι. Διαασώστες και γερανοφόρα οχήματα επιχειρούν, ώστε να μετακινηθούν τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας για να μπορέσει η έρευνα να προχωρήσει.

Διαχειρίσιμη η κατάσταση των τραυματιών στα δύο νοσοκομεία της Λάρισα

Διαχειρίσιμη φαίνεται πως είναι η κατάσταση των τραυματιών του δυστυχήματος της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, οι οποίοι νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. Εκτός από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και η κατάστασή τους είναι κρίσιμη, οι υπόλοιποι δεν κινδυνεύουν.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του γενικού νοσοκομείου Λάρισας, Κώστας Μπαργιώτας, τα χειρουργεία ολοκληρώθηκαν τη χθεσινή ημέρα και οι πρώτες βοήθειες δόθηκαν στο σύνολο των τραυματιών.

«Όλα τα τραύματα που εντοπίσαμε ήταν από την σύγκρουση των τρένων και η σοβαρότητα ποικίλει. Το συμπέρασμα είναι ότι στο νοσοκομείο δεν είχαμε περιπτώσεις πολλών βαριών περιστατικών που να κινδυνεύει η ζωή τους, πράγμα που σημαίνει πως το βλέμμα είναι πλέον στους αρκετούς νεκρούς που χάθηκαν στο σημείο του δυστυχήματος», σημείωσε ο κ. Μπαργιώτας.

Εξιτήριο για τους περισσότερους τραυματίες – Συγκινητική η προσέλευση για αιμοδοσία

Εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται αναμένεται να πάρουν σήμερα οι περισσότεροι τραυματίες από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ήδη, από χθες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ μια γυναίκα που έφερε ελαφρά τραύματα, ενώ παραμένουν για νοσηλεία 13 ακόμα τραυματίες από το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, από χθες νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας ένας εγκαυματίας 21 ετών, ενώ προσήλθαν στο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις 25 άτομα, κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα, από τα οποία παρέμειναν για νοσηλεία δύο άτομα, ένας 50χρονος και μια γυναίκα 53 χρονών με εκδορές».

Σύμφωνα με τον Πέτρο Κετικίδη, μέλος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», τρία άτομα παραμένουν για νοσηλεία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, δύο γυναίκες 19 και 52 ετών κι ένας 2χρονος άνδρας και σήμερα αναμένεται να πάρουν εξιτήριο. «Είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ευτυχώς με ελαφρά τραύματα από θραύσματα τζαμιών και εγκαύματα», εξήγησε.

Συγκινητική ήταν η προσέλευση, χθες το απόγευμα, στο ΑΧΕΠΑ, φοιτητών και πολιτών, που συμμετείχαν στην αιμοδοσία για να στηρίξουν τους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας. Από τις 5 το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο, περισσότεροι από 500 πολίτες προσήλθαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ -κυρίως φοιτητές, εκ των οποίων και πολλοί φίλοι των τραυματιών- προκειμένου να αιμοδοτήσουν.

Δημοσία δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Η αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών είναι σε εξέλιξη. Μετά τις πρώτες χθεσινές κινητοποιήσεις, σήμερα απεργούν οι σιδηροδρομικοί σε όλη τη χώρα αλλά και οι συνάδελφοί τους στο μετρό της Αθήνας.

Ο πολιτικός αντίκτυπος ήταν επίσης άμεσος και τεράστιος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «το δράμα οφείλεται κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος», με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να απαντά ότι ο «σεβασμός στα θύματα προϋποθέτει σεβασμό στην αλήθεια».

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε νωρίτερα ο Κώστας Καραμανλής. Στη δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποτρέψει το δυστύχημα παρά τις «προσπάθειές» της. Την θέση του πήρε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Ζούμε μια αδιανόητη τραγωδία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη, εκφράζοντας την οδύνη και την συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Τούτη την ώρα που μετράμε ακόμη τους νεκρούς μας και πενθούμε δεν θέλω να μιλήσω για ευθύνες. Αυτά θα τα πούμε στην ώρα τους. Θέλω μονάχα να εκφράσω την βαθύτατη οδύνη και τη συμπαράστασή μου στους συγγενείς των θανόντων, αλλά και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βράδυ της Τετάρτης σημειώθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, που αντιμετωπίστηκαν βίαια από την ΕΛΑΣ. Επεισόδια έγιναν έξω από τα γραφεία της Hellenic Train στη Λεωφόρο Συγγρού όταν οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν με χημικά να διαλύσουν την πορεία διαμαρτυρίας για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σιωπηρή διαμαρτυρία και εναπόθεση λουλουδιών πραγματοποίησαν φοιτητές και στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

Στον εισαγγελέα ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Λαρίσης

Στις 9 το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα ο 59χρονος σταθμάρχης του ΟΣΕ Λαρίσης, ο οποίος προσήχθη νωρίς το πρωί της Τρίτης. Σύμφωνα με εισαγγελικές διαρροές φέρεται να μίλησε για λανθασμένη αντίδραση.

Σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα. Οι κατηγορίες τις οποίες αναμένεται να αντιμετωπίσει αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, το οποίο με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί