Σ. Βαρδάκης: «Εκτός επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας εργαζόμενοι του ΕΟΔY»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την εξαίρεση των εργαζομένων του Ε.Ο.Δ.Υ. από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, πραγματοποίησαν 35 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας. 

Συγκεκριμένα, από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τις κατηγορίες εργαζομένων που δικαιούνται το επίδομα, εξαιρούνται εργαζόμενοι του Ε.Ο.Δ.Υ. και ειδικότερα εργαζόμενοι του προγράμματος Philos II και των Κ.Ο.Μ.Υ..

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων Ε.Ο.Δ.Υ., το Υπουργείο Υγείας τους ενημέρωσε με δελτίο τύπου ότι δίνει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας – και μάλιστα αναδρομικά από την αρχή τους έτους – σε ειδικότητες και φορείς, που το διεκδικούσαν επί χρόνια και που επιτελούν έργο σαφέστατα σε κακές συνθήκες και με έκθεση σε κινδύνους. 

Στις Κινητές Ομάδες Υγείας του Ε.Ο.Δ.Υ., οι εργαζόμενοι στις Δράσεις εξαιρούνται από το ανθυγιεινό επίδομα στο μεγαλύτερο μέρος τους. Αν και συμπεριλαμβάνονται παρασκευαστές και ελάχιστες ακόμα ειδικότητες, εκτός έμειναν εντελώς οι εργαζόμενοι του προγράμματος Philos II στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, των οποίων ο ρόλος, η προσφορά, η εργατικότητα και η συνέπεια ήταν καθοριστικής σημασίας σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. 

Ειδικότερα, εκτός επιδόματος μένουν οι ειδικότητες: Κοινωνικοί λειτουργοί, ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ Νοσηλευτικής, ΠΕ/ΤΕ Επισκεπτών Υγείας, ΤΕ Μαιευτικής, ΔΕ Βοηθών εργαστηρίων, ΠΕ Βιολογίας, ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ Διοικητικών, ΔΕ/ΥΕ Οδηγών, αλλά και οι γυμναστές (ΠΕ 11) που εργάζονται στον τομέα ψυχικής υγείας των δημόσιων νοσοκομείων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «Τίθεται σοβαρό θέμα άνισης μεταχείρισης εργαζομένων Κ.Ο.Μ.Υ. του Ε.Ο.Δ.Υ., με τους υπόλοιπους δικαιούχους του συγκεκριμένου επιδόματος, αντίστοιχων κλάδων που αναφέρονται στη ΚΥΑ, τη στιγμή που οι ειδικότητες αυτές, στην ουσία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της απόφασης».

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει με ποια λογική θεωρεί ότι οι ανωτέρω ειδικότητες, που εξαιρέθηκαν από τους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, δεν επιτελούν έργο, σαφώς, σε κακές συνθήκες και με έκθεση σε κίνδυνο και αν θα συμπεριληφθούν οι Επαγγελματίες Υγείας των Κ.Ο.Μ.Υ.  και η ειδικότητα γυμναστών στον τομέα ψυχικής υγείας των δημόσιων νοσοκομείων, στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί