Α. Τσίπρας: Καθαρή νίκη στις εκλογές -Διακύβευμα η προστασία της κοινωνίας και των αδυνάμων

Βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα κερδίσει τις εκλογές εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, που επανέλαβε ότι θα σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση με στόχο την πολιτική αλλαγή. Όπως τόνισε, υπάρχει προοπτική διακυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ με την προϋπόθεση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει, γιατί η νίκη αυτή θα ξεκλειδώσει και το ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσουν μαζί σε κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής νομιμοποίησης. 

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι «αν η χώρα θα συνεχίσει να κυβερνάται από αυτούς που την οδήγησαν στη μεγαλύτερη συρρίκνωση εισοδήματος, σε μια τρομακτική αναδιανομή πλούτου και στη μεγαλύτερη εκτροπή από τη μεταπολίτευση και μετά ή από μια προοδευτική Κυβέρνηση η οποία θα έχει σαν βασική έγνοια την προστασία της κοινωνίας, των αδύναμων και της μεσαίας τάξης, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποκατάσταση του κράτους Δικαίου». 

Και θέτοντάς το σε μορφή διλήμματος, είπε: «Δίκαιη αύξηση των εισοδημάτων ή επιβίωση με επιδόματα και διάφορα pass φτώχειας; Έλεγχοι στην αγορά και μείωση ΦΠΑ ή αισχροκέρδεια μέχρις εσχάτων; Προστασία της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση χρεών ή τα σπίτια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες;».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές «θα ξεκλειδώσει και το ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσουμε μαζί σε μια κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής νομιμοποίησης. Γιατί έτσι θα έχουμε και την αριθμητική αλλά και την ηθική νομιμοποίηση να προχωρήσουμε. Και αυτό σημαίνει κυβέρνηση των νικητών. Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Φοβάμαι όμως ότι ο Μητσοτάκης έχει πάει τα πράγματα πολύ πιο πέρα από την αντιπαράθεση Δεξιάς – Αριστεράς». 

«Απαράδεκτο παιχνίδι με τις εκλογές»

Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη «καθεστωτική αντίληψη και νοοτροπία», σημειώνοντας επίσης οι δημοσκοπήσεις «ως εργαλείο πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος τις περισσότερες φορές πια, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, διαψεύδονται».

Ενώ αναφερόμενος στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός «ενάμιση χρόνο τώρα ο κ. Μητσοτάκης προκηρύσσει εκλογές και ενάμιση χρόνο δεν προκηρύσσονται οι εκλογές. Κρατάω λοιπόν μικρό καλάθι στις διαρροές. Και θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο αυτό το παιχνίδι. Ακόμη και στη Τουρκία του Ερντογάν εδώ και μήνες όλοι γνωρίζουν το πότε θα γίνουν. Εδώ μαδάμε τη μαργαρίτα. Σε κάθε περίπτωση αν ήταν σίγουρος για τη νίκη θα τις είχε ήδη κάνει».

Καραμανλής, Παπανδρέου, Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης

Σε ερώτηση για την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος εκτιμά ότι «είναι πλήγμα για τη Ν.Δ.» σημειώνοντας ότι «ο Καραμανλής φεύγει, ο Καρατζαφέρης έρχεται, αυτή είναι η εικόνα της ΝΔ σήμερα. Η ΝΔ στη κυβέρνηση το ΛΑΟΣ στην εξουσία». 

Όσον αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου επισήμανε ότι «έγινε πρωθυπουργός σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ιστορίας και δεν κατάφερε να τη διαχειριστεί. Για να είμαστε όμως δίκαιοι, έχει ευθύνες και ο Καραμανλής σε αυτό που παρέλαβε ο Γιώργος. Ο Καραμανλής είχε τη διορατικότητα να δει τι έρχεται και να αποχωρήσει. Ο Γιώργος πιθανότατα δεν το είχε συνειδητοποιήσει. Αλλά θα θυμάστε ότι και στον Γιώργο έκανα πολύ σκληρή αντιπολίτευση. Πάντως, όσο και να διαφωνείς με τον Παπανδρέου, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσεις πως είναι ένας πολύ ευγενής άνθρωπος, προοδευτικός πολιτικός με καλή γνώση των διεθνών εξελίξεων».

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον παρουσίασε με… επιμελή απουσιολόγο: 

«Μου θυμίζει λίγο το συμμαθητή που στο σχολείο κάθονταν στο πρώτο θρανίο και έπαιρνε τις απουσίες. Δεν απαντούσε πάντα σωστά στις ερωτήσεις του δάσκαλου, αλλά σήκωνε συνέχεια το χέρι, ήταν επιμελής και απαιτούσε καλούς βαθμούς. Είναι ένας δυνατός και υπολογίσιμος αντίπαλος. Δεν έχει ίσως τη ρητορική ευφράδεια που είχε ο πατέρας του ή η αδελφή του, αλλά είναι σχολαστικός και κινείται βάση σχεδίου. Ακολουθεί πιστά τις συμβουλές των επικοινωνιολόγων. Αυτό που δε κάνω εγώ δηλαδή». 

Όσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη, παραδέχθηκε ότι «δεν τον έχω γνωρίσει καλά. Δεν είναι και στη Βουλή άλλωστε. Θέλω να κρατήσω το θετικό στοιχείο. Ότι προέρχεται από μια παράδοση που είναι παράδοση αντιδεξιάς, από το δημοκρατικό Ηράκλειο. Είναι ένας νέος πολιτικός, έχει μπροστά του μέλλον και δεν θα κριθεί από αυτές τις εκλογές. Αλλά θα κληθεί να πάρει πολύ κρίσιμες αποφάσεις αμέσως μετά τις εκλογές».

Η κυβέρνηση 4 χρόνια τρώει από τα έτοιμα

Όσον αφορά τη σύγκριση των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. όσον αφορά στην οικονομία, την οποία η κυβέρνηση επιμένει να χρησιμοποιεί ως επιχείρημα εν όψει εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: 

«Εμείς παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και μπροστά στην ανάγκη όχι να δώσουμε 60 δισ., αλλά να μαζέψουμε 37 όσο ήταν το μαξιλάρι. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης τέσσερα χρόνια τρώει από τα έτοιμα». 

Επίσης, επανέλαβε ότι για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας βεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμο σχέδιο λύσης το οποίο θα καταθέσει δημόσια την επόμενη εβδομάδα και «θα αφορά την επαναφορά της νομικής προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά κι ένα βιώσιμο πλαίσιο ρυθμίσεων, που θα παρέχονται με διαφάνεια στον δανειολήπτη και θα είναι δεσμευτικές για τον πιστωτή».

Γιατί η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς

Όσον αφορά τα Ειδικά Δικαστήρια επί κυβέρνησης Ν.Δ., και στον απόηχο της απόφασης για τον Νίκο Παππά, που έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή, (η συνέντευξη προφανώς είχε γίνει πριν ανακοίνωθεί η απόφαση του δικαστηρίου) ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «τα ειδικά Δικαστήρια τα έστησε ο κ. Μητσοτάκης. Και το ένα και το άλλο, η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Εγώ δεν θέλω να υπεισέλθω, θέλω να σεβαστώ τη Δικαιοσύνη, αλλά όταν και στις δυο περιπτώσεις η εισαγγελία έρχεται με αθωωτική εισήγηση, αυτό κάτι δείχνει ανεξάρτητα του αποτελέσματος. Με θεσμικούς παράγοντες και οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητας, ό,τι και να συνέβη χθες εγώ δεν έχω αισθήματα ρεβανσισμού. Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς».

Εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι «πλέον έχουμε την εμπειρία και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να υπερασπιστούμε ακόμη καλύτερα τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς θα έρθουμε για να γκρεμίσουμε το πελατειακό κράτος. Θα έρθουμε να δημιουργήσουμε θεσμούς λογοδοσίας και ελέγχου, να σταματήσει αυτή η ιστορία με το ρουσφέτι και την ευνοιοκρατία, να ξανάρθει μια στοιχειώδης αίσθηση αξιοκρατίας».

Για το θέμα που προέκυψε με τον Παύλο Πολάκη και τις υποψηφιότητες στον Νομό Χανίων, ανέφερε πως « Παύλος έκανε λάθος, πιστεύω το κατάλαβε. Πάμε παρακάτω. Η μάχη όλων μας είναι με τη Δεξιά του Μητσοτάκη και όχι αναμεταξύ μας για το ποιος θα βγει βουλευτής. Και τη μάχη δεν τη δίνουν μόνο οι υποψήφιοι. Την δίνουν όλοι και από κάθε μετερίζι».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί