Παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας μελισσοκόμων στο Ηράκλειο (φωτο)

ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης

Μηχανοκίνητη πορεία από το Παγκρήτιο Στάδιο ως τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποίησαν σήμερα μελισσοκόμοι από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του νησιού, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης με κεντρικό αίτημα την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Το ραντεβού για την παγκρήτια κινητοποίηση έχει δοθεί για τις 10 το πρωί και η κατάληξή της ήταν στην Περιφέρεια, όπου οι μελισσοκόμοι επέδωσαν το ψήφισμά τους. Η σημερινή μηχανοκίνητη πορεία αποφασίστηκε μετά τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οργανώθηκε από τους Μελισσοκομικούς Συλλόγους Ανατολικής Κρήτης, Λασιθίου, Ρεθύμνης «Μελιττεύς» και Χανίων «Η Μέλισσα».

ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης

Οι μελισσοκόμοι ζητούν:

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αύξηση του κόστους παραγωγής.
Ψηφιακή πλατφόρμα που θα συμπεριλαμβάνονται οι αγροτικοί ΚΑΔ και μέσω αυτού να δίνονται εκπτώσεις σε πετρέλαια και πρώτες ύλες.
Ενίσχυση του μελισσοκομικού κεφαλαίου για την συμβολή επικονίασης των μελισσών, δεδομένου ότι συμβάλλουν τα μέγιστα στη γεωργική παραγωγή και την διατήρηση του φυσικού – περιβαλλοντικού κεφαλαίου.
Αναδιαμόρφωση του απαρχαιωμένο κανονισμού του ΕΛΓΑ όσων αφορά τις ενισχύσεις.

Σύσκεψη στη Περιφέρεια για τα προβλήματα της μελισσοκομίας στη Κρήτη-Παγκρήτια κινητοποίηση των μελισσοκόμων στο Ηράκλειο

Η Περιφέρεια Κρήτης εκφράζει την συμπαράσταση της στα δίκαια αιτήματα των μελισσοκόμων του νησιού. Αυτό τονίστηκε στη σημερινή σύσκεψη που έγινε στη Περιφέρεια Κρήτης με την συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή τομέα Ειρήνης Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών-Επικοινωνιών αρμόδιου για θέματα Αγροδιατροφής Σταύρου Τζεδάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, των Περιφερειακών Συμβούλων Γιάννη Λεονταράκη, Μανόλη Χνάρη, του Αντιπροέδρου ΟΜΣΕ (Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας) και Προέδρου του συλλόγου μελισσοκόμων Ηρακλείου Κώστα Λεονταράκη, των Χανίων Θοδωρή Βίγλη, του Ρεθύμνου Χριστίνας Κουβαρά και του Λασιθίου Κώστα Κρασσά.  Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι-πολιτευτές κομμάτων.  

Οι μελισσοκόμοι από όλη την Κρήτη συγκεντρώθηκαν σήμερα στη πλ. Ελευθερίας στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου ενώ   επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματα τους, όπου μεταξύ άλλων ζητείται ουσιαστική οικονομική στήριξη των μελισσοκόμων από την Πολιτεία καθώς όπως αναφέρθηκε έχει ανέβει υπερβολικά το κόστος παραγωγής (εφόδια μελισσοκομικής) με αποτέλεσμα ήδη να καταγράφεται μεγάλη μείωση της παραγωγής μελιού στο νησί που υπερβαίνει φέτος το 40%. Παράλληλα το «ζωικό κεφάλαιο» των μελισσοκόμων έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα και από την κλιματική αλλαγή και απαιτείται λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κα. Χουδετσανάκη ανέφερε στους εκπροσώπους των μελισσοκόμων ότι θα έχει επικοινωνία και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά για τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου των μελισσοκόμων της Κρήτης που στηρίζουν ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα του νησιού.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί