«Η απάντηση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματα των Ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι η βία»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σχετικά με την απεργία και τα αιτήματα των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Η απάντηση της Κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματα των Ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι η βία

Μετά την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στην ειρηνική διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών έξω από το Μέγαρο Μουσικής, ήρθε η σειρά των εργαζόμενων στον τουρισμό και επισιτισμό που πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ  επιτέθηκαν απρόκλητα με προπηλακισμούς, σπρωξίματα, χημικά, τραυματισμούς και προσαγωγές εναντίον εργαζόμενων και βουλευτών, μεταξύ των οποίων και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Αυτός ήταν ο διάλογος της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους εργαζόμενους στον τομέα τουρισμού – επισιτισμού και η απάντηση στα δίκαια αιτήματά τους..

Τα αιτήματα του κλάδου αφορούν την υποχρεωτική ισχύ της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που παραμένει ακόμη στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας (αν και έχει υπογραφεί από τους κοινωνικούς εταίρους) και την επέκταση του ταμείου ανεργίας στους έξη μήνες για όλους τους ανέργους στον κλάδο.

Την ίδια ημέρα και στον Άγιο Νικόλαο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από το Σωματεία των Ξενοδοχοϋπαλλήλων με τα ίδια γενικά αιτήματα, μαζί με τα ιδιαίτερα τοπικά:

Την υπογραφή Τοπικής Σύμβασης, που να περιλαμβάνει και τις ειδικότητες που δεν έχει η Γενική και τα μεταφορικά στον τόπο εργασίας, που έχουν γίνει δυσβάστακτα για τους εργαζόμενους με το τωρινό κόστος των καυσίμων.

Πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό αναζητούν πλέον ασφαλέστερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές σε άλλα αντικείμενα. Η έλλειψη προσωπικού επιδεινώνει τους όρους εργασίας των υπολοίπων. Η ουσιαστική κατάργηση του ΣΕΠΕ και του 8ώρου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την αυθαιρεσία.

Στο νομό μας οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι οι πλέον κακοπληρωμένοι σε σχέση με άλλες περιοχές.

Η Τοπική Σύμβαση δεν έχει υπογραφεί επειδή δεν συμφωνούν οι ξενοδόχοι της Ιεράπετρας και της Σητείας, αλλά και για τον επιπλέον λόγο ότι ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Μιραμπέλλου είναι ανενεργός εδώ και τέσσερα χρόνια.

Πρέπει να δοθεί λύση στα προβλήματα των εργαζόμενων στον τουρισμό και επισιτισμό στην στιγμή που η υπέρογκη ακρίβεια και η αισχροκέρδεια έχει γονατίσει νοικοκυριά και μικρο μεσαίες Επιχειρήσεις. 

Πρέπει να καταλάβουν και οι επιχειρηματίες ότι οι εργαζόμενοι είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ελληνικού Τουρισμού. Για ένα τουρισμό με ποιοτικές υπηρεσίες και ζεστή φιλοξενία είναι απαραίτητο να σεβαστούν όλοι (κυβέρνηση και επιχειρήσεις) τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου.

Η εργασία με νόμους γαλέρας μόνο ζημιά θα προκαλέσει μεσοπρόθεσμα σε όλους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί