Qatargate: Το ένταλμα σύλληψης της Καϊλή αναφέρει πληρωμές «πολλών εκατομμυρίων ευρώ»

Ο Τζόρτζι βοηθούσε την Καϊλή να αποπληρώσει ένα «δεύτερο διαμέρισμα» που είχε αγοράσει στις Βρυξέλλες και την κατεύθυνε μετά από εντολές του Παντζέρι, όπως αναφέρει το ένταλμα

Το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή ήρθε στα χέρια του POLITICO, το οποίο περιγράφει ένα δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες που εργαζόταν υπό την καθοδήγηση του υπουργού Εργασίας του Κατάρ.

Τον Δεκέμβριο, η βελγική αστυνομία ανακάλυψε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μια επιχείρηση που αποκάλυψε ένα φερόμενο κύκλωμα δωροδοκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο αυτό μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου που είναι γεμάτο μετρητά.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου και την πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχο που εμπλέκεται στο σκάνδαλο, «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» βρέθηκαν στα χέρια των κύριων υπόπτων στο Qatargate.

Τα «σημαντικά χρηματικά ποσά», προσθέτει το ένταλμα, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Politico, «καταβλήθηκαν κρυφά, σε μετρητά από το Μαρόκο και το Κατάρ».

Στο ένταλμα αναφέρετε, επίσης, ότι η Καϊλή έκανε τηλεφωνήματα στον φερόμενο ως αρχηγό του κυκλώματος, τον Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, καθώς και σε δύο άλλους μη κατονομαζόμενους ευρωβουλευτές, μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου.

Το έγγραφο περιγράφει σε γενικές γραμμές ένα δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες που εργάζεται για λογαριασμό του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, του Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι από το 2021. Σύμφωνα με το ένταλμα, το Κατάρ διηύθυνε τη δράση του κυκλώματος, του μέσω του Παντζέρι, πρώην ευρωβουλευτή, ο οποίος επίσης συνελήφθη και ομολόγησε ότι δωροδοκούσε ευρωβουλευτές μετά από συμφωνία με τις Αρχές.

Ενδιάμεσος κρίκος ο Τζόρτζι, συνέδεε Παντζέρι με Καϊλή

Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ όπως αναφέρεται στο ένταλμα, «φαίνεται να είναι ο ελεγκτής των δραστηριοτήτων του Παντζέρι».

Ο σύντροφος της Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι,  κοινοβουλευτικός βοηθός που εργαζόταν στο παρελθόν για τον Παντζέρι, συνελήφθη επίσης τον Δεκέμβριο. Το ένταλμα παρουσιάζει τον Τζιόρτζι ως τον ενδιάμεσο που συνδέει τον Παντζέρι με την Καϊλή.

«Η έρευνα δείχνει ότι οι εντολές δόθηκαν από τον Παντζέρι στον σύζυγο της κατηγορούμενης», προσθέτει, αναφερόμενος στην Καϊλή.

Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Παντζέρι απευθυνόταν στον Τζόρτζι όταν ήθελε να κατευθύνει τη συμπεριφορά της Ελληνίδας ευρωβουλευτή. Στο ένταλμα επισημαίνεται ένα περιστατικό όταν ο Παντζέρι ήταν απογοητευμένος με την Καϊλή που μιλούσε με μια μυστηριώδη φιγούρα, «την Ολλανδέζα».

«Ο Παντζέρι επικρίνει το γεγονός ότι η Καϊλή μίλησε στην Ολλανδέζα», αναφέρεται στο ένταλμα, σημειώνοντας ότι ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος πίστευε ότι είχε «υπερβεί τα όρια». Ο Παντσέρι μετέφερε την ενόχλησή του στον Τζόρτζι: «Θα ήταν καλή ιδέα να της πεις να σταματήσει», είπε ο πρώην ευρωβουλευτής στον σύντροφο της Καϊλή, σύμφωνα με το έγγραφο.

Το Politico δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την ταυτότητα της «Ολλανδέζας».

Το ένταλμα αναφέρει επίσης ότι η Τζιόρτζι βοηθούσε ανεπίσημα την Καϊλή να αποπληρώσει ένα «δεύτερο διαμέρισμα» που είχε αγοραστεί στο όνομά της, αναφέροντας τη ρύθμιση αυτή ως απόδειξη ότι γνώριζε για το εισόδημα του συντρόφου της από το Qatargate.

Τόσο η Τζιόρτζι όσο και η Καϊλή αρνούνται κάθε αδίκημα. Ο δικηγόρος της , Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη γνησιότητα του εντάλματος. Ο δικηγόρος του Τζίρτζι αρνήθηκε να σχολιάσει και η κυβέρνηση του Κατάρ δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού.

Το συνολικό ποσό υπολείπεται κατά πολύ από αυτά που βρέθηκαν

Ο Καϊλή κρατείται για περισσότερο από δύο μήνες με την κατηγορία της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση – μέρος μιας εκτεταμένης έρευνας για το αν ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, επηρέασαν παράνομα το έργο του Κοινοβουλίου

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι «ο κύριος οργανωτής ή συνδιοργανωτής δημόσιας διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», σύμφωνα με το ένταλμα που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου.

Λίγο μετά τις πρώτες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate, οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά από τους βασικούς υπόπτους.

Αυτό περιλαμβάνει 150.000 ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Καϊλή και άλλα 150.000 ευρώ που βρέθηκαν σε μια βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών. Το ένταλμα σύλληψης αναφέρει επίσης περίπου 700.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι του Παντζέρι.

Ωστόσο, από το συνολικό ποσό υπολείπεται κατά πολύ των «αρκετών εκατομμυρίων» που αναφέρονται στο ένταλμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ύποπτοι έλαβαν πρόσθετες πληρωμές που δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί. Ερωτηθείς σχετικά με την ασυμφωνία, εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη εκτιμήσει την πλήρη έκταση όλων των πληρωμών αυτών που εμπλέκονται στο Qatargate.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, η Καϊλή είπε ότι είχε δώσει εντολή στον πατέρα της, Αλέξανδρο Καϊλή, να πάρει τα χρήματα από το σπίτι της στις Βρυξέλλες. «Η κατηγορούμενη αναγνωρίζει ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. Δηλώνει ότι γνώριζε τις δραστηριότητες του συζύγου της και του Παντζέρι και ότι βαλίτσες με χρήματα είχαν περάσει από το διαμέρισμά της στο παρελθόν», αναφέρεται στο ένταλμα.

Ο δικηγόρος της Καϊλή, δήλωσε αργότερα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η Καϊλή διέταξε τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. «Μόλις συνειδητοποίησε την ύπαρξη των χρημάτων και ένιωσε ότι επρόκειτο για ένα τοξικό τέρας, το οποίο έπρεπε να απομακρύνει αμέσως από το διαμέρισμα που μοιραζόταν με τον σύντροφό της, ζήτησε από τον πατέρα της να μεταφέρει τη βαλίτσα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, όπου τα χρήματα θα τα παραλάμβανε ο πραγματικός ιδιοκτήτης τους», ανέφερε σε δήλωσή του στα τέλη Ιανουαρίου.

Το ένταλμα παρουσιάζει μια διαφορετική εκτίμηση: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής».

 POLITICO

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί