Η ομιλία του προέδρου των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ στο Παγκρήτιο συλλαλητήριο για την Υγεία

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΡΥΣΑΛΗ – ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ Κ ΓΕΝ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΟΕΔΗΝ – ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Δείτε:

Μεγάλο Παγκρήτιο συλλαλητήριο για την Υγεία – Χιλιάδες Κρητικοί φώναξαν: Κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ (φωτο)

Σήμερα, στέλνουμε ένα αποφασιστικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, λέγοντας: Φτάνει πια! Ως εδώ με την υποβάθμιση της Υγείας. Η σημερινή μας συγκέντρωση είναι σταθμός στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις στο Ρέθυμνο, στην Ιεράπετρα, στο Ηράκλειο. Πιάνει το νήμα των αγώνων στην παιδεία, στον πολιτισμό, στον επισιτισμό και στους αγώνες των αγροτών.

Κανένας δεν μπορεί να καπηλευτεί τον αγώνας μας, ούτε να ψαρέψει σε θολά νερά! Δεν ξεχνάμε ότι η κατάσταση που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι στην υγεία έχει όνομα και παρελθόν, και δεν είναι άλλο παρά η αντίληψη ότι η υγεία είναι για τις κυβερνήσεις και την ΕΕ εμπόρευμα, οι ασθενείς πελάτες και οι εργαζόμενοι φτηνοί, ευέλικτοι και αναλώσιμοι.

Η συγκέντρωσή μας, οι αγώνες  μας στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας, ότι όταν πάρουμε ως λαός την υπόθεση στα χέρια μας, μπορούμε να επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας, απέναντι σε όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

Ενώνουμε τη φωνή μας, σφίγγουμε το χέρι μας στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που αυτές τις μέρες δίνουν ένα μάθημα αξιοπρέπειας και  αγώνα, τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, στους εργαζόμενους στον πολιτισμό. Στέλνουμε μήνυμα ελπίδας στους ασθενείς, στις ευάλωτες ομάδες, στην 3η ηλικία.

Ναι! Θα νικήσουμε, θα ανατρέψουμε τα σχέδια εκείνων που ασελγούν και κερδοσκοπούν πάνω στον ανθρώπινο πόνο!

Σ΄ αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ζήσαμε και ζούμε, χιλιάδες υγειονομικοί όλων των κλάδων εφημερεύουν και σώζουν ζωές. Χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες μέρες από τη διαπίστωση του πρώτου κρούσματος της πανδημίας στην Ελλάδα, που εξελίχθηκε σε τραγωδία για τον λαό και αποκάλυψε το πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία και τη ζωή του η πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Με περίπου 35.000 νεκρούς μέχρι σήμερα (περισσότερους από 10.000 τον χρόνο), με χιλιάδες ασθενείς να υποφέρουν από post Covid συμπτώματα και να χρειάζονται αυξημένη φροντίδα, με τον ιό να θερίζει και σήμερα σχεδόν 20 ζωές τη μέρα, ήρθε η ώρα ο λαός να κάνει ταμείο και να αποδώσει ευθύνες και στην κάλπη. Οι ανάγκες χωρίς πανδημία είναι για 30.000 σε κανονικές συνθήκες και προσλαμβάνονται μόνο 3.500, όλοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Κανένα συγχωροχάρτι λοιπόν στην πολιτική του «κόστους – οφέλους», που υπηρετούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και στην Υγεία, στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και των «αντοχών της οικονομίας». Είναι αυτή που ευθύνεται για τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, τις ελλιπείς υποδομές, την ανύπαρκτη πρόληψη.

Σε αυτήν την άθλια κατάσταση βρήκε το δημόσιο σύστημα Υγείας η πανδημία και το οδήγησε σε πλήρη κατάρρευση, «προγράφοντας» τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που την κρίσιμη ώρα δεν είχαν την αναγκαία φροντίδα, ή ένα κρεβάτι ΜΕΘ.

Κανένα συγχωροχάρτι στην πολιτική της καταστολής και της περιστολής λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που εντάθηκε την περίοδο της πανδημίας, στο όνομα του «περιορισμού της διασποράς», όταν ο ιός κυκλοφορούσε ανεξέλεγκτος με ευθύνη του κράτους σε χώρους δουλειάς, σχολεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για να μην προσβάλει τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών.

Ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα το πέτυχαν και οι μαχόμενοι υγειονομικοί που ρίχτηκαν με αυτοθυσία στη μάχη. Στα τμήματα επειγόντων, στις κλινικές, στις ΜΕΘ, στα εργαστήρια. 

ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕ Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.

Δεν το πέτυχαν οι πολυεθνικές του φαρμάκου, του ιατρικού εξοπλισμού και των μέτρων προστασίας της υγείας. Δεν το πέτυχαν οι πολυδιαφημιζόμενοι όμιλοι με τις διάφορες «δωρεές» τους, εξασφάλισαν με τις Π.Ν.Π. τεράστια κέρδη και τώρα τους χαρίζουν ολόκληρα νοσοκομεία όπως τα παιδοογκολογικά της Αθήνας. 

Σήμερα  στην πλατειά Ελευθερίας του Ηρακλείου δώσαμε αποφασιστική απάντηση ότι δεν θα αφήσουμε στα αρπακτικά της υγείας να βάλουν χέρι στα νοσοκομεία.

Αντιπαλέψαμε τη λογική του κόστους οφέλους των νοσοκομείων που θα αξιολογούνται σαν ξενοδοχεία με πληρότητες  και  με ασθενείς που επίσημα η ΕΕ τους θεωρεί πελάτες.

Δώσαμε απάντηση ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε την υγεία, τον πολιτισμό, την παιδεία να συνεχίσουν να είναι κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα! 

Αποδείξαμε ότι δεν περιμένουμε σωτήρες και θαυματοποιούς να προστατεύουμε τα νοσοκομεία. 

Φτάσαμε μέχρι εδώ γιατι καθημερινά αντιπαλέψαμε οι μαχόμενοι υγειονομικοί την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, δεν λογαριαστήκαμε μετά την πανδημία όπως έλεγαν κάποιοι ούτε ψάχναμε κοινό υπουργό υγείας.  Δεν  τρομοκρατηθήκαμε από τις απειλές και τις διώξεις των διοικητών και της ηγεσίας του υπουργείου υγείας. 

Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση της ΝΔ, που αξιοποίησε την πανδημία ως «ευκαιρία» για να επιταχύνει την ίδια επικίνδυνη και καταστροφική για τον λαό πολιτική: Με σχέδια για κλείσιμο κι άλλων κλινικών και νοσοκομείων. Με διεύρυνση των ΣΔΙΤ. Με παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων των υγειονομικών. Με την εξασφάλιση νέας πελατείας στους ομίλους της Υγείας 

Καμιά ανοχή στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει τα ίδια με άλλα λόγια, και έκανε τα ίδια με τον ίδιο τρόπο! Ούτε συγχωροχάρτια, ούτε ανοχή λοιπόν στους νεκροθάφτες της Υγείας που γιατροπορεύουν τα κέρδη των ιδιωτών.

Δεν επιλεγούμε τις ιδιωτικοποίησες αν αυτές λέγονται ΣΔΙΤ, ή αν λέγονται νοσοκομείο Σαντορίνης και Παπαγεωργίου.

Δεν επιλεγούμε τον τρόπο της εισόδου των ιδιωτών στα νοσοκομεία αν αυτή προωθείται μέσω συνύπαρξης  η σύμπραξης.

Δεν επιλέξαμε αν ο εργολάβος στην καθαριότητα ήταν το ίδιο το κράτος ή ο ιδιώτης. Αν είναι  ΜΚΟ  όπως κάνουν τώρα στις ΤΟΜΥ του νησιού, στο νοσοκομείου του Ρέθυμνου.

Δεν επιλέξαμε αν η περικοπή της χρηματοδότησης των νοσοκομείων θα γίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από τα ασφαλιστικά ταμεία με τη λογική ότι κινείται κοστολογείται.   

Δείξαμε ότι δεν ξεχάσαμε όπως έκαναν μερικοί να καταργήσουν τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, τα ιδιωτικά χειρουργεία, την παραχώρηση 70 κρεβατιών στις ασφαλτικές εταιρίες, την δυνατότητα των πανεπιστημιακών γιατρών να έχουν ιδιωτικό ιατρείο, τα μπλοκάκια στους ιατρούς και τις μετακινήσεις γιατρών. Και τώρα με τη σημερινή κυβέρνηση και πριν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ξεχνάμε ποιος θεοποίησε τους δήθεν δωρητές τύπου Νιάρχου στο ΠΑΓΝΗ  με τις δωρεές.

Ποιος έστησε κλινικές μέσω ΕΣΠΑ που παραμείναν ζωντανές από τους αγώνες των εργαζομένων .

ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ! 

Την ελπίδα τη γεννά η οργανωμένη πάλη για το πιο απλό πρόβλημα στο πιο σύνθετο, με μόνιμο στόχο μια άλλη κοινωνία που θα μας επιτρέπει να χαιρόμαστε τη ζωή μας, να μην είναι η δουλειά δουλεία, να υπάρχει δουλειά, να είμαστε υγιείς, να αντέχουμε στις επιδημίες, να υπάρχει σπίτι, και κυρίως να έχουμε τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε, να είμαστε αλληλέγγυοι! Με δύο λόγια να ζούμε ανθρώπινα.

Άλλωστε αυτό δίδαξαν σημαντικοί υγειονομικοί στο πέρας του χρόνου, ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Τσε Γκεβάρα!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί