Μεγάλο Παγκρήτιο συλλαλητήριο για την Υγεία – Χιλιάδες Κρητικοί φώναξαν: Κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ (φωτο)

Χιλιάδες πολίτες από όλη την Κρήτη συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου προκειμένου να διατρανώσουν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, του ΕΣΥ και το κλείσιμο Νοσοκομείων.

Περισσότεροι από 100 φορείς δήλωσαν συμμετοχή στην πρωτοφανή κινητοποίηση για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας.

Δείτε Φωτογραφίες: ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης

Δείτε επίσης: Ξεσηκωμός στην Κρήτη για την υπεράσπιση του ΕΣΥ- Παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο στις 22 Φεβρουαρίου

Στους δρόμους ξανά οι υγειονομικοί για την υπεράσπιση της υγείας – Παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο την Τετάρτη

Όχι στο ξήλωμα του ΕΣΥ- Νέο κάλεσμα των γιατρών της Κρήτης για το συλλαλητήριο της Τετάρτης

Στους δρόμους για την υγεία: Πάνω από 100 σωματεία και φορείς στηρίζουν το σημερινό παγκρήτιο συλλαλητήριο

Στο κάλεσμα των Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης, Σωματείων Εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων Κρήτης, Φοιτητικών Συλλόγων Ιατρικής και ΣΕΥΠ Ηρακλείου αναφέρονται:

Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη ραγδαία υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας και το ‘’ξήλωμα’’ του ΕΣΥ, που επιχειρείται από την κυβέρνηση της ΝΔ με τον καταστροφικό νόμο Γκάγκα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Οι συνέπειες της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας αποκαλύφθηκαν με τραγικό τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πρόσβαση των non-COVID ασθενών σε υπηρεσίες υγείας περιορίστηκε, οι αναμονές στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία των νοσοκομείων εκτοξεύτηκαν (με τις λίστες χειρουργείου της Κρήτης να περιλαμβάνουν πλέον πάνω από 12500 ασθενείς) και οι συνθήκες δουλειάς των υγειονομικών επιδεινώθηκαν με τον εξαναγκασμό τους σε πρόσθετες βάρδιες και εφημερίες, σε μετακινήσεις, σε αναστολή αδειών (με αποτέλεσμα σήμερα να χρωστούνται χιλιάδες ημέρες αδειών).

Η εντατικοποίηση, η συσσωρευμένη κόπωση και οι καθηλωμένοι μισθοί οδηγούν σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, αλλά και νοσηλευτών. Οι παραιτήσεις της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής Ρεθύμνου, των διευθυντών ΤΕΠ του ΓΝ Χανίων και του ΓΝ Αγίου Νικολάου (ΓΝΑΝ), της διευθύντριας του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου Ηρακλείου και ενός ειδικευμένου παιδοψυχιάτρου του ΠΑΓΝΗ, της διευθύντριας του κέντρου αίματος του Βενιζελείου, δύο (εκ των τριών) ακτινολόγων του ΓΝ Ιεράπετρας, δύο ακτινολόγων του ΓΝΑΝ, του μοναδικού παιδονευρολόγου του Βενιζελείου κοκ. οδηγούν στα πρόθυρα κλεισίματος τμήματα βασικά ή και μοναδικά σε όλη την Κρήτη. Σε αυτές τις συνθήκες κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό περιόδευσε πρόσφατα στην Κρήτη και -παράλληλα- η αναπλ. Υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα είχε το θράσος να επισκεφτεί τα νοσοκομεία της Κρήτης, όμως οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών και του λαού του νησιού έκαναν σαφές πως η πολιτική εμπορευματοποίησης βασικών κοινωνικών αγαθών είναι απορριπτέα!

Αντί για μόνιμες προσλήψεις, κενά μπαλώνονται με συμβασιούχους και μετακινήσεις (π.χ. παθολόγων, αναισθησιολόγων). Μάλιστα, ο πρόσφατος νόμος -ταφόπλακα για το ΕΣΥ- προβλέπει μπαλώματα και με ιδιώτες γιατρούς μερικής απασχόλησης και ανειδίκευτους απόφοιτους ιατρικής, εξαναγκάζοντας μάλιστα τους αποφοίτους σε μετανάστευση, αφού συντρίβεται κάθε προοπτική για μόνιμη δουλειά με ανθρώπινα ωράρια και καταργείται η ισότιμη ενιαία ένταξη στην ειδικότητα. Οι ασθενείς ωθούνται σε ακόμη περισσότερες πληρωμές σε ιδιωτικούς ομίλους της υγείας ή στα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία των νοσοκομείων, αφού οι δωρεάν παροχές υγείας ολοένα συρρικνώνονται.

Η κατάσταση ολοένα θα χειροτερεύει όσο προχωράει η εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων για το «νέο ΕΣΥ», που περιλαμβάνουν την επέκταση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων με ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησής τους και άντληση εσόδων από τους ίδιους τους ασθενείς άμεσα ή έμμεσα (μέσω ασφαλιστικών ταμείων). Προβλέπεται αξιολόγηση μονάδων υγείας (από τον ΟΔΙΠΥ), διαμόρφωση νέου χάρτη υγείας με συγχωνεύσεις νοσοκομείων (π.χ. Λασιθίου), μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, παράδοση υπηρεσιών υγείας σε εργολάβους και ΜΚΟ. Τα σχέδια αυτά επιχειρούν να τα επιβάλλουν με την ένταση του αυταρχισμού διοικήσεων νοσοκομείων.

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας και οι φοιτητές στις σχολές υγείας της Κρήτης αντιδρούμε στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, άνεργους, συνταξιούχους, να συμμετέχουν μαζικά στο συλλογικό αγώνα για ένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ που θα ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της επιστήμης.

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα.

Διεκδικούμε:

·        Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Άμεση  προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων.

·        Να μην κλείσει και να μην αλλάξει χαρακτήρα κανένα νοσοκομείο. Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στο “νέο ΕΣΥ “.

·        Καμία κατάργηση –συγχώνευση τμήματος, κλινικής ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας υγείας. 

·        Κατάργηση πληρωμών ασθενών για εξετάσεις, φάρμακα, χειρουργεία και άλλες θεραπείες.

·        Επικαιροποίηση απαρχαιωμένων οργανισμών νοσοκομείων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες

·        Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

·        Γιατροί ΕΣΥ πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης

·        Όχι σε μετακινήσεις γιατρών και άλλων υγειονομικών μεταξύ μονάδων υγείας

·        Αυξήσεις μισθών σε επίπεδα ανάλογα με την αύξηση του πληθωρισμού. Επαναφορά 13ου -14ου μισθού.

·        Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών

·        Όχι στον αυταρχισμό διοικήσεων

·        Καμία υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων ιατρικής με την εισαγωγή κριτηρίων αξιολόγησης-φίλτρων. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για άσκηση επαγγέλματος.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγώνες των εκπαιδευτικών, των καλλιτεχνών, των αρχαιολόγων και των εργαζομένων στα μουσεία.

OXI στην εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί