Νέοι σεισμοί στην Τουρκία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 213 τραυματίες

Τρεις νεκροί και 213 τραυματίες είναι ο έως τώρα απολογισμός των δύο νέων σεισμών που σημειώθηκαν χθες στην Τουρκία, όπου κατέρρευσαν τοίχοι από μισογκρεμισμένα κτίρια και πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα ερείπια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γενί Σαφάκ, μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή Ντεφνέ στο Χατάι, σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Σαμαντάγκ. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρθηκε ότι ορισμένα από τα κατεστραμμένα κτίρια στην περιοχή κατεδαφίστηκαν μετά τους δύο σεισμούς, που έγιναν αισθητοί στις γύρω επαρχίες. Ο δήμαρχος Hatay Lütfü Savaş ανακοίνωσε ότι υπήρχαν πολίτες που βρίσκονταν κάτω από τα ερείπια. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι: «Τρεις από τους πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, 213 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο».

Μετά τους σεισμούς σημειώθηκαν περίπου 20 μετασεισμοί, ενώ υπήρξαν αναφορές ότι τα κτίρια που είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές κατεδαφίστηκαν. Κατόπιν αυτών, στην περιοχή βγήκαν ομάδες που έκαναν περιπολία στα γκρεμισμένα κτήρια προειδοποιώντας συνεχώς τους πολίτες να μείνουν μακριά από αυτά. Συχνά ακούγονταν σειρήνες ασθενοφόρων.

Ο Ahmet Başman, ο οποίος βγήκε από τα ερείπια του κτιρίου στην οδό Ιπέκ με δικά του μέσα, είπε στο Anadolu Agency (AA) ότι βρίσκονταν σε αυτή τη μονοκατοικία κατά τη διάρκεια του σεισμού πολλά άτομα . Δηλώνοντας ότι το σπίτι, το οποίο δεν υπέστη ζημιές από τους σεισμούς στο Καχραμανμαράς, ήταν μια παλιά κατασκευή αποτελούμενη από δύο δωμάτια, ο Μπασμάν είπε: «Βγήκα από το σπίτι με δικά μου μέσα. Κατά τη διάρκεια του σεισμού ήμασταν 4-5 άτομα. Η κόρη μου τραυματίστηκε σοβαρά, ο θείος της σκοτώθηκε. Οι άλλοι βγήκαν έξω».
Ο Σοϊλού
Πάντα σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε: «Έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχουν καταστροφές στις περιοχές Σαμαντάγκ και Ντεφνέ του Χατάι. Οι αναφορές από το Yayladağı, το Reyhanlı και το Arsuz δεν είναι σωστές» , είπε και συνέχισε: «Τρεις από τους πολίτες μας, ένας στην Antakya, ένας στο Defne και ένας στο Samandag, έχασαν τη ζωή τους. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 42 αναφορές για θύματα, τα 39 από αυτά είναι καλά.»

Το Ανατολή

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, υπάρχουν αναφορές για καταρρεύσεις κτιρίων σε ορισμένες γειτονιές στην επαρχία Χατάι και για εγκλωβισμένους ανθρώπους κάτω από τα ερείπια. Στην Αλεξανδρέττα, εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους το κρατικό νοσοκομείο.

Anadolu: Δύο σεισμοί μέσα σε λίγα λεπτά

Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, κάνει λόγο για δύο σεισμούς που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας, με διαφορά λίγων λεπτών.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο πρώτος σεισμός έγινε στις 20:04 στο Χατάι και είχε μέγεθος 6,4 βαθμών. Στις 20:07 ακολούθησε σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην πόλη Σαμαντάγκ της επαρχίας Χατάι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων.

Δείτε βίντεο από την στιγμή του σεισμού:

Οκτάι: Μείνετε μακριά από κτίρια με ζημιές

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν μακριά από κτίρια, που έχουν υποστεί ζημιές.

«Οι έρευνές μας για τους σεισμούς στο Χατάι συνεχίζονται. Ζητάμε από τους πολίτες να μείνουν μακριά από κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές», έγραψε ο Οκτάι στο Twitter.

Ο κυβερνήτης του Χατάι, ανέφερε ότι υπάρχουν αναφορές μετά τον σεισμό. «Λάβαμε ορισμένες αναφορές, εξαιτίας του σεισμού που έγινε στην πόλη και τις αξιολογούμε. Οι έρευνες συνεχίζονται», έγραψε.

Αισθητός σε πολλές χώρες

Σύμφωνα με το Anadolu, οι σεισμοί στο Χατάι έγιναν αισθητοί και σε πολλές περιοχές της Συρίας. Όπως αναφέρουν ανταποκριτές, οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους μετά τους σεισμούς, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε ορισμένα κτίρια.

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε πόλεις του Λιβάνου, ιδιαίτερα στην Βηρυτό. Πανικόβλητοι οι κάτοικοι βγήκαν έξω από τα κτίρια. Επίσης, έγινε αισθητός στη Συρία, την Ιορδανία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, αλλά και την Κύπρο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί