Κομισιόν: Αποδοκιμασία των αγωγών SLAPP που στηρίζει το καθεστώς Μητσοτάκη – Η περίπτωση Αυγενάκη

Ένα ακόμη έμμεσο, αλλά σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας της πρακτικής των αγωγών SLAPP στέλνει η Κομισιόν, με αφορμή και τη βιομηχανία αγωγών Αυγενάκη κατά δημοσιογράφων. Απαντώντας σε ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη, η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα επισημαίνει την υψηλή προτεραιότητα που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο στην υπό διαπραγμάτευση σχετική Οδηγία, όσο και στην εφαρμογή από τα κράτη μέλη των προτεινόμενων στη σχετική σύσταση μέτρων. 

Μάλιστα, καθώς αυτήν τη φορά πρόκειται για καταχρηστική αγωγή πολιτικού – και δη μέλους της κυβέρνησης – κατά δημοσιογράφου, η Επίτροπος αναφέρεται με νόημα σε «ανισορροπία οικονομικής ή πολιτικής ισχύος μεταξύ των μερών, η οποία αυξάνει σημαντικά τις επιβλαβείς επιπτώσεις».

Στην ερώτηση που είχε υποβάλει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρεται σε αγωγή του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη κατά της περιφερειακής εφημερίδας ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ και κατά του δημοσιογράφου και διευθυντή σύνταξης κ. Ψαρουλάκη, με την οποία απαιτεί αποζημίωση 300.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης την οποία ισχυρίζεται ότι υπέστη από δημοσιεύματα της εφημερίδας για πράξεις και παραλείψεις του ως κυβερνητικού στελέχους, καθώς και αποζημίωση 5.000 ευρώ για κάθε δημοσίευμα της εφημερίδας που θα αφορά τον ενάγοντα, επειδή –κατά τον κ. Αυγενάκη – μπορεί να τον διαβάλει στο εκλογικό σώμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Παρά την πάγια τακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μη σχολιάζει ατομικές δικαστικές διαδικασίες στα κράτη μέλη, θέση που άλλωστε επαναλαμβάνεται και στην αρχή της απάντησης της Αντιπροέδρου Αξιών και Διαφάνειας, η Επίτροπος στη συνέχεια εκφράζει την ξεκάθαρη αποδοκιμασία της στην πρακτική των αγωγών SLAPP και στέλνει σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει τα μέτρα που περιγράφονται στη σχετική σύσταση, για την οποία επισημαίνει πως «εφαρμόζεται σε εγχώριες υποθέσεις και καλύπτει όλα τα είδη διαδικασιών». 

Με άλλα λόγια, η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια μεταξύ άλλων και για το σεβασμό στο Κράτος Δικαίου, επισημαίνει πως οι κυβερνήσεις των κρατών μελών, έχουν στα χέρια τους έναν σαφή «οδικό χάρτη» στη βάση του οποίου μπορούν με παρεμβάσεις στο εσωτερικό τους δίκαιο να συγκροτήσουν επαρκές πλαίσιο προστασίας από τις αγωγές SLAPP. 

«Όσο κι αν ο χαρακτήρας των συστάσεων προς τα κράτη–μέλη που εκδίδει η Κομισιόν δεν είναι δεσμευτικός, η υιοθέτηση ή μη των προτεινόμενων μέτρων είναι ένδειξη, ή ακόμη και πειστήριο της πολιτικής βούλησης για μια κυβέρνηση», σχολιάζει ο Κώστας Αρβανίτης.

«Ενώ έχει ήδη περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την έκδοση της σύστασης δεν έχουμε δει ακόμη ούτε «τη διαθεσιμότητα δικονομικών εγγυήσεων για την καταπολέμηση των στρατηγικών αγωγών προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού» στις οποίες αναφέρεται ρητά η Αντιπρόεδρος Γιούροβα στην απάντησή της, ούτε τους μηχανισμούς οικονομικής στήριξης των θυμάτων αγωγών SLAPP, ούτε κάποια τροποποίηση στο περιεχόμενο των διατάξεων για τη δυσφήμιση προκειμένου να αποφεύγεται ο «αδικαιολόγητος αντίκτυπος στην ελευθερία της έκφρασης» (αντίθετα, είδαμε πριν από λίγες μέρες τη σύλληψη γνωστού συγγραφέα και πολιτευτή της ΝΔ), ούτε κάποια έστω προσχηματική πρωτοβουλία κατάρτισης και ευαισθητοποίησης πάνω στο θέμα, ούτε καν κάποιο «σημείο επαφής» που θα συγκεντρώνει και θα ανταλλάσσει πληροφορίες σχετικά με όλους τους οργανισμούς που παρέχουν καθοδήγηση και στήριξη σε πρόσωπα στοχοποιούνται εξοντωτικά από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές αγωγές και μηνύσεις με στόχο να αποθαρρύνεται η συμμετοχή του κοινού και η δημοσιογραφία», και καταλήγει:

«Τι είδαμε αντί για τα παραπάνω; Έναν πρωθυπουργό να καλύπτει πολιτικά την καταχρηστική αγωγή μέλους της Κυβέρνησής του, και να τον κρατά στη θέση του Υφυπουργού! Οι προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ένα σχεδόν χρόνο μετά την έκδοση της σχετικής σύστασης της ΕΕ είναι σαφείς: Η Μητσοτάκης ΑΕ όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να σταματήσει τη λαίλαπα των SLAPPs, αλλά με την απραγία της διεκδικεί με αξιώσεις το ρόλο του «χρυσού χορηγού» της επονείδιστης αυτής για τον Δημόσιο Βίο πρακτικής!».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί