Μπακογιάννη για συνεκμετάλλευση φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο: «Δεν έχω κανένα ταμπού»

“Άλλαξα τηλέφωνο όταν ειπώθηκε ότι με παρακολουθούσαν”

Την προοπτική μίας συνεργασίας με την Τουρκία για συνεκμετάλλευση πόρων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, παράλληλα με την εκτίμηση ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για επέκταση χωρικών υδάτων και οριοθέτηση ζωνών με την Κύπρο, επανέφερε στο προσκήνιο μιλώντας στο KritiTV η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Δεν έχω κανένα ταμπού», απάντησε η κα Μπακογιάννη σε σχετική ερώτηση περί συνεκμετάλλευσης φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, «αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Υπάρχει η συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας. Η Τουρκία εκλήθη, δεν ήθελε να μπει, λόγω Κύπρου. Δεν υπάρχει θέμα αυτή τη στιγμή που να δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Αντίθετα, πάρα πολλά από τα προβλήματα θα μπορούσαν να έχουν βρει λύση, λύση συνεργασίας. Είναι παράδειγμα ο τρόπος που συνεργάστηκε ο Λίβανος με το Ισραήλ. Φανταστείτε, είναι δύο χώρες που είναι σε “πόλεμο” και από την άλλη πλευρά συνεργάζονται».

Η ευρύτερη συνεργασία ολόκληρης της περιοχής «θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου», προσέθεσε, αλλά αμέσως μετά σε ερώτηση για τις οριοθετήσεις θαλασσίων περιοχών διευκρίνισε ότι «κάθε περίπτωση είναι τελείως διαφορετική, διαφορετική της Ελλάδας, διαφορετική του Λιβάνου, διαφορετική της Αιγύπτου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αίγυπτος ήθελε να υπογράψει μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Να είμαστε ρεαλιστές, η Αίγυπτος συνυπολόγισε την πιθανή αντίδραση της Τουρκίας».

Η κα Μπακογιάννη μάλιστα τάχθηκε σαφώς κατά της άμεσης επέκτασης χωρικών υδάτων στην Κρήτη και της οριοθέτησης ζωνών με την Κύπρο. «Αυτή την στιγμή όχι, είναι η απάντηση».

Στην ίδια συνέντευξη και σχολιάζοντας δημοσιεύματα που ήθελαν τόσο η ίδια όσο και ο γιος της και Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και η κόρη της Αλεξία Μπακογιάννη να έχουν στοχοποιηθεί από το κακόβουλο λογισμικό Predator, η κα Μπακογιάννη παραδέχθηκε ότι δεν προχώρησε σε έλεγχο στο κινητό της στο εξωτερικό όπως είχε γραφτεί αρχικά. «Δεν τα έστειλα. Για να είμαι τελείως ειλικρινής, άλλαξα τηλέφωνο», όπως είπε.

Σε αλλο σημείο, προσέθεσε ότι «διάβασα ότι με παρακολουθούν, καλού-κακού άλλαξα το τηλέφωνό μου και από εκεί και πέρα δεν απασχολήθηκα περαιτέρω. Θέλω όμως να μάθω αν πράγματι παρακολουθούμην. Και αν πράγματι παρακολουθούμην, εάν υπάρχει υπεύθυνος, όταν τον βρει η Δικαιοσύνη».

Η κα Μπακογιάννη εξάλλου χαρακτήρισε μονόδρομο την δυνατότητα των τραπεζών να πλειστηριάζουν πρώτες κατοικίες δανειοληπτών σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής δόσεων. «Η απόφαση του Αρείου Πάγου βασίστηκε πάνω σε ένα νόμο … Υπάρχει πρόβλημα; Ναι, υπάρχει πρόβλημα … εντοπίζεται κυρίως όχι στους κακοπληρωτές … υπάρχει θέμα στον τρόπο με τον οποίο αυτά τα fund διαχειρίζονται τους δανειολήπτες», σχολίασε για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών η κα Μπακογιάννη.

«Για την συζήτηση που γίνεται, ότι η πρώτη κατοικία δεν πρέπει ποτέ να πλειστηριάζεται», συνέχισε η ίδια, «σημαίνει ότι δεν θα δίνει καμία τράπεζα κανένα δάνειο σε κανένα νέο ζευγάρι. Όποιος παίρνει δάνειο, εκ των πραγμάτων υποθηκεύει το σπίτι για να πάρει το δάνειο. Αν η τράπεζα δεν έχει κάποια εγγύηση, δεν θα ξαναδώσει ποτέ δάνειο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά. Γι’ αυτό και η Τράπεζα της Ελλάδας σε τελική ανάλυση είναι αυτή που δίνει τις κατευθύνσεις, προς την μία ή την άλλη πλευρά».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί