Qatargate: Παραμένει στη φυλακή η Καϊλή

Την παράταση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή και του Αντόνιο Παντσέρι αποφάσισε η βελγική δικαιοσύνη, ενώ άγνωστο παραμένει το ποια θα είναι η τύχη του τρίτου που βρέθηκε σήμερα ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου, Μάρκ Ταραμπέλα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κράτησή της παρατείνεται για τουλάχιστον άλλους δύο μήνες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δικηγόροι υπεράσπισης της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία εις βάρος της. Κατά την ακρόαση τοποθετήθηκαν τόσο ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος όσο και ο Σβεν Μαρίν, ενώ σύντομη παρέμβαση έκανε και η ίδια η Καϊλή υποστηρίζοντας ότι η εμπλοκή της έχει στοιχίσει τόσο στην καριέρα της όσο και στην προσωπική της ζωή.

Η Ελληνίδα άλλοτε υψηλόβαθμο στέλεχος του ευρωκοινοβουλίου φέρεται να εστίασε στον ρόλο της ως μητέρα, αναφέροντας ότι πλησιάζουν τα γενέθλια της κόρης της και θέλει να είναι μαζί με το παιδί της.
poster
Αναφορικά με τα όσα έχει ισχυριστεί ο Αντόνιο Παντσέρι, οι συνήγοροι της κ. Καϊλή ανέφεραν ότι δεν ευσταθούν και πως η Εύα Καϊλή δεν έλαβε βοήθεια από το Κατάρ προκειμένου να εκλεγεί το 2019 στο ευρωκοινοβούλιο.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά που η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο χωρίς, όμως, να πείσει τους εισαγγελείς.

Ο Βέλγος συνήγορος τής κ. Καϊλή, Σβεν Μαρί πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ακρόασης δήλωσε ότι θα ζητηθεί η πελάτισσά του να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, καθώς επίσης και ότι η κατάσταση για την ίδια είναι δύσκολη κι αυτό γιατί πρόκειται για μητέρα ενός παιδιού 24 μηνών. «Πιστεύω ότι ο χώρος της είναι το σπίτι της με το παιδί της» ανέφερε ο κ. Μαρί.

Η Εύα Καϊλή έχει υποβάλει ακόμη δύο φορές αίτημα αποφυλάκισης έως τη διεξαγωγή της δίκης, το οποίο απορρίφθηκε. 

Το αίτημα της πλευράς Ταραμπέλα

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά του Μαρκ Ταραμπέλα έχει υποβάλει αίτημα εξαίρεσης εξαίρεσης του ανακριτή Μισέλ Κλεζ 

Όπως σημειώνει η Le Soir, σε περίπτωση που ο δικαστής -έχει διήμερη προθεσμία για να αποφασίσει – κάνει δεκτό το αίτημα και αυτοεξαιρεθεί, ο συνάδελφός του που θα κληθεί να τον αντικαταστήσει, θα χρειαστεί χρόνο για να μελετήσει τον φάκελο της υπόθεσης. Στην αντίθετη απόφαση, το αίτημα θα κληθεί να εξετάσει το Εφετείο, εξέλιξη που επίσης προϋποθέτει χρόνο. 

Υπενθυμίζεται ότι το γραφείο του συνηγόρου του Μαρκ Ταραμπέλα, Μαξίμ Τέλερ, κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης του ανακριτή Κλεζ, υποστηρίζοντας ότι έχει παραβιάσει το τεκμήριο αθωότητας του πελάτη του. Όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση, «στους όρους του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε για τον κ. Ταραμπέλα, ο δικαστής αναφέρει ότι “οι δημόσιες θέσεις του κατηγορουμένου ήταν αρχικά δυσμενείς για το Κατάρ και στη συνέχεια οι θέσεις αυτές αντιστράφηκαν από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η ύποπτη κίνηση κεφαλαίων”».

Και προστίθεται ότι «το τεκμήριο της αθωότητας καταστρατηγείται εδώ», γιατί «ο δικαστής, με αυτή την κατηγορηματική δήλωση, υπονοεί σαφώς τη γνώμη του για την ενοχή του κ. Ταραμπέλα στην υπόθεση αυτή» και «ο δικαστής φαίνεται σαφώς να θεωρεί δεδομένα τα αμφισβητούμενα γεγονότα που αποτελούν αντικείμενο της έρευνας που διεξάγει».

Στο μεταξύ, η βελγική εφημερίδα Le Soir ανέφερε ότι 10 Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές, όλοι Ιταλοί, έστειλαν επιστολή στην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, καταγγέλλοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται η Εύα Καϊλή στη φυλακή Χάρεν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί