Ηγουμενίδης σε Γκάγκα: ΜΑΤ και απαξίωση η πολιτική σας σε υγειονομικούς και δομές υγείας στο Ηράκλειο

«Δεν είχα ιδέα για την παρουσία των ΜΑΤ» – «Επαρκώς στελεχωμένα τα νοσοκομεία» οι απαντήσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη

Σκληρή κριτική στη στάση του Υπουργείου Υγείας άσκησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης κατά την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε και συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για τα θέματα υγείας του Νομού Ηρακλείου. «Πέρα από την απουσία απαντήσεων, θα έλεγα ότι υπάρχει από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μια προσβλητική προς τους εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ηρακλείου στάση της διοίκησης του νοσοκομείου, την οποία το Υπουργείο κάλυψε. Κορύφωση αυτής της συμπεριφοράς ήταν και η ίδια η επίσκεψή σας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου προπομπός ήταν κλούβα των ΜΑΤ», όπως σημείωσε ο βουλευτής.

Ο βουλευτής, συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, προσέθεσε: «Αδιανόητο, κατά τη γνώμη μου, να επιχειρείτε να ελέγξετε τις αντιδράσεις των υγειονομικών οι οποίοι διεκδικούν στο κάτω-κάτω της γραφής καλύτερες συνθήκες δουλειάς για τους ίδιους και καλύτερες συνθήκες περίθαλψης για τον λαό μας, να τους αντιμετωπίζετε με έναν τέτοιο προκλητικό τρόπο. Η στάση σας μαρτυρά μια προκλητική απαξίωση, εγκατάλειψη και αδιαφορία για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα ισχυρίστηκε κατά την δική της τοποθέτηση πως η ίδια και το Υπουργείο δεν ζήτησε την παρουσία των ΜΑΤ κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στο ΠΑΓΝΗ και συγκεκριμένα όπως είπε: «Δεν έχω ιδέα γιατί ήταν εκεί τα ΜΑΤ, δεν ξέρει το νοσοκομείο, δεν ξέρει η υγειονομική περιφέρεια». Απέναντι σε αυτή την απάντηση της Αν. Υπουργού ο Νίκος Ηγουμενίδης παίροντας το λόγο κατά τη δευτερολογία του και σημειώνοντας και την παρουσία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη στα έδρανα της Βουλής εκείνη την ώρα σημείωσε με νόημα: «Δεν είδατε ότι ήταν τα ΜΑΤ εκεί. Δίπλα σας είναι ο Υπουργός των ΜΑΤ. Συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Πώς βρέθηκαν εκεί τα ΜΑΤ; Δεν το ξέρετε εσείς, δεν το ήξερε η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, δεν τους κάλεσε κανείς;», ρώτησε ο βουλευτής.

Παράλληλα, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης τέθηκαν από τον Νίκο Ηγουμενίδη μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα που αφορούν συνολικά τα θέματα της υγείας στο Νομό Ηρακλείου, μεταξύ αυτών η ανάγκη να στελεχωθούν οι δημόσιες δομές υγείας του Νομού με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, η δημιουργία νέων Πρωτοβάθμιων δομών υγείας και η στήριξη του ΕΚΑΒ και των μεγάλων νοσοκομείων.

«Περιφερειακά ιατρεία: Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την ίδρυση τριών νέων περιφερειακών ιατρείων στη Βαγιωνιά, τα Μάταλα και τις Στάβιες. Οι πολίτες του Ηρακλείου που μας ακούν ξέρουν. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την ουσιαστική λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου του Τυμπακίου. Σας έχω καταθέσει ερώτηση και δεν έχετε απαντήσει ακόμη για το Περιφερειακό Ιατρείο του Κερατοκάμπου που επίσης υπολειτουργεί», είναι μερικά από τα θέματα που έθεσε ο βουλευτής, σημειώνοντας και την ανάγκη αξιοποίησης των υπαρχουσών υποδομών στο κτήριο του ΙΚΑ στη Χερσόνησο και μέρους του κτηρίου του ΙΚΑ του Αγίου Μηνά.

Ενδεικτικό είναι πως  σε όλα τα παραπάνω η Αναπληρώτρια Υπουργός δεν απάντησε ούτε σε ένα και δεν έκανε καμία αναφορά για καμία δομή του Νομού Ηρακλείου. Στάθηκε και στην πρωτολογία και στην δευτερολογία της μόνο σε ορισμένες θέσεις προσωπικού που έχουν προκηρυχθεί, ενώ υποστήριξε πως τα δύο μεγάλα νοσοκομεία (ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο) «είναι επαρκώς στελεχωμένα».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης επέμεινε καθ΄όλη τη διάρκεια της συζήτησης διαρκώς σε ερωτήσεις αναδεικνύοντας την ολοφάνερη απουσία απαντήσεων από πλευράς της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας: «Υπάρχουν για το ΕΚΑΒ συγκεκριμένοι, πέντε άτομα διασώστες που χρειάζονται σε κάθε κέντρο υγείας. Τι έχετε κάνει; Υπάρχουν τομείς που χρειάζονται για να καλύπτουν το σύνολο των κέντρων και όλης της περιοχής της υπαίθρου, για να μην υπάρχουν οι απαράδεκτες εικόνες μετακίνησης ασθενών προς τα νοσοκομεία στην καρότσα του αγροτικού αυτοκινήτου. Τι έχετε κάνει;», ρώτησε ο βουλευτής χωρίς να ακουστεί καμία απάντηση στην Αίθουσα της Ολομέλειας από την Αναπλ. Υπουργό.

Όλο το βίντεο της συζήτησης:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί