Ιδιωτικοποίηση μουσείων: Πλήρως απομονωμένη η ΝΔ – Ψήφισε μόνη της το νομοσχέδιο

Μόνη της ψήφισε στη Βουλή η ΝΔ το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ προκειμένου να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Δείτε επίσης:

Νέα μαζική κινητοποίηση για την υπεράσπιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου (φωτο-βίντεο)

Αλ. Τσίπρας: Συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης του πολιτισμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (Βίντεο)

Ρητή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Ο νόμος για τα μουσεία θα καταργηθεί με την προοδευτική διακυβέρνηση

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε μόνο από τη κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν επί της αρχής.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημοκρατική εκτροπή με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Νωρίτερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δηλώσει την πλήρη αντίθεση του στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας με σημερινή παρέμβασή του στη Βουλή, δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων ότι μετά τις εκλογές και υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι στην κυβέρνηση, θα ακυρωθεί η μετατροπή των μουσείων σε νομικά πρόσωπα με διορισμένες διοικήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα βέλη του στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αφού τσιμεντώσατε την Ακρόπολη, τεμαχίσατε τα αρχαία της Θεσσαλονίκης, ξεπλύνατε την αρχαιοκαπηλία με τη συλλογή Στερν, τώρα μετατρέπετε ακόμα και τα μουσεία από χώρους Πολιτισμού σε χώρους εμπορίου».

Την ίδια ώρα, έξω από τη Βουλή, πραγματοποιήθηκε πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ενάντια στο σχετικό σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ μεταξύ άλλων «διαμελίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατακερματίζει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» και «μεθοδεύει την εμπορευματοποίηση των Μουσείων, τη λειτουργία τους ως οιονεί επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος, εις βάρος του επιστημονικού, μορφωτικού, παιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα των Μουσείων, εις βάρος της ισότιμη πρόσβασης όλων στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί