Αλ. Τσίπρας: Συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης του πολιτισμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (Βίντεο)

Η επόμενη μέρα της χώρας δεν μπορεί παρά να έχει στο επίκεντρο το σεβασμό στην πολιτισμική μας κληρονομιά και τους ανθρώπους του Πολιτισμού, ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας σε ΝΠΔΔ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών στο επίπεδο ΤΕ, για τη θέσπιση ολοκληρωμένης δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες, με διάλογο και ουσιαστική διαβούλευση, για τη διασφάλιση συλλογικών συμβάσεων για καλλιτέχνες και εργαζόμενους του Πολιτισμού, με στόχο αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, ενώ υπογράμμισε ότι θα ακυρωθεί η μετατροπή των μουσείων σε νομικά πρόσωπα με διορισμένες διοικήσεις.

Δείτε σε βίντεο την ομιλία του Αλ. Τσίπρα:

Κατά την έναρξη της ομιλίας του έκανε αναφορά σε σημαίνουσες προσωπικότητες του πολιτισμού που απάντησαν με το έργο τους στο ερώτημα «πολιτισμός ή βαρβαρότητα».

Eνώ τόνισε ότι: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί να βάλει ακόμη ένα λιθαράκι στην συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης του πολιτισμού, φέρνοντας προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που προωθεί την ιδιωτικοποίηση των πέντε μεγάλων αρχαιολογικών μουσείων της χώρας, μετατρέποντάς τα σε ΝΠΔΔ.»

Οι καλλιτέχνες είναι οι άριστοι για την Ελλάδα, όχι οι «Πάτσηδες» ή τα παιδιά των αρχιδικαστών που συνεργάζονται με τα funds
Η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη είχε πει κάποτε τη φοβερή αυτή φράση: «Χωρίς τον Πολιτισμό είμαστε ο κανείς».
Ο Πολιτισμός είναι η ψυχή μας.
Ο Πολιτισμός είναι η Ελλάδα.
Ο Μίκης, ο Ρίτσος, ο Κατράκης, ο Καλλέργης, ο Κούνδουρος, ο Λειβαδίτης, ο Αναγνωστάκης, ο Λουντέμης, και δεκάδες άλλοι σημαντικοί άνθρωποι του Πολιτισμού και της Τέχνης, απάντησαν στο δίλημμα «Πολιτισμός ή βαρβαρότητα» με την αξιοπρέπεια της αντίστασης, με τη δημιουργία και την Τέχνη τους, μέσα από τα σύρματα της εξορίας και του διωγμού.
Για άλλη μια φορά είναι υπό δίωξη ο Πολιτισμός και οι άνθρωποί του.
Συστηματικά και σχεδιασμένα, από μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται σαν καθεστώς και σε κάθε της βήμα προσπαθεί να επιβάλει τη βαρβαρότητα.
Το κάνει για να εξυπηρετήσει συμφέροντα.
Το κάνει όμως και για έναν ακόμη πιο σημαντικό λόγο: Γιατί για να επιβάλει την καθεστωτική της αντίληψη, πρέπει όλοι να γίνουμε «ο κανείς».
Η κυβέρνηση επιχειρεί να φυλακίσει στο περιθώριο τα παιδιά των καλλιτεχνικών σχολών. Τα αντιμετωπίζει σαν πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια των φίλων της. Σαν ανθρώπους μειωμένης αντίληψης που «δεν καταλαβαίνουν το καλό τους».
Ο ίδιος ο πολιτισμός είναι ο στόχος.
Οι νέες και οι νέοι των τεχνών, της δημιουργίας και του πολιτισμού είναι ο στόχος.
Αυτοί όλοι που βάζετε στο στόχο, είναι το μέλλον της πατρίδας.
Αυτά τα παιδιά της Τέχνης, που με περιφρόνηση χαρακτηρίζετε Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι το μέλλον. Και όχι εκείνοι που ασπάζονται πλαστικούς Παρθενώνες, αναδεικνύονται με πρωθυπουργικά διατάγματα ήλιοι του καθεστώτος σας και αποδεικνύονται σκότος και έρεβος.
Αυτά τα παιδιά, οι καθηγητές τους, ο κόσμος της Τέχνης που βρίσκεται στους δρόμους – αυτοί είναι οι άριστοι για την Ελλάδα. Όχι οι «Πάτσηδες» ή τα παιδιά των αρχιδικαστών που συνεργάζονται με τα funds για τη μεγαλύτερη ληστεία της Ιστορίας με 700.000 πλειστηριασμούς.
Κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων, ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους θα δεχτεί να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους αυτών που δήθεν «δεν ξέρει», που δήθεν «δεν είναι καλά ενημερωμένοι», που δήθεν «υποκινούνται από κόμματα». Να μην επιχειρήσει, για άλλη μία φορά να τους εξαπατήσει.
Ένα πράγμα μόνο οφείλει να τους πει ο κ. Μητσοτάκης: Το Προεδρικό Διάταγμα αποσύρεται και συγγνώμη για τη λάσπη που σας ρίξαμε τόσους μήνες.

Δείτε live τη συζήτηση:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί