Ειδικό Δικαστήριο: Πλήρως απαλλακτική για Παπαγγελόπουλο – Τουλουπάκη η εισαγγελέας

Απαλλακτική ήταν η πρόταση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Όλγας Σμυρλή, αναφορικά με το κατηγορητήριο κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη σχετικά με το σκέλος της υπόθεσης για τη μη έγκαιρη αποστολή στη Βουλή δικογραφίας, κατά του πρώην υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για μη τιμολόγηση φαρμάκων.

«Με τη σημερινή πρόταση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Όλγας Σμυρλή, για την πλήρη απαλλαγή της Αντιεισαγγελέως Εφετών, κ. Ελένης Τουλουπάκη, από τις εναντίον της σαθρές κατηγορίες, αποδίδεται επιτέλους Δικαιοσύνη» τονίζει ο συνήγορος της κας Τουλουπάκη Γιάννης Μαντζουράνης.

Ο ίδιος τονίζοντας ότι η ποινική δίωξη της Ελ. Τουλουπάκη ήταν «αστήριχτη και αδικαιολόγητη» κάνει λόγο για «εμπάθεια» και «κακοήθεια» «μιας πολιτικής παράταξης, που επιχειρεί να επιβάλλει καθεστώς σιωπής, υπακοής και φόβου ακόμα και στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

«Επίσης αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και “εν Αθήναις” Εισαγγελείς, που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις των γνωστών “ανέγγιχτων” της οικονομίας και της πολιτικής, δεν επιδιώκουν τον έπαινο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και δεν φοβούνται τις επιθέσεις από αυτά», τονίζει ο Γ. Μαντζουράνης και προσθέτει ότι «η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Όλγα Σμυρλή, απέδειξε ότι είναι ταγμένη να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι για να είναι αμερόληπτοι και αντικειμενικοί πρέπει να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς απέναντι στις επιθέσεις των ισχυρών του χρήματος και της πολιτικής, όταν εκ καθήκοντος ελέγχουν τις πράξεις και παραλείψεις τους».

Νωρίτερα, η εισαγγελέας Όλ. Σμυρλή κατέρριψε το κατηγορητήριο, για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος, για τα οποία δικάζεται η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς προτείνοντας την απαλλαγή της αλλά και του Δ. Παπαγγελόπουλου, για ηθική αυτουργία στις εν λόγω πράξεις, καθώς αφού δεν έχουν διαπραχθεί τα βασικά αδικήματα, δεν υπάρχει ούτε η ηθική αυτουργία σε αυτά.

Η κα Σμυρλή συνεχίζει την αγόρευση της, για το δεύτερο σκέλος της κατηγορίας σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου, που αφορά σε καταγγελίες ότι δήθεν ασκούσε πιέσεις κατά των Εισαγγελέων Ελένης Ράικου, Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργίας Τσατάνη.

Αναλυτικά, η κα Σμυρλή, αναφέρθηκε στα όσα έχουν καταγγείλει οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος – Εύη Χριστοφιλοπούλου και Βασίλης Κεγκέρογλου, για μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον Π. Κουρουμπλή.

Η κα Τουλουπάκη κατηγορείται ότι, καθοδηγούμενη από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο, δεν έστειλε εγκαίρως τη δικογραφία στη Βουλή, ως όφειλε να κάνει ως εισαγγελέας Διαφθοράς, Εισαγγελέας με αποτέλεσμα να παρέλθει η προθεσμία, που ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

«Η αναφορά των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατά του τότε υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή ήταν αόριστη και δεν επιδεχόταν ποινική αξιολόγηση. Ούτε για ζημιά του Δημοσίου μπορεί να γίνει λόγος, αφού είχε τεθεί δικλείδα ασφαλείας, για δαπάνη του Δημοσίου, για τα φάρμακα», τόνισε η κα Σμυρλή σύμφωνα με το ieidiseis.gr

Η ίδια συνεχίζοντας σημείωσε ότι «δεν συντρέχουν τα αντικειμενικά στοιχεία της κατάχρησης εξουσίας, για την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Έτσι, όπως αποδίδεται αυτή η περιγραφόμενη συμπεριφορά, αφού δεν συνιστά κατάχρησης εξουσίας, ερευνητέο εάν συνιστά άλλο αδίκημα και άρα μπορεί να υπάρξει μεταβολή της κατηγορίας, σε παράβαση καθήκοντος. Η παράβαση καθήκοντος είναι ιδιαίτερο έγκλημα, καθώς για να είναι αξιόποινη, πρέπει οι πράξεις του υπαλλήλου, να έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα. Για να είναι αξιόποινη η πράξη της παράβασης καθήκοντος, απαιτούνται συγκεκριμένες οδηγίες προς τον υπάλληλο, και δόλος του δράστη και σκοπός, καθώς επίσης και επιδίωξη του δράστη, να προσπορίσει δικό του όφελος και να βλάψει το κράτος. Επίσης πρέπει η βούληση του δράστη, αλλά και η συμπεριφορά του να κατατείνει σε αυτό», είπε η κ. Σμυρλή και συμπλήρωσε:

«Στα καθήκοντα της Εισαγγελέα Διαφθοράς ήταν η διαβίβαση δικογραφιών στη Βουλή. Και σύμφωνα με την κατηγορία η κ. Τουλουπάκη παρέλειψε την οφειλόμενη ενέργεια, να αποστείλει στη Βουλή τις τρεις αναφορές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Λοβέρδου – Χριστοφιλοπούλου – Κεγκέρογλου. Μέχρι τότε τις αναφορές τις είχαν χειριστεί οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς, που δεν τις εκτίμησαν ως υποβολή μηνύσεων, αλλά ως έγγραφα. Με αυτό συμφώνησε και η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, που ήταν πριν από την κ. Τουλουπάκη στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Από την κ. Ράικου είχε γίνει ο ίδιος χειρισμός. Η κ. Τουλουπάκη δεν είχε λάβει γνώση από την προηγούμενη Εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Ράικου, αλλά και αυτό να γινόταν σύμφωνα με τη θέση, που είχαν στη δικογραφία οι αναφορές κατά του υπουργού Υγείας Ξανθού, δεν υπήρχε λόγος να γίνει ιδιαίτερη ενημέρωση».

Σε άλλο σημείο η Εισαγγελέας επεσήμανε ότι, «δεν γίνεται σαφώς καταγγελία κατά του κ. Κουρουμπλή και για συγκεκριμένο αδίκημα, ενώ και οι μάρτυρες Λοβέρδος και Χριστοφιλοπούλου επιβεβαίωσαν ότι, σκοπός τους ήταν να συνεισφέρουν στοιχεία για το ερευνώμενο από την Εισαγγελέα Ράικου αδίκημα της υπόθεσης της Novartis. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Λοβέρδος – Χριστοφιλοπούλου – Κεγκέρογλου άφησαν το θέμα της διαβίβασης στη Βουλή, στην κρίση των Εισαγγελέων Διαφθοράς, που τη χειρίζονταν».

«Δεν είναι θεμιτό να διαβιβάζονται στη Βουλή δικογραφίες κατά πολιτικών προσώπων, με ελλιπή στοιχεία και αυτό τηρείτο. Δεν προέκυψε πρόθεση της κ. Τουλουπάκη να μην θέσει τη δικογραφία Κουρουμπλή στη κρίση της Βουλής. Προτείνω την απαλλαγή της, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και την απαλλαγή του κ. Παπαγγελόπουλου, για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος», σημείωσε η εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Μαντζουράνη:

«Με τη σημερινή πρόταση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Όλγας Σμυρλή, για την πλήρη απαλλαγή της Αντιεισαγγελέως Εφετών, κ. Ελένης Τουλουπάκη, από τις εναντίον της σαθρές κατηγορίες, αποδίδεται επιτέλους Δικαιοσύνη.

Αποδεικνύεται ότι η ποινική δίωξη της κ. Ε. Τουλουπάκη ήταν όχι απλώς αστήριχτη και αδικαιολόγητη από κάθε άποψη. Αλλά και δείγμα εμπάθειας και κακοήθειας μιας πολιτικής παράταξης, που επιχειρεί να επιβάλλει καθεστώς σιωπής, υπακοής και φόβου ακόμα και στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Επίσης αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και «εν Αθήναις» Εισαγγελείς, που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις των γνωστών «ανέγγιχτων» της οικονομίας και της πολιτικής, δεν επιδιώκουν τον έπαινο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και δεν φοβούνται τις επιθέσεις από αυτά. Η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Όλγα Σμυρλή, απέδειξε ότι είναι ταγμένη να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι για να είναι αμερόληπτοι και αντικειμενικοί πρέπει να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς απέναντι στις επιθέσεις των ισχυρών του χρήματος και της πολιτικής, όταν εκ καθήκοντος ελέγχουν τις πράξεις και παραλείψεις τους».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί