Ανείπωτη τραγωδία σε Τουρκία και Συρία: Στους 33.179 οι νεκροί

Μεγαλώνει συνεχώς η «μαύρη λίστα» από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, οι οποίοι έπληξαν και τη γειτονική Συρία.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία ανήλθε σε 33.179.

Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανήλθε σε 29.605 ενώ στη Συρία σε 3.574.

ΟΗΕ: Τα θύματα του σεισμού σε Τουρκία και Συρία θα διπλασιαστούν

Νωρίτερα, το κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ, αρμόδιο για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, Μάρτιν Γκρίφιθς, σημείωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού θα «διπλασιαστεί» και ότι θα αυξηθεί «ακόμα περισσότερο».

Ο κ. Γκρίφιθς πήγε το Σάββατο (11/2) στην πόλη Καχρανμάρμαρας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου. «Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Δεν έχει αρχίσει ακόμα αληθινά η καταμέτρηση των νεκρών», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News», πρόσθεσε.
Αναζητούν ένα θαύμα μέσα στα ερείπια που προκάλεσαν οι φονικοί σεισμοί

Δεκάδες χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων συνεχίζουν να ψάχνουν στα συντρίμμια, εν μέσω του κρύου που χειροτερεύει την κατάσταση για τα εκατομμύρια σεισμοπαθείς.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν πως τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, ζεστά γεύματα, στην Τουρκία και στη Συρία. Υπολογίζεται πως ως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι μόνο στη Συρία.

Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την καταστροφή, ανέφερε το Σάββατο (11/2) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απευθύνοντας έκκληση για δωρεές 42,8 εκατ. δολαρίων ώστε να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των άμεσων αναγκών από υγειονομική άποψη.

Κατά την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), πάνω από 32.000 μέλη τουρκικών σωστικών συνεργείων συμμετέχουν στις έρευνες, στα οποία προστίθενται 8.294 μέλη σωστικών συνεργείων και υπηρεσιών αρωγής από το εξωτερικό.

«Σύντομα, οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα δώσουν τη θέση τους σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων το έργο των οποίων θα είναι να φροντίσουν τους επόμενους μήνες τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που επλήγησαν», τόνισε ακόμη ο Μάρτιν Γκρίφιθς σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Συγκλονιστικές διασώσεις μέσα από τα χαλάσματα

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, δείχνει διασώστες στην επαρχία Χατάι να ανασύρουν ζωντανή μια δεκάχρονη μέσα από μια τρύπα στο πάτωμα ενός κατεστραμμένου κτιρίου προτού την μεταφέρουν με φορείο.

Το κορίτσι, ονόματι Κουντί, ήταν θαμμένο επί 147 ώρες, σύμφωνα με τον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης, στη Χατάι οι διασώστες ανέσυραν από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε ένα μικρό παιδί.

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Υγείας δείχνει το παιδί να είναι ξαπλωμένο σε ένα φορείο με εμφανείς μώλωπες και καλυμμένο με σκόνη, καθώς οι διασώστες το απομακρύνουν με ασφάλεια.

Στην κεντρική Χατάι, ένας άνδρας και η πεντάχρονη κόρη του, η Εμίρα, επίσης ανασύρθηκαν ζωντανοί από ένα κατεστραμμένο κτίριο.

Ένα άλλο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή (12/2) από την επαρχία Κοτζάελι, δείχνει διασώστες να μιλούν στην Εμίρα και στον πατέρα της, ενώ βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι.

«Γειά σου ομορφούλα, είμαστε εδώ για να σε βγάλουμε έξω», ακούγεται να της λέει ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται στο σημείο για να της σώσουν τη ζωή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί