Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Μαζική στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων – Νέο συλλαλητήριο τη Δευτέρα

Το ένα μετά το άλλο τα σωματεία εκφράζουν την συμπαράστασή τους

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των Ηρακλειωτών, στον αγώνα των εργαζομένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, οι οποίοι αντιδρούν στην μετατροπή του σε ΝΠΔΔ, δηλαδή στην εμπορευματοποίησή του.

Το ένα μετά το άλλο, τα σωματεία εκφράζουν την στήριξή τους στον αγώνα τους και απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου έξω από το μουσείο.

Σε ανακοίνωσή της χθες, η επιτροπή αγώνα, ανέφερε ότι στο Ηράκλειο, η πρόσφατη δραστηριοποίηση σε καθημερινή βάση των εργαζομένων για τη  δημοσιοποίηση του θέματος είχε θεαματικά αποτελέσματα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο  Ηρακλείου, στην καρδιά της πόλης, συρρέει καθημερινά πλήθος κόσμου για να εκφράσει  τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων,οι οποίοι διερωτώνται ποιος τελικά θέλει τη μετατροπή των μεγάλων Μουσείων της χώρας  – ανάμεσά τους και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου – σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (και γιατί;).

Δείτε επίσης: Ποιος τελικά θέλει τη μετατροπή των μεγάλων Μουσείων της χώρας  – ανάμεσά τους και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου – σε ΝΠΔΔ και γιατί;

Η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων έχει προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας για τα μέλη του Συλλόγου της που εργάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, τη Δευτέρα 13/02/2023, από τις 8:30, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, που έχει καταθέσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και αφορά τη μετατροπή 5 μεγάλων Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Την ίδια ημέρα έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργία από την ΠΟΕ- ΥΠΠΟ και το μουσείο θα παραμείνει κλειστό. Ο Σύλλογος ζητά επιτακτικά, έστω και τώρα, την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου – ντροπή, που εμπορευματοποιεί την πολιτιστική κληρονομιά και «νομιμοποιεί» την εξαγωγή των αρχαιοτήτων μας, απευθύνοντας κάλεσμα κοινής και συλλογικής αντιδρασης σε όλους τους Ηρακλειώτες και τις Ηρακλειώτισσες.

Το ένα μετά το άλλο τα σωματεία εκφράζουν τη συμπαράστασή τους

Μετά το κάλεσμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Ηρακλείου, την στήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου εκφράζει μέσω ανακοίνωσής της και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, η οποία απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου έξω από το μουσείο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Η Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου εναντιωνόμαστε στα σχέδια της Κυβέρνησης να μετατρέψει πέντε από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας , μέσα σε αυτά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου , σε ΝΠΔΔ . Η κίνηση αυτή δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά την πλήρη εμπορευματοποίηση και εκποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ένα σχέδιο που δεν είναι τωρινό , αλλά έχει ξεκινήσει δεκαετίες τώρα από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις είτε ψηφίζοντας είτε στηρίζοντας  τον δανεισμό πχ αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για 25+25 χρόνια ( μια ολόκληρη ζωή δηλαδή ), την νομιμοποίηση της συλλογής Στερν , την ίδρυση και διατήρηση του Μουσείου της Ακρόπολης ως ΝΠΔΔ κ.α . 

Οι συνέπειες από την πλήρη εμπορευματοποίηση τους σημαίνει για εμάς του γονείς ως πολίτες αλλά πολύ περισσότερο για τους μαθητές, ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια πρόσβασης στα μουσεία και στα μνημεία, των οποίων τα εισιτήρια είναι ήδη ακριβά. Μείωση- εάν όχι εξαφάνιση -των ήδη λίγων για τις ανάγκες των μαθητών δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Δηλαδή αντί να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στον πολιτισμό, σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία για τη νεολαία συνολικά, βλέπουμε τις πόρτες τους να κλείνουν για να φιλοξενούν εκδηλώσεις επί πληρωμή και σκηνικά διαφήμισης προϊόντων . Ο Πολιτισμός αλλά και η Παιδεία είναι ανεκτίμητα αγαθά που δεν έχουν καμία θέση να κρίνονται με τεχνοκρατικούς και κερδοσκοπικούς όρους .

Η μετατροπή των μεγαλύτερων και σημαντικότερων μουσείων της χώρας (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας) σε ΝΠΔΔ μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και βγαίνουμε στο δρόμο του αγώνα!

Στα πλαίσια της στήριξης μας ως Ένωση Γονέων, και όπως είχαμε δεσμευτεί, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου  ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (ΑΜΗ) και αντιπροσωπεία του ΔΣ με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Δουλουφάκη, παραβρέθηκε στον προαύλιο χώρο του Μουσείου. Μαζί με πλήθος φορέων, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης μας τοποθετήθηκε υπέρ του δικαίου αγώνα των εργαζομένων του ΑΜΗ που μας αφορά όλους. 

Επίσης χθες, ημέρα Τέταρτη 08 Φεβρουαρίου προσκληθήκαμε από την Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων στο ΑΜΗ και λάβαμε μέρος σε ευρεία σύσκεψη , στο ΕΚΗ στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων «Δ. Θεοτοκόπουλος», της Ένωσης Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου (ΕΦΝΗ) καθώς και εκπρόσωπος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ. Από την Ένωση μας παρευρέθηκε τριμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής των αντιπρόεδρο Δ. Δουλουφάκη. Την ενημέρωση εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων πραγματοποίησαν οι κκ. Δ. Σφακιανάκης, αρχαιολόγος, Αμαλία Κατσούγκρη και  ο Γ. Σταυρακάκης, φύλακες αρχαιοτήτων. Θέμα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των βασικών φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας του Ηρακλείου για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου αυτού κυρίως στους μαθητές αλλά και σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Ακόμη, η οργάνωση κοινής δράσης ώστε να ενημερωθεί η εκπαιδευτική κοινότητα και να συμμετέχει στις κινητοποίησης των εργαζομένων. Σε πνεύμα σύμπνοιας και συμφωνίας αποφασίστηκαν τα εξής: 

  • προκήρυξη και κάλεσμα σε στάση εργασίας των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου , ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου
  • κοινή ανακοίνωση στήριξης των αιτημάτων της επιτροπής αγώνα από τα σωματεία των εκπαιδευτικών 
  • ο κάθε φορέας να συνδράμει ώστε γονείς , μαθητές και εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηράκλειου τη  Δευτέρα 13/2  στις 12:00, ημέρα ψήφισης του Νομοσχέδιου.

Καλούμε λοιπόν τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων του Δ. Ηρακλείου,  τους γονείς μαζί με τα παιδιά μας να συμμετέχουμε την Δεύτερα 13/2 στο χώρο του Μουσείου στην κινητοποίηση που οργανώνουν οι εργαζόμενοι του Μουσείου, για να διεκδικήσουμε:  

  • την άμεση απόσυρση/ καταψήφιση  του Νομοσχεδίου 
  • την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με κρατική χρηματοδότηση. Άμεσα προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 
  • Τα μουσεία να ανοίξουν στο λαό και στους επισκέπτες και να γίνουν  φάροι πολιτισμού και γνώσης για το πιο σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας , την νεολαία .
  •  Να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα που γεννήθηκαν χωρίς κανένα προαπαιτούμενο, ανταλλαγή κλπ 
  • Καμία νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας από όπου κι αν προέρχεται (εγχώριας ή ξένης). 

Απευθύνουμε ειδικότερα κάλεσμα στους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων από σχολεία εντός των τειχών και γύρω από αυτά- λόγω της εγγύτητας τους  στο Μουσείο- να κινητοποιηθούν ιδιαίτερα, για την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή γονέων και μαθητών στην κινητοποίηση. Η κινητοποίηση έχει ήδη λάβει μεγάλες διαστάσεις με στήριξη δεκάδων φορέων και σωματείων, με τη συλλογή εκατοντάδων υπογραφών. 

Το ΔΣ της  Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου , θα παρευρεθεί τη Δευτέρα 13/2 από τις 12 μμ στο Μουσείο με πολυμελή αντιπροσωπεία στηρίζοντας έμπρακτα των αγώνα των εργαζομένων για «μουσεία που ανήκουν στον λαό και όχι στο κεφάλαιο» . 

Θυμίζουμε ότι ανοικτή ενημερωτική συνέντευξη τύπου στον Δήμο Ηρακλείου στην Λότζια παραχωρεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, καθώς την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο που  μετατρέπει τα πέντε μεγάλα Μουσεία της χώρας, ανάμεσά τους και το Μουσείο του Ηρακλείου, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ-ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ  ΗΡΑΚΛΕΊΟΥ ΜΕ ΚΗΡΥΞΗ 2ΩΡΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : 12-2 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ 1Μ.Μ. ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ- εκφράζοντας τη συλλογική ευαισθησία απέναντι στην εκποίηση των μουσείων που είναι οι  θεματοφύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς μας-καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σε μαζική συμμετοχή. Απευθύνει μάλιστα ιδιαίτερη πρόσκληση-έκκληση στα σχολεία του κέντρου της πόλης για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας απέναντι σε μια αντιλαϊκή απόφαση που στόχο έχει να μας αποξενώσει ακόμη και από τις πηγές της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Για το σκοπό αυτό κηρύσσει  2ωρη στάση εργασίας  12-2μμ.

Απέναντι σε αυτή την αντιδραστική πολιτική

Δε θα συναινέσουμε !

Δε θα αδιαφορήσουμε !

Δε θα σιωπήσουμε !

Τη Δευτέρα το μεσημέρι ,στη 1 μμ , να  είμαστε όλοι έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας !

Πολίτες, συλλογικότητες, δάσκαλοι, μαθητές !

Να διατρανώσουμε σε όλους την απόφαση –απαίτησή μας: το Αρχαιολογικό Μουσείο ανήκει στο λαό του !

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί