«Η δικαιοσύνη κινείται ταχύτατα όταν διάδικος είναι οι τράπεζες»

“Η δικαιοσύνη κινείται ταχύτατα όταν διάδικος είναι οι τράπεζες”, αναφέρει μέσω ανακοίνωσής του το Τμήμα Δικαιωμάτων – Κινημάτων – Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σχολιάζοντας την χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου σε βάρος  των 700.000 περίπου δανειοληπτών, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους διαχειριστές δανείων και στα funds να υλοποιούν πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα για τους πολίτες να διαπραγματευτούν τις οφειλές τους.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Η χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου σε βάρος  των 700.000 περίπου δανειοληπτών, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους διαχειριστές δανείων και στα funds να υλοποιούν πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα για τους πολίτες να διαπραγματευτούν τις οφειλές τους, είναι μια απόφαση σε βάρος της κοινωνίας συνολικά.

Η  συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πλειοψηφία 56-9, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών. Είναι μια απόφαση που ενισχύει την φαρέτρα των funds καθιστώντας τους διάδικους εφόσον τους δίνει την δυνατότητα να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς. 

Μάλιστα η απόφαση αυτή πάρθηκε σε χρόνο ρεκόρ, κάτι το οποίο δημιουργεί επιπλέον ερωτηματικά. Συγκεκριμένα η δίκη  για τα funds  εγινε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 26-01-2023 ενώ η διάσκεψη η οποία επί της ουσίας έκρινε την υπόθεση πραγματοποιήθηκε στις 09-02-2023!!!! Η δικαιοσύνη κινείται ταχύτατα όταν διάδικος είναι  οι τράπεζες.

Αυτή η εξέλιξη είναι αρνητική όχι μόνο για τους δανειολήπτες αλλά και για όλους τους πολίτες καθώς τους στερεί την δυνατότητα να διαπραγματευτούν τις οφειλές τους. Γνωρίζουμε εξάλλου τις κακόπιστες τακτικές που ακολουθούν τα funds με σκοπό να επωφεληθούν άμεσα του πολλές φορές ευνοϊκού για αυτά νομικού πλαισίου.

Σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο κάθε μήνα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ανεβαίνουν αλόγιστα, ήδη αυξήθηκαν πάνω από 100%, η κυβέρνηση μας εμπαίζει «ρίχνοντας μπινελίκια» στους τραπεζίτες για το θέμα, κατά την έκφραση του κ. Σταϊκούρα στις 14/12/22, ενώ επί της ουσίας αφήνει στο έλεος των funds τους δανειολήπτες. 

Να σημειώσουμε ότι με κάθε πλειστηριασμό, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα είναι υποχρεωμένη να εγγράψει στο χρέος της χώρας, την εγγύηση που απορρέει από το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ!

Να υπενθυμίσουμε ότι οι πλειστηριασμοί επιτράπηκαν βάσει νόμου της κυβέρνησης Σημίτη, του 2003, ενώ ο πτωχευτικός νόμος του Μητσοτάκη του 2020 κατάργησε κάθε προστασία στην πρώτη κατοικία, που προσέφερε ο νόμος του 2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Καμία πρώτη κατοικία δεν πλειστηριάστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και ασφαλώς, είναι σαφής η δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και της δημιουργίας πλαισίου δυνατότητας ρύθμισης των χρεών των πολιτών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες.

Τμήμα Δικαιωμάτων – 

Κινημάτων – Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί