«Όχι» από το ΚΚΕ στην αλλαγή χρήσης γης στα Νοτιοδυτικά Αστερούσια, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων

Κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Μεσαράς του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενοβέφα Χουστουλάκη, στέλεχος του ΚΚΕ, περιφερειακή σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης και υποψήφια βουλευτή, βρέθηκε την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στο Ειρηνοδικείο Μοιρών, για να εκφράσει τη στήριξή του στους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους που απειλούνται με έξωση από τα βοσκοτόπιά τους (ιδιοκτησίας της Μονής Οδηγήτριας), στα Νοτιοδυτικά Αστερούσια, προκειμένου να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκοί σταθμοί.  

Το κλιμάκιο του Κόμματος καταδίκασε την έντονη παρουσία των δυνάμεων καταστολής στην περιοχή του Ειρηνοδικείου Μοιρών, απέναντι στον «εχθρό λαό».  

Στην παρέμβαση της στους κτηνοτρόφους η Γ. Χουστουλάκη ανέφερε τα εξής : 

«Η επέκταση των ΑΠΕ στην περιοχή των Αστερουσίων θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία. Χιλιάδες στρέμματα γης, βοσκότοποι, σχεδιάζεται να παραδοθούν σε επιχειρηματίες για φωτοβολταϊκά πάρκα. Εκτοπίζονται μικροί αγροτοκτηνοτρόφοι, για τα συμφέροντα των επενδυτών, που ορέγονται να ξεκοκαλίσουν την περιοχή για «πράσινες» μπίζνες.  

Για την παραγωγή ακριβού ηλεκτρικού ρεύματος που θα πληρώνει ο λαός, περιφρονείται η προστασία της μοναδικού φυσικού καλούς περιοχής, Βαθύ – Μάρτσαλο – Κεφάλι – Αγιοφαραγγο, αλλοιώνεται η οικολογική της φυσιογνωμία, διαμορφώνεται στην πράξη μια άναρχη βιομηχανική συγκέντρωση, που θα διαταράξει και το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής (χλωρίδα – πανίδα).

Δίκαια αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, αφού περιορίζεται δραστικά η έκταση των βοσκοτόπων, μειώνοντας δραματικά και τις επιδοτήσεις που στήριζαν το εισόδημά τους, που στην περίπτωσή τους μεταφράζεται σε διαρκή αγώνα επιβίωσης. Τους οδηγούν έτσι σε αφανισμό ! Δεν θα υπάρχει σπιθαμή γης για κτηνοτροφία, όχι για νέους κτηνοτρόφους, αλλά έστω για διατήρηση των υφιστάμενων. Θα ξεκληριστεί η ποιμενική κτηνοτροφία στην περιοχή, οι δεκάδες οικογένειες των κτηνοτρόφων, που όπως οι πατεράδες τους και τώρα τα παιδιά τους, για πολλές δεκαετίες στην περιοχή αυτή έχουν τα βοσκοτόπια τους.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι συναυτουργοί της κατάστασης αυτής, με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση», τις «πράσινες» επενδύσεις, με βασικό κριτήριο πάντα την κερδοφορία των ομίλων, εκτινάσσοντας περαιτέρω την τιμή της ήδη πανάκριβης για τον λαό Ενέργειας και φυτεύοντας άναρχα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά σε γη γεωργική, σε χαρακτηρισμένα βοσκοτόπια, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.  

Μάλιστα πρόσφατα, τον Δεκέμβρη του 2022, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν από κοινού στο Ευρωκοινοβούλιο την Οδηγία «Για την Ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές», που στόχο έχει, όχι μόνο να απαγκιστρωθούν από διοικητικά και γραφειοκρατικά κωλύματα οι «πράσινες» μπίζνες σε ΑΠΕ, αλλά κυρίως να αντιμετωπιστούν οι λαϊκές αντιδράσεις σε περιπτώσεις καταφανούς κινδύνου για την υγεία και το περιβάλλον, καθώς και οι τυχόν δικαστικές προσφυγές κατοίκων, ώστε να επιταχυνθούν οι καπιταλιστικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, μαζί με την τοπική διοίκηση, υλοποιούν τον αντιλαϊκό στόχο για επιτάχυνση των καπιταλιστικών επενδύσεων -εκτός από τις ΑΠΕ- και για το τουριστικό κεφάλαιο, για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στον λαό, στο περιβάλλον και στην ανάγκη να μείνουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι στη γη τους, όπως και η φημολογούμενη τουριστική επένδυση στο Βαθύ, σε έκταση 2.000 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Μονής Οδηγήτριας.

Το ΚΚΕ έχει μπει μπροστά στις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτές περιβαλλοντοκτόνες καπιταλιστικές επενδύσεις για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, βάζοντας στο επίκεντρο την πραγματική ουσία, «ανάπτυξη από ποιον και για ποιον», δείχνοντας τον πραγματικό αντίπαλο του περιβάλλοντος και κάθε πτυχής της ζωής του λαού.  

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, είναι οι ίδιοι που έχουν ματώσει τη ζωή σε αγρότες, κτηνοτρόφους, με το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές ακόμη και κάτω του κόστους των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, όπως στο γάλα, που διαμορφώνουν οι μεγαλέμποροι και τα μονοπώλια, μαζί με την ακρίβεια (ρεύμα, καύσιμα, εφόδια, ζωοτροφές, λιπάσματα, είδη λαϊκής κατανάλωσης) και τη διαχρονική εφαρμογή της ΚΑΠ, που υπηρετούν διαχρονικά και συνδιαμορφώνουν όλες οι κυβερνήσεις, η οποία έχει στόχο να ενισχύει τις μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις και ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.  

Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι ζουν από πρώτο χέρι την κοροϊδία όλων των κυβερνήσεων, που διαχρονικά αρνούνται να ικανοποιήσουν το δίκαιο αίτημά τους για κατώτερες εγγυημένες τιμές στον παραγωγό πάνω από το κόστος παραγωγής, ώστε όχι μόνο να τους μένει καθαρό εισόδημα, αλλά και οι τιμές των προϊόντων να είναι προσιτές στα λαϊκά νοικοκυριά.

Το ΚΚΕ ήταν και είναι σταθερά στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Γιατί δεν δεσμεύεται από καμία ΚΑΠ, από καμία στήριξη σε ομίλους εφοπλιστών και μεγαλεμπόρων. Ήταν πλάι τους στον δρόμο του αγώνα, στα μπλόκα, αλλά και μέσα στη βουλή με τις τροπολογίες βελτίωσης του λαϊκού εισοδήματος. Θα είναι και τώρα δίπλα τους, κι εδώ στη Μεσαρά, στον αγώνα για να παραμείνουν στα βοσκοτόπια τους, ενάντια στον σχεδιασμό έξωσής τους.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί