Σεισμοί Τουρκία – Συρία: Πάνω από 11.200 οι νεκροί – Υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα σωστικά συνεργεία

Τραγωδία χωρίς τέλος από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου σε Τουρκία και Συρία με τους αριθμούς των θυμάτων να τρομάζουν και την οργή να ξεχειλίζει.

Σύμφωνα με τους τελευταίους απολογισμούς, οι ανθρώπινες απώλειες ανέρχονται σε 11.200 την ώρα που λιγοστεύουν οι ελπίδες να ανασύρονται σώοι από τα συντρίμμια οι οι εγκλωβισμένοι. Δραματική η κατάσταση στη Συρία, που θρηνεί 2.660 νεκρούς και αγωνιά για τους παγιδευμένους τους οποίους αναζητούν τα λιγοστά τοπικά σωστικά συνεργεία.

Οι νεκροί στην Τουρκία αυξήθηκαν σε 8.500, ανακοίνωσε το μεσημέρι από το στο Καχραμανμαράς ο Ταγίπ Ερντογάν, που κήρυξε χθες ζώνη καταστροφής τις δέκα σεισμόπληκτες επαρχίες, επιβάλλοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή για τρεις μήνες.

Ο Τούρκος πρόεδρος στις νέες δηλώσεις του παραδέχτηκε ελλείψεις κατά την απάντηση των αρχών στην πρώτη μέρα αλλά ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση ύστερα βελτιώθηκε.

Η επίσκεψη του ηγέτη της γείτονος στην πληγείσα περιοχή εν μέσω αυξημένες κριτικής για ανεπαρκή διαχείριση της καταστροφής και εκκλήσεων προς την κυβέρνησή του να στείλει περισσότερη βοήθεια στη ζώνη καταστροφής.

Για παράδειγμα, παρά την επείγουσα ανάγκη, καμία ομάδα διάσωσης δεν έφτασε στην πόλη Γκαζιαντέπ τις πρώτες 12 ώρες μετά την καταστροφή, αναγκάζοντας τους συγγενείς των θυμάτων και την τοπική αστυνομία να ψάχνουν στα ερείπια με τα χέρια.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο εδώ. Είμαστε κάτω από το χιόνι, χωρίς σπίτι, χωρίς τίποτα», δήλωσε στο Reuters ο ένας άνδρας οι συγγενείς του οποίου αγνοούνται. «Τι να κάνω, πού μπορώ να πάω;»

Χωρίς αρκετούς διασώστες, οι εθελοντές λένε ότι θα πρέπει να επέμβουν και να κάνουν τη σκληρή δουλειά μόνοι τους. «Πηγαίνουμε σε μέρη για να βοηθήσουμε ανθρώπους που αρχικά υποτίθεται ότι θα διασώθηκαν από την Ερυθρά Ημισέληνο, αλλά όπου δεν υπάρχει βοήθεια», είπε η μέλος εθελοντικής ομάδας .

Λίγοι είναι πλέον οι απεγκλωβισμοί από τα ερείπια. Ζωντανά βρέθηκαν ένα 3χρονο αγόρι και ένα 10χρονο κορίτσι, σε διαφορετικές πόλεις, σκορπίζοντας δάκρυα και συγκίνηση.

Πολλοί εκφράζουν το θυμό τους για ανεπαρκή στοιχεία σχετικά με το πού κατέληξε η εισφορά ύψους 88 δισεκατομμυρίων λιρών, που συγκεντρώθηκε από πολίτες το 1999 μετά τον θάνατο περισσότερων από 17.000 ανθρώπων από τον τότε ισχυρό σεισμό στη βορειοδυτική Τουρκία και προοριζόταν να δαπανηθεί για την πρόληψη καταστροφών και τις καλύτερες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Στο μεταξύ οι καταστροφές είναι εκτεταμένες και αναρίθμητοι πολίτες εξακολουθούν να περιμένουν βοήθεια μέσα σε χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και συνεχείς μετασεισμούς, που περιπλέκουν και τις προσπάθειες διάσωσης.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τους 20.000 και πως συνολικά μπορεί να επηρεαστούν μέχρι και 23 εκατομμύρια άνθρωποι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί