Χ. Μαμουλάκης: Ακρίβεια, αισχροκέρδεια και όλες οι αδυναμίες του ν/σ του Υπουργείου Ανάπτυξης από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (βίντεο)

Συνεχίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με τον Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, να αναδεικνύει όλες τις αδυναμίες, μαζί με τις κυβερνητικές ευθύνες για ζητήματα ακρίβειας και αισχροκέρδειας.

Ο Χάρης Μαμουλάκης, αναφερόμενος στον τίτλο του νομοσχεδίου για την «προστασία του καταναλωτή» επεσήμανε ότι: «Καλούμασ​τε να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο με τίτλο την προστασία του καταναλωτή, την ίδια στιγμή που οι πολίτες αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη πληθωριστική κρίση εδώ και δεκαετίες. Την ίδια στιγμή που οι τιμές για τα βασικά αγαθά στο «καλάθι του νοικοκυριού» έχουν εκτιναχθεί! Την ίδια στιγμή που οι τιμές σε βασικά προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά βλέπουν αύξηση της τάξεως του 17,5% ή στα πουλερικά της τάξεως του 11%.». Παρουσιάζοντας παραδείγματα μεγάλων αυξήσεων στο ίδιο προϊόν σε διάστημα μόλις λίγων ημερών και καταθέτοντας στα πρακτικά τα αντίστοιχα αποδεικτικά, ο Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αφήνει συνειδητά του βασικούς μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς να αδρανούν, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να εφαρμόσει όλα εκείνα τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η μείωση του Φ.Π.Α. στην ενέργεια και στα καύσιμα, ενώ διαφημίζει ως «μεγάλη επιτυχία» το καλάθι του νοικοκυριού. «Δεν θα αναφέρω στοιχεία τελευταίων δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τις οποίες οι καταναλωτές σε ποσοστό 70% θεωρούν ότι το καλάθι δεν συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών.» είπε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης ενώ αναφερόμενος σε φαινόμενα αισχροκέρδειας τόνισε: «Αναμένουμε εδώ και μήνες τα «αποτελέσματα ελέγχων αισχροκέρδειας» που μας έχετε υποσχεθεί. Από λόγια καλά τα πάτε. Στις πράξεις όμως, χωλαίνετε κ. Γεωργιάδη. Έχετε στριμώξει τους καταναλωτές ανάμεσα στην Σκύλα της ακρίβειας και την Χάρυβδη της αισχροκέρδειας και αρκείστε μόνο σε δηλώσεις επί δηλώσεων. Και σε φωτογραφίες στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ. Προφανώς δεν έχετε αντιληφθεί τι συμβαίνει εκεί έξω. Στον πραγματικό κόσμο.».

Ο Χάρης Μαμουλάκης κατηγόρησε τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι δεν έχει ιδέα από την μάχη της καθημερινότητας και το κυνήγι της προσφοράς στο οποίο επιδίδονται οι καταναλωτές. Ούτε από τον μόχθο των ίδιων των παραγωγών και τον αγώνα να επιβιώσουν με τα κόστη ζωοτροφών, ενέργειας, καυσίμων και αγροτικών εφοδίων στα ύψη και τις πιέσεις των μεσαζόντων να μην έχουν τέλος. Αλλά ούτε και από την αγωνία του μικρού εμπόρου και επιχειρηματία, που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, υλοποιώντας πιστά το «δόγμα Πισσαρίδη», έχει εξαφανίσει από το πεδίο δράσης της. «Είναι αόρατη για εσάς, για να μην πω ανεπιθύμητη η Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα και πρέπει να σβήσει από τον χάρτη της ελληνικής οικονομίας.». Επισημαίνοντας ότι δεν είναι αποδεκτή η κυβερνητική τακτική που επιχειρεί να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο και κλείνει τα μάτια σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, καυτηρίασε το γεγονός ότι έχει μείνει χωρίς προσωπικό η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς και με 80-90 υπαλλήλους, πρέπει να καλύψει όλη τη χώρα. Ο Χάρης Μαμουλάκης επισημαίνοντας ότι η έλλειψη ελέγχων οδήγησε το 2022 στην αύξηση της τιμής, με ταυτόχρονη μείωση της ποσότητας της συσκευασίας, σε 238 τρόφιμα και σε αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από 70% έως και 146% όπως αποκαλύπτει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας – ΓΣΕΕ, ανέφερε: «Αντί να προχωρήσετε σε παρεμβάσεις μείωσης φόρων και ρύθμισης της αγοράς όπως προτείνει εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συνεχίζετε την πολιτική που ενισχύει τα μεγάλα συμφέροντα. Αυτή είναι η προτεραιότητά σας. Αυτή είναι όμως και η ειδοποιός διαφορά μας: Για εμάς, ο πολίτης είναι στο επίκεντρο. Και γι’ αυτόν θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!».

Ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε εκτενείς αναφορές και στις πολλές, ετερόκλητες διατάξεις του νομοσχεδίου, στην ενσωμάτωση Οδηγίας για τις αντιπροσωπευτικές αγωγές, στην ρύθμιση διαδικαστικών ζητημάτων σχετικά με το οικοσύστημα εργασιακών σχέσεων των ερευνητικών ιδρυμάτων και σε διατάξεις σχετικές με τις εκλογές των Επιμελητηρίων. Παρουσίασε επίσης τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τις διατάξεις που αφορούν την προστασία των ανήλικων καταναλωτών, το phising και στην επέκταση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, τονίζοντας ότι: «Αυτή η διάταξη αποτελεί την κερκόπορτα μέσα από την οποία σκοπεύετε να εκβιάσετε τους Δήμους να επιτρέψουν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Αυτό εξάλλου το έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο Υπουργός στις επιτροπές. Οι ΜμΕ όμως είναι αυτές που αδυνατούν να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος λειτουργίας και άρα αυτές που χάνουν μερίδιο της αγοράς από μεγάλες αλυσίδες και πολυκαταστήματα. Είναι επίσης σαφές, ότι αυτή η αλλαγή θα αποδειχθεί καθοριστική, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανεμπορίου. Αυτά εξάλλου μας είπαν και οι εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων του λιανεμπορίου στις Επιτροπές τις προηγούμενες μέρες.».

Ο Χάρης Μαμουλάκης, αναφέρθηκε και στον καταστροφικό σεισμό που έπληξε Τουρκία, Συρία και Λίβανο, εξέφρασε την συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στα θύματα, έστειλε μήνυμα υποστήριξης στα σωστικά συνεργεία και επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί η διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, με στόχο την αντισεισμική θωράκιση των κτηρίων στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρης Μαμουλάκης είναι άριστος γνώστης του ζητήματος, αφού ως πολιτικός μηχανικός διαθέτει Master στην αντισεισμική προστασία των κτηρίων ενώ είχε συμμετάσχει εθελοντικά και στην αποστολή βοήθειας προς την Τουρκία το 1999, στον προηγούμενο καταστροφικό σεισμό που είχε πλήξει τη χώρα.

Ο Χάρης Μαμουλάκης έκλεισε την ομιλία του με αναφορά τροπολογία της κυβέρνησης για την αποτροπή εισαγωγής στη Βουλή του νεοναζιστικού μορφώματος, επισημαίνοντας ότι η θέση των νεοναζί, δεν είναι στη Βουλή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί