Τι θα γίνει αν ιδιωτικοποιηθούν τα μουσεία: Το εκπληκτικό βίντεο από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Με ένα βίντεο 1 λεπτού και 3 δευτερολέπτων ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, περιγράφει σκωπτικά το τι πρόκειται να συμβεί με τα 5 μεγαλύτερα μουσεία της χώρας – το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο ¬Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – εάν η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη  γίνει νόμος του κράτους.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΑ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκόψει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να διορίσει σε αυτά Διοικητικά Συμβούλια με πρόσωπα της επιλογής της. Επιλογή που θα οδηγήσει στην παράδοση των αρχαιοτήτων σε πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με την αρχαιολογία, στην αύξηση εισιτηρίων, στην κατάργηση κάθε δωρεάν παροχής για το κοινό, στην έμμεση ιδιωτικοποίηση. 

Όπως υπογραμμίζουν οι αρχαιολόγοι, τα Διοικητικά Συμβούλια θα έχουν την αρμοδιότητα να ιδρύουν παραρτήματα των Μουσείων στο εξωτερικό, εξάγοντας μόνιμα αρχαιότητες από την Ελλάδα. 

«Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η κοινή μας περιουσία, δεν την παραχωρούμε στους “εκλεκτούς” της εκάστοτε κυβέρνησης», σημειώνει ο ΣΕΑ.
Επισημαίνεται ότι στο avaaz γίνεται συλλογή υπογραφών με αίτημα την υπεράσπιση των δημόσιων μουσείων της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί