Το ΝΤ Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο 

Την Τετάρτη,  1 Φεβρουαρίου 2023, κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση σχέδιο νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς: ίδρυση μουσείων-Ν.Π.Δ.Δ., κρατική ασφάλιση της κινητικότητας των πολιτιστικών αγαθών, δράσεις του Ο.Δ.Α.Π. και του Μουσείου Ακρόπολης… και λοιπές διατάξεις σχετικά με το προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον πολιτισμό». 

Πρόκειται ουσιαστικά για νομοσχέδιο που οδηγεί στην αποκοπή των πέντε μεγαλύτερων δημόσιων μουσείων της χώρας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ, με όργανα διοίκησης της απολύτου επιλογής του εκάστοτε υπουργού πολιτισμού, εκτός κάθε διαδικασίας ΑΣΕΠ, μετατρέποντας για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους τα δημόσια μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια. Το επίμαχο σχέδιο νόμου:

  • αναιρεί κάθε σχεδιασμό για ενιαία εθνική πολιτιστική πολιτική,
  • δίνει τη δυνατότητα στα διορισμένα Δ.Σ. να διαχειρίζονται κατά το δοκούν τους οικονομικούς πόρους κάθε μουσείου, 
  • με πρωτοφανή διάταξη τα εν λόγω μουσεία μπορούν να ιδρύουν παραρτήματα στο εξωτερικό, νομιμοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο αμφισβητούμενες πολιτιστικές πρακτικές όπως έχει συμβεί πολύ πρόσφατα με την αρχαιοκαπηλική συλλογή Στερν, ή την επικίνδυνη ρύθμιση για μακρόχρονη, για 50 έτη, εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό εγκλωβίζει τους εργαζόμενους στα πέντε μουσεία σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας με το καθεστώς της αυτοδίκαιης απόσπασης.

Ο μουσειακός πλούτος της χώρας είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό που δεν επιδέχεται αλλαγή, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται εργαλειακά με όρους οικονομικής ανταποδοτικότητας και εμπορευματοποίησης, δεν μπορεί να εκχωρηθεί η διαχείρισή του σε ιδιώτες χωρίς κανένα τυπικό προσόν παρά μόνο την επιλογή τους ως προσωπικότητες με συμβολή στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο δηλαδή τους απόλυτα αρεστούς στον εκάστοτε υπουργό.

Το Ν.Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ηρακλείου στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, κηρύττει 4ωρες στάσεις εργασίας για τη Δευτέρα 6, Τρίτη 7 και Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, από τις 11:30 πμ έως στις 15: 30 μμ, και απαιτεί από την Υπουργό Πολιτισμού και την κυβέρνηση:

  • Να μην προχωρήσουν στην ψήφιση του σ/ν για την αποκοπή των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • Να ενισχύσουν ουσιαστικά με πόρους και έμψυχο δυναμικό τα ελληνικά δημόσια μουσεία, ώστε να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στον πολυεπίπεδο ρόλο τους.
  • Να σταματήσουν επιτέλους κάθε προσπάθεια για ανάθεση κρίσιμων λειτουργιών των ελληνικών δημόσιων μουσείων σε ιδιώτες και πολιτιστικά ιδρύματα.

Για την Ε.Γ.

 Ο Πρόεδρος                                                                        Ο Γεν. Γραμματέας  

 Δερμιτζάκης Δημήτριος                                                 Κοκοβάκης Εμμανουήλ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί