Κύπρος: Χριστοδουλίδης – Μαυρογιάννης στον 2ο γύρο των προεδρικών – Πώς έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις

Τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών του 2023 στην Κύπρο έφεραν τον ανεξάρτητο (προερχόμενο από τον κεντροδεξιό ΔΗΣΥ) Νίκο Χριστοδουλίδη στην πρώτη θέση με 32,04% και 127.309 ψήφους. Μαζί του, στο δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή πέρασε ο ανεξάρτητος (υποστηριζόμενος από το αριστερό ΑΚΕΛ και την κεντροαριστερή Αλλαγή Γενιά) Ανδρέας Μαυρογιάννης, με 29,59% και 117.551 ψήφου.

Δείτε:

Προβάδισμα Χριστοδουλίδη δίνουν τα exit polls στην Κύπρο

Το αν θα διευρυνθεί, θα περιοριστεί ή θα ανατραπεί αυτή η απόσταση των μόλις 10.000 ψήφων στο δεύτερο γύρο, θα κριθεί εν πολλοίς από την συμπεριφορά των 103.748 ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο επέλεξαν τον επίσημο υποψήφιο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Οι εκλογές σε κάθε περίπτωση ανέδειξαν, όπως γράφουν σήμερα τα κυπριακά ΜΜΕ, δύο νικητές. Αφενός, τον κ. Χριστοδουλίδη που ολοκλήρωσε την πορεία του από το ΔΗΣΥ, στην ανεξαρτητοποίηση και την επικράτηση επί του επίσημου υποψηφίου του πρώην κόμματός του. Αφετέρου, τον κ. Μαυρογιάννη που πέτυχε να υποσκελίσει τον κ. Νεοφύτου, συγκεντρώνοντας ποσοστά πολύ υψηλότερα από ό,τι απέδιδαν οι δημοσκοπήσεις στον βασικό υποψήφιο της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ήθελαν τον κ. Χριστοδουλίδη να συγκεντρώνει ως και 36%-36,5%, δηλαδή τέσσερις μονάδες πάνω από την πραγματική του επίδοση, ενώ τον κ. Μαυρογιάννη 24%-25%, με ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση, πέντε ως έξι μονάδες χαμηλότερα από την τελική του ισχύ στις κάλπες.

ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 - ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Wikipedia

Οι ίδιες μετρήσεις, πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών, ήθελαν τον κ. Χριστοδουλίδη να οδεύει προς το Προεδρικό Μέγαρο εφόσον αντιμετωπίσει τον κ. Μαυρογιάννη στον δεύτερο γύρο.

Η κάλπη ωστόσο θα καταγράψει ταυτόχρονα και την απήχηση της προοδευτικής παράταξης στην Κύπρο, που εκτιμάτο ότι έφτανε τουλάχιστον το 35% και σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και το 50%, αμφισβητώντας την «βεβαιότητα» της εκλογής Χριστοδουλίδη στην προεδρία.

Τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις και τι έγινε τελικά

Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης περνούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κύπρου που αναμένεται να διεξαχθεί στις 12 Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 3,5 μήνες πριν, οι δημοσκοπήσεις έφερναν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και πέρασε στον δεύτερο γύρο, τρίτο με 13,5 μονάδες διαφορά από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκέντρωσε 32% ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 29,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων που συγκέντρωσε η kathimerini.com.cy, στην τελευταία κυλιόμενη δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της «Καθημερινής» η Symmetron Market, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκέντρωνε ποσοστά ύψους 34,2%, ενώ δεύτερος ήταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 24,5% και τρίτος, ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 24,1%.

Κατά την τελευταία δημοσκόπηση της CYMAR που διενήργησε για λογαριασμό του καναλιού Ant1, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκέντρωνε ποσοστά ύψους 32%, ενώ δεύτερος ήταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 18% και τρίτος ο Αβέρωφ Νεοφύτου με ποσοστό 17%.

Η Prime Consulting Ltd που διενήργησε δημοσκόπηση για λογαριασμό του καναλιού Sigma, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκέντρωνε ποσοστά ύψους 30,3%, δεύτερος ήταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου με ποσοστό 22,8% και τρίτος, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 22%.

Στην δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του ΡΙΚ η CMRC Cypronetwork, στη διευκρινισμένη πρόθεση ψήφου ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκέντρωνε ποσοστά ύψους 34,5%, δεύτερος ήταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου με ποσοστό 29,5% και τρίτος ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 28%.

Στην τελευταία δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας «Πολίτης» η Novema, ο Νίκος Χριστοδουλίδης λάμβανε ποσοστό 26,5%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου λάμβανε τη δεύτερη θέση με 21,4% και έβγαινε τρίτος ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 19,8%.

Στην τελευταία δημοσκόπηση που διενήργησε για την τηλεόραση του Alpha Κύπρου η Rai Consultants, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έβγαινε πρώτος με 31,9%, δεύτερος έβγαινε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 22,9% και τρίτος ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 20,1%.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί