Άκης Τσελέντης: Θα ξεπεράσουν τις 10.000 οι νεκροί από τον σεισμό στην Τουρκία και στη Συρία

Την εκτίμηση ότι η περιοχή στην οποία σημειώθηκαν οι δύο μεγάλες σεισμικές δονήσεις στην Τουρκία 7,8 και 7,7 ρίχτερ τη Δευτέρα, θα έχει «μετασεισμούς της τάξης του 6,5 μπορεί και 7» ρίχτερ τους επόμενους μήνες, εξέφρασε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι νεκροί στην Τουρκία και στη Συρία θα ξεπεράσουν τους 10.000.

«Θα έχουμε πολύ ισχυρούς μετασεισμούς πάνω στο ίδιο ρήγμα. Και αυτός ο δεύτερος σεισμός θα έχει τους δικούς του μετασεισμούς» σημείωσε ο κ. Τσελέντης μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες όλη η περιοχή θα κατακλειστεί από μεγάλους μετασεισμούς της τάξης του 6,5 μπορεί και του 7» προειδοποιώντας για τα ενδεχόμενα αποτελέσματα που μπορεί να υπάρξουν «στον ήδη επιβαρυμένο αστικό ιστό».

Αναφερόμενος στον τραγικό απολογισμό των νεκρών, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για «τραγική» κατάσταση και εξέφρασε τον φόβο ότι «τα θύματα θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις 10.000».

«Υπάρχει και η Συρία όπου δεν ξέρουμε τι γίνεται και εκεί ισοπεδώνονται ολόκληρα χωριά» σημείωσε ο ίδιος ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι 300 χλμ από την περιοχή που καταγράφηκαν οι σεισμοί η Τουρκία φτιάχνει πυρηνικό εργοστάσιο (περιοχή Ακούγιου).

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ενδεχόμενο σεισμό στην Ελλάδα μετά τους δύο ισχυρότατους στη γειτονική χώρα, εξήγησε ότι οι δύο σεισμικές δονήσεις ήταν σε άλλο ρήγμα από αυτό που μοιράζεται η Τουρκία με την Ελλάδα και επεσήμανε:

«Η περιοχή που έγινε σήμερα ο σεισμός, η πιθανότητα να επηρεάσει ελληνικά ρήγματα είναι αμελητέα. Θα έλεγα μηδενική». Στη συνέχεια σημείωσε ότι ίσως να επηρεαστεί το τόξο που αφορά και στην Κύπρο και να υπ0άρξουν κάποια προβλήματα, ωστόσο δήλωσε ότι δεν τον ανησυχεί κάτι ιδιαίτερα, καθώς η Κύπρος είναι σωστά δομημένη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί