Η ανικανότητα του “επιτελικού κράτους”: Ανοιγοκλείνουν την Αθηνών – Λαμίας, μπλοκαρισμένα φορτηγά – LIVE η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Σε «λευκό» κλοιό παραμένει η χώρα με την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» να είναι ιδιαίτερα αισθητή, πλέον, και στην Αττική και τα προβλήματα σε δρόμους και μέσα μεταφοράς να πυκνώνουν.

Ανοιγοκλείνουν την εθνική – Σκηνές χάους σε διόδια και δρόμους

Για ακόμη μια φορά, παρά τις διαβεβαιώσεις περί κυβερνητικής ετοιμότητας, η εθνική οδός έκλεισε, ενώ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι αρκετές σε όλο το οδικό δίκτυο. Σημειώνεται ότι ήδη η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι καταργούνται οι αμαξοστοιχίες 62 και 63 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένονται νέες ανακοινώσεις για το πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες λεωφορεία έχουν ακινητοποιηθεί σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού γύρω από τη Λαμία. Τα λεωφορεία κατευθυνόταν με επιβάτες προς την Αθήνα και ακινητοποιήθηκαν από τις από τις 3:00 το μεσημέρι και μέχρι αυτή την ώρα παραμένουν σε διάφορα μοτέλ.

Εκατοντάδες επιβάτες διαμαρτύρονται και θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, ενώ μεταξύ των εγκλωβισμένων επιβατών είναι και λεωφορεία τα οποία μεταφέρουν μαθητές προς την Αθήνα.

Βορειότερα, στα Μάλγαρα, επικρατούν σκηνές χάους με πάνω από 150 φορτηγά να παραμένουν ακινητοποιημένα.

Η κατάσταση στην Αττική

Οι χιονοπτώσεις στην περιοχή της πρωτεύουσας αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα αποφάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων, αλλά και ρυθμίσεις στη λειτουργία καταστημάτων, σχολείων και μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η περιφέρεια Αττικής αποφάσισε τα σχολεία να λειτουργήσουν αύριο με τηλεκπαίδευση, ενώ μένει να διευκρινιστεί εάν τα μαθήματα θα γίνουν το πρωί ή το απόγευμα. 

Παράλληλα, κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της Αττικής, ενώ αναβάλλονται οι αυριανές εξετάσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια της Αττικής.  Σχετικά με τη λειτουργία της εκπαίδευσης την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση, αφού αξιολογηθούν τα νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα.

Στη βόρεια και βορειοανατολική Αττική θα παραμείνουν κλειστά αύριο τα εμπορικά καταστήματα, ενώ θα απαγορευτεί και η μεταφορά και πώληση αγαθών μέσω delivery ή courier και τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 6 το απόγευμα. Επίσης δεν θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές.

Ο Δημόσιος Τομέας θα λειτουργήσει με τηλεργασία, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση και για τον ιδιωτικό τομέα. 

Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων στις περιφέρειες Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Στερεάς Ελλάδας για τη Δευτέρα και την Τρίτη. 

Σε επιφυλακή ο ΔΕΔΔΗΕ

Σε επιφυλακή με αυξημένες δυνάμεις για την αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας της κακοκαιρίας βρίσκεται ο ΔΕΔΔΗΕ.

Από τις συνολικά 30 βλάβες σε γραμμές ηλεκτροδότησης Μέσης Τάσης που σημειώθηκαν από το πρωί, έχουν αποκατασταθεί οι 22 και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τις εργασίες για την αποκατάσταση 8 γραμμών Μέσης Τάσης που επηρεάζουν τις  εξής περιοχές της Αττικής: Γραμματικό, Καλέντζι, Μαραθώνα, Μέγαρα, Βίλια, Οινόη και Ασπρόπυργο, τις περιοχές Διρφύων και Νηλέως στην Εύβοια, μικρό τμήμα στην Σκόπελο στις Σποράδες και περιοχή Λακέρειας στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, κατά τη διάρκεια της ημέρας η κακοκαιρία επηρέασε την ηλεκτροδότηση στην Αττική σε τμήματα των περιοχών όπως στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, τις Αφίδνες, το Διόνυσο, τη Δροσιά, το Γραμματικό και τμήμα του οικισμού στο Βαρνάβα. Επίσης, στην Εύβοια στις κοινότητες Σέτας, Φύλλων και Αφρατίου, καθώς και σε 8 οικισμούς στα ορεινά των Ψαχνών. Τέλος, στις Σποράδες σε τμήματα της Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή έθεσε σε ετοιμότητα το σύνολο του μηχανισμού του, ενώ το προσωπικό θα συνεχίσει να βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, για να παρέμβει άμεσα στα σημεία που έχουν πληγεί και αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Στην Αττική είναι σε ετοιμότητα και επιχειρούν περισσότεροι από 800 τεχνικοί  (ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενοι εργολάβοι) και στην Εύβοια περισσότεροι από 150 τεχνικοί  (προσωπικό ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενοι εργολάβοι), με τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτούν οι συνθήκες, όπως: ειδικά μηχανήματα έργου, snowtracks, γεννήτριες κ.λπ., ενώ, εξειδικευμένα συνεργεία κλαδεμάτων είναι σε επιφυλακή για τυχόν πτώσεις δέντρων στο Δίκτυο.

Απαγορευτικό απόπλου

Λόγω των δυνατών ανέμων, που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ, εκδόθηκε απαγορευτικό απόπλου για τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου. Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Αρκίτσα-Αιδηψός.

Η αυριανή πρόγνωση

Τοπικές χιονοπτώσεις αύριο στα ανατολικά (και στην Αττική), βροχές στα νότια θαλάσσια τμήματα, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρός παγετός στα βόρεια και άνεμοι 8 έως 9 Μποφόρ στα πελάγη

Τη Δευτέρα αναμένονται χιονοπτώσεις έως και σε πεδινά τμήματα στη Θράκη, στο Βόρειο Αιγαίο, στις Σποράδες, στη Νοτιοανατολική Μαγνησία, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και στις Κυκλάδες. Πιθανότητα για πρόσκαιρες και τοπικές χιονοπτώσεις έως και σε πεδινά τμήματα υπάρχει επίσης σε τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται στο Νότιο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια, όπου σε αρκετές περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση θα κυμανθεί, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη Δυτική Μακεδονία από -15 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -14 έως 5, στην Ήπειρο από -14 έως 7 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -15 έως 3, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -12 έως 7, στα Επτάνησα από -1 έως 6 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από -4 έως 3, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις αρχικά με εντάσεις έως 8-9 Μποφόρ και σταδιακή εξασθένηση στα 7-8 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις έως και σε πεδινά τμήματα. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν, αλλά θα διατηρηθούν πιο τοπικά και παροδικά κυρίως στα βόρεια του νομού. Στα υπόλοιπα τμήματα του νομού υπάρχει πιθανότητα για παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως μετά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 2-3 βαθμούς, αλλά στα βόρεια, δυτικά και ανατολικά θα είναι τοπικά έως 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις κυρίως μετά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 4 βαθμούς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί