«Το Μουσείο ανήκει σε όλους»: Νέα κινητοποίηση για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

«Η υπεράσπιση του Πολιτισμού, είναι καθήκον όλων μας»

Σε νέα κινητοποίηση για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου καλούν μέσω ανακοίνωσής τους η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, ζητώντας να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο που εμπορευματοποιεί τα μουσεία.

Η παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, την Κυριακή Φεβρουαρίου από τις 10:00 έως τις 13:00.

Στην ανακοίνωση της Παγκρήτιας Ένωσης Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων αναφέρεται αναλυτικά:

“Η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Ο Σύλλογός μας ζητά επιτακτικά να μην ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο και απευθύνει κάλεσμα ΚΟΙΝΗΣ και ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ σε όλους τους ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ και τις ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΙΣΣΕΣ, καθώς και στους εργαζόμενους στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ στην Κρήτη, σε όλα τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, στους Βουλευτές που εκλέγονται στο νησί μας και στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Εκκλησία της Κρήτης, στους Καθηγητές, Φοιτητές, Μαθητές και στους Πολιτιστικούς Συλλόγους.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ “ΠΑΡΩΝ” ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΛΑΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ.
ΕΛΑΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ. ΕΛΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΣΑΣ.
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ ΜΑΣ”

«Να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τον δημόσιο χαρακτήρα του πολιτισμού για να παραμείνει το Μουσείο μας ανοικτό σε όλους!» Κάλεσμα και από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Ανακοίνωση για την κινητοποίηση εξέδωσε και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, στην οποία αναφέρει:

Κάλεσμα για ενημέρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, 10:00 έως 14:00

ημέρα ελεύθερης εισόδου για το κοινό

Την επόμενη εβδομάδα έρχεται για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που μετατρέπει τα μεγάλα κρατικά Μουσεία της χώρας – ανάμεσα σ’ αυτά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου – σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). 

Οι εργαζόμενοι στο Μουσείο Ηρακλείου, αρχαιολόγοι, συντηρητές, φυλακτικό και διοικητικό προσωπικό, θα βρίσκονται στο Μουσείο για να σας ενημερώσουν για τις καταστροφικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου.

Η μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε ΝΠΔΔ σημαίνει 

  • τη διαχείριση του Μουσείου από ένα διορισμένο, από την εκάστοτε κυβέρνηση, διοικητικό συμβούλιο που θα λειτουργεί σύμφωνα με συμφέροντα αλλότριων με τον πολιτισμό παραγόντων
  • την περικοπή όλων των δωρεάν παρεχομένων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, πλήθους εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για το ευρύ κοινό της πόλης του Ηρακλείου και όχι μόνον
  • τον μακροχρόνιο δανεισμό (25 + 25 χρόνια, δηλαδή για δύο γενιές!) αρχαιοτήτων και προβεβλημένων εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Απαιτούμε:

  • Την απόσυρση του νομοσχεδίου που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου
  • Την ενίσχυση του δημόσιου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των μουσείων, χωρίς παρεμβάσεις από εξωπολιτιστικούς παράγοντες.

Καλούμε τον κόσμο του Ηρακλείου, όλα τα σωματεία και τους φορείς, στην ενημέρωση.

Να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τον δημόσιο χαρακτήρα του πολιτισμού για να παραμείνει το Μουσείο μας ανοικτό σε όλους!

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

epitropi.AMH@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί