Με τις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα στην Αθήνα και στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, κορυφώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία του ΣΕΗ με τη στήριξη της ΠΟΘΑ και τη συμμετοχή όλων των καλλιτεχνικών σωματείων σ’ αυτόν τον πανκαλλιτεχνικό και πανελλαδικό αγώνα για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85, που υποβαθμίζει τα καλλιτεχνικά πτυχία σε απολυτήρια Λυκείου. Ταυτόχρονα, το ΣΕΗ, στη χθεσινή Γενική Συνέλευσή του, αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα 24ωρη απεργία στις 8 Φεβρουαρίου. Την ίδια ημέρα άλλωστε λήγει και το τελεσίγραφο των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου προς την κυβέρνηση, με το οποίο δηλώνουν ότι θα παραιτηθούν αν δεν δοθεί συγκεκριμένη λύση στο θέμα του επίμαχου Π.Δ.
Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η χθεσινή πρώτη ημέρα της απεργίας, στην οποία συμμετείχε και η ΟΛΜΕ με τρίωρες στάσεις εργασίας (και χθες, και σήμερα), από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Άλλωστε, και η ΑΔΕΔΥ στηρίζει την απεργία και έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή στα δύο συλλαλητήρια. Για καθολική συμμετοχή στην απεργία κάνουν λόγο τα σωματεία.
Χαμόγελα και συγκίνηση επικρατούσαν χθες στο Θέατρο Διάνα, όπου πραγματοποίησε την πολύωρη Γενική Συνέλευσή του το ΣΕΗ. Οι ηθοποιοί συζητούσαν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους και την οργάνωση νέων δράσεων διαμαρτυρίας. Στο τραπέζι κατατέθηκαν δύο προτάσεις, για απεργία διαρκείας και για 24ωρη απεργία την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου. Επικράτησε η δεύτερη σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση και παράλληλων δράσεων διαμαρτυρίας. Εκπρόσωποι της ΠΟΘΑ και των σπουδαστών δραματικών σχολών, τόσο από την κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου όσο και από τις ιδιωτικές σχολές, έδωσαν το «παρών» τους στη συνέλευση δείχνοντας εμπράκτως τη στήριξή τους στους ηθοποιούς. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία εκπροσώπου από το Σωματείο Νοσηλευτών του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». Μηνύματα συμπαράστασης από άλλους κλάδους εργαζομένων έφταναν διαρκώς την ώρα της συνέλευσης. Δεκάδες μηνύματα και από τα θέατρα που απεργούν. Οι κρατικές σκηνές, το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ συμμετέχουν στην απεργία, όπως και το Μέγαρο Μουσικής, που παρουσιάζει καθημερινά την παιδική παράσταση «Ροβινσώνας», καθώς και τα μεγάλα θέατρα της Αθήνας και το Δημοτικό του Πειραιά.
Παραφωνία και αναδίπλωση
Μοναδική παραφωνία, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία εντέλει αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και με ανακοίνωσή της χθες το πρωί ενημέρωσε ότι τελικά ακυρώνονται η χθεσινή πρεμιέρα της «Στρέλλας» στην Εναλλακτική Σκηνή και η παράσταση «Φάλσταφ» στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» «λόγω συμμετοχής εργαζομένων της ΕΛΣ στη 48ωρη απεργία». Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος την ίδια ώρα με ανακοίνωσή του σημείωνε ότι «η διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανακοίνωσε την ακύρωση των δύο παραστάσεων που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα μπροστά στον φόβο που δημιούργησε το κάλεσμα της απογευματινής μας κινητοποίησης στις εγκαταστάσεις της Λυρικής», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «η διοίκηση της Λυρικής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της κ. Κουμεντάκης έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα για την προσπάθεια να σπάσουν την απεργία και να εκφοβίσουν εργαζόμενους και σωματεία. Πρόκειται για τους ίδιους που εισηγούνται κώδικες δεοντολογίας για την καταπολέμηση φαινομένων εκφοβισμού στο εργασιακό περιβάλλον» και ότι «είναι χαρακτηριστική η αδιάλλακτη στάση τους απέναντι στο αίτημα των σωματείων για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς». Ωστόσο, ο λογαριασμός της Λυρικής Σκηνής στο Facebook, όταν ανακοίνωσε τη ματαίωση των παραστάσεων, πλημμύρισε από μηνύματα συμπαράστασης του κόσμου προς τους καλλιτέχνες.
Και στον οπτικοακουστικό τομέα ήταν καθολική η συμμετοχή στην απεργία, αφού δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε γυρίσματα, ούτε μεταγλωττίσεις. Οι καθηγητές των δραματικών σχολών, κρατικών και ιδιωτικών, συμμετείχαν στην απεργία, όπως και οι σπουδαστές τους. Άλλωστε, στην απεργία συμμετείχαν τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ (ΠΟΚΠ-ΟΤΑ) όσο και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).
Μηνύματα στήριξης στους καλλιτέχνες έφταναν και από άλλους κλάδους εργαζομένων. «Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια μουσεία και τα καλλιτεχνικά πτυχία» σημειώνουν χαρακτηριστικά τα σωματεία εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία συμμετέχουν στις σημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών στο Σύνταγμα και στο άγαλμα Βενιζέλου, όπως και στη στάση εργασίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. «Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των σωματείων των καλλιτεχνών που έχουν κηρύξει 48ωρη απεργία στις 1 και 2 Φεβρουαρίου 2023 και με την 24ωρη απεργία του ΣΕΚΑ στις 2 Φεβρουαρίου 2023» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά στην κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ). «Ο κόσμος του Πολιτισμού απαντά ενωμένος!» διαμηνύουν στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «η Καλλιτεχνική Εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν χρειάζεται “τσεκούρι”», όπως και ότι «τα αρχαιολογικά μουσεία δεν χρειάζονται τοποτηρητές της κυβέρνησης».