Στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης για το εκλογικό μπλόκο στον Κασιδιάρη

Στο Κοινοβούλιο κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αποσκοπεί στο μπλοκάρισμα της επαναφοράς του Ηλία Κασιδιάρη και λοιπών πρωτόδικα καταδικασμένων μελών της εγκληματικής και ναζιστικής οργάνωσης στο πολιτικό προσκήνιο. Κατά τις πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει στη δική της ρύθμιση, η οποία έχει κατατεθεί εδώ και αρκετό διάστημα στον δημόσιο διάλογο.

Σαν να πρόκειται για ζήτημα που αφορά απλά και μόνο τη ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου προώθησε την τροπολογία αποκλειστικά σε κυβερνητικούς συντάκτες, περιφρονώντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες που είναι οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι.

Από εκεί και πέρα, η ουσιαστική διαφορά που προβλέπεται στην εν λόγω ρύθμιση σε σχέση με την ήδη ιστάμενη διάταξη (άρθρο 92 του ν. 4804/2021) είναι πως καταλαμβάνει τις περιπτώσεις εκείνες που η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι» αλλά την πραγματική ηγεσία την ασκούν άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στους περιορισμού δηλαδή έχουν ποινική καταδίκη.

«Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία.

Επίσης, η συμπολίτευση προχωρά σε μια «ντρίπλα», ορίζοντας ως φίλτρο ελέγχου όχι την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, αλλά το Α΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Κατά τις πληροφορίες του documentonews.gr, εν γνώσει του Μαξίμου περιήλθαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δεν ήταν ιδιαίτερα πρόθυμη να ευθυγραμμιστεί με το πνεύμα της διάταξης.

Το σχετικό απόσπασμα της τροπολογίας:

«Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Προς υποβοήθηση της κρίσης του, πολιτικά κόμματα και κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι την επομένη της λήξης της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34».

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη διάταξη που έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο, με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να μην έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για τη στάση του κόμματος επί της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση. Το ΚΚΕ τάσσεται κατά τόσο της διάταξης της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γρίφο αποτελεί το τι θα πράξει η Ελληνική Λύση. Το ΜέΡΑ25 εξ αρχής είχε εκφραστεί αρνητικά για τη ρύθμιση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί