Αναφορά 33 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην απαξίωση των καλλιτεχνών

Κοινή αναφορά βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην επαγγελματική, καλλιτεχνική και ηθική απαξίωση των καλλιτεχνών

Κοινή αναφορά στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκφράζοντας την στήριξη τους στους καλλιτέχνες και ζητώντας την ακύρωση του ΠΔ 85/2022 που επιχειρεί να υπονομεύσει τα πτυχία των καλλιτεχνών της χώρας. Οι βουλευτές κατέθεσαν για το θέμα αυτό την επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) με κεντρικό αίτημα την άμεση απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 και την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ, την ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενίσχυση της δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.

Στην επιστολή τονίζεται για το σχετικό ΠΔ ότι «εκτός από την επαγγελματική, καλλιτεχνική και  ηθική απαξίωση  όλων των καλλιτεχνών, και την αντεργατική επίθεση  στα δικαιώματα και την καλλιτεχνική  υπόσταση των καλλιτεχνών, επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα  στις  τριακονταετείς  και πλέον διεκδικήσεις  τους, για αναβάθμιση των σπουδών τους», καθώς επίσης ότι το συγκεκριμένο Π.Δ. παραβιάζει κατάφωρα και αυτές ακόμα τις διατάξεις του Ν. 1158/81 ”Περί οργανώσεως και διοικήσεως σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως κλπ.” (ΦΕΚ 127 /Α / 81) και του Π.Δ. 370/83 ”Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης (Τμ. Υποκριτικής” (ΦΕΚ 130 /Α / 83), σύμφωνα με τα οποία «η καλλιτεχνική εκπαίδευση ανήκει στην ΑΝΩΤΕΡΗ βαθμίδα εκπαίδευσης».

Σημειώνεται ότι την κοινή αναφορά των βουλευτών συνυπογράφει και η αρμόδια τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και απευθύνεται προς τους Υπουργούς  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επιπλέον, σημειώνεται ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) – στον οποίο εργάζεται ήδη μεγάλος αριθμός, μουσικών, ηθοποιών, δασκάλων χορού, εικαστικών –  στηρίζει και συντάσσεται  με τις κινητοποιήσεις όλων των Καλλιτεχνών καθώς και των Καλλιτεχνικών Σωματείων τους  και  των Σχολών Τέχνης της  χώρας μας.

Οι βουλευτές ζητούν την άμεση απάντηση και τις σχετικές ενέργειες των αρμόδιων Υπουργών, καθώς και να ενημερωθούν σχετικά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί