«Ψαλίδι» στις επιδοτήσεις του ρεύματος ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Ψαλίδι» στις επιδοτήσεις του ρεύματος ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ενώ ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Χιλιάδες καταναλωτές-πελάτες των ιδιωτών προμηθευτών θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τέλος η στήριξη στα τιμολόγια του φυσικού αερίου.

Στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο θα κυμανθεί η τιμή στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ για τον Φεβρουάριο, όπως φάνηκε από τις σχετικές ανακοινώσεις που έκανε σήμερα το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφορικά με την επιδότηση για τη συγκράτηση της ακρίβειας στην ενέργεια. 

«Βρισκόμαστε σε περίοδο δραστικής αποκλιμάκωσης των τιμών φυσικού αερίου, σημείωσε ανακοινώνοντας τις επιδοτήσεις. Όπως είπε η κρίση έχει αμβλυνθεί (τα τιμολόγια των εταιρειών τον Φεβρουάριο ήταν μειωμένα κατά 65%) ωστόσο δεν έχει τελειώσει», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας.

Τα βασικά σημεία που ξεχωρίζουν από τις ανακοινώσεις του υπουργού είναι ότι μειώνεται αρχικά ο προϋπολογισμός για την επιδότηση του Φεβρουαρίου στα 95 εκατομμύρια ευρώ, από 470 εκατομμύρια ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.

Η επιδότηση για τον ερχόμενο μήνα διαμορφώνεται -όπως αναμενόταν- στα 0,4 λεπτά ανά μεγαβατώρα (40 ευρώ ανά κιλοβατώρα), την ώρα που τα τιμολόγια της ΔΕΗ παραμένουν στο ίδιο επίπεδο, χωρίς κάποια μεταβολή. Το ίδιο, ωστόσο, δεν μπορεί να λεχθεί για τα τιμολόγια των άλλων ιδιωτικών εταιρειών ρεύματος, στα οποία αναμένεται να σημειωθεί σημαντική αύξηση τον Φεβρουάριο, η οποία προφανώς θα επηρεάσει κάθετα τα νοικοκυριά.

Επιπλέον, η επιδότηση των 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα αφορά μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh για τα νοικοκυριά και τους αγρότες, ενώ μικρότερη επιδότηση θα δουν οι επιχειρήσεις, στα 20 ευρώ, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα.

Βέβαια, η επιδότηση συνοδεύεται από διάφορες προϋποθέσεις για εκείνους που για παράδειγμα θα καταναλώσουν σε ένα μήνα πάνω 500 kWh. Συγκεκριμένα, την επιδότηση θα λάβουν τα νοικοκυριά που έχουν αυξημένη κατανάλωση μόνο αν βάλουν μέτρο στο ρεύμα που καίνε κάθε μέρα, περιορίζοντάς τη κατά 15% σε σχέση με πέρσι. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση λέει στους οικιακούς καταναλωτές ότι θα ενισχυθούν μόνο αν υποβληθούν στην πολιτική μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Ακόμη μία εξέλιξη αποτελεί το ότι «κόβεται» η επιδότηση για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τις ενεργειακές τους ανάγκες, καθώς ο υπουργός δεν έκανε καμία αναφορά για αυτό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί