Οι… “χρησμοί” Μητσοτάκη για τις εκλογές!

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε την Τρίτη τον νέο «χρησμό» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το πότε μπορεί να οριστεί ημερομηνία εκλογών. Και πρόκειται για έναν χρησμό που δεν έκανε τίποτα σαφές, καθώς μεταξύ άλλων δεν προσδιόρισε το αν αναφέρεται στις επόμενες εκλογές (που θα διεξαχθούν με σύστημα απλής αναλογικής), ή ακολουθώντας το σενάριο που προβάλλει το Μαξίμου και η κυβερνητική παράταξη, σε δεύτερες εκλογές (με ενισχυμένη αναλογική όπως τροποποίησε ξανά το σύστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη), λόγω αδυναμίας συγκρότησης κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύντομη συνομιλία με δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για το χρόνο των εκλογών, ανέφερε ότι «κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα», δηλαδή μετά τις 16 Απριλίου.

Τον Απρίλιο, η μόνη Κυριακή που μοιάζει να αποκλείεται, είναι αυτή της Ανάστασης, στις 16 του μήνα. Θεωρητικά, κάλπες για τις κοινοβουλευτικές εκλογές με απλή αναλογική θα μπορούσαν να στηθούν τόσο στις 2 ή τις 9 Απριλίου, όσο και στις 23 ή τις 30 Απριλίου. Το ζεύγος ημερομηνιών πριν το Πάσχα θα επέτρεπε να υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση πριν τα σχολεία, που κατά κόρον χρησιμοποιούνται ως εκλογικά τμήματα, ξεκινήσουν να φιλοξενούν τις προαγωγικές, απολυτήριες και Πανελλαδικές εξετάσεις.

Τον Μάιο, οι δύο πρώτες Κυριακές στις 7 και τις 14 του μήνα θεωρούνται οι πιο «λογικές» επιλογές, καθώς μετά και για ενάμιση μήνα θα είναι σε μεγάλο βαθμό απασχολημένα με τις εξετάσεις. Μία επιλογή των δύο επόμενων Κυριακών, στις 21 και τις 28 του μήνα, για τις πρώτες εκλογές, θα δημιουργούσε αφενός ένα μίνι έμφραγμα στα σχολεία, αφετέρου θα μετέθετε πιθανές δεύτερες εκλογές στον Ιούνιο, ακόμη και στον Ιούλιο, όταν η τουριστική περίοδος θα πλησίασε στην κορύφωσή της. 

Σημειώνεται ότι ο Μάρτιος είχε μέχρι στιγμής ελάχιστα εμπλακεί στα σενάρια για διεξαγωγή εκλογών, έρχεται ωστόσο στο προσκήνιο με το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα για άμεση διάλυση της Βουλής. Το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τώρα βλέπει εκλογές «μετά το Πάσχα» θα υποχωρήσει στις πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, μένει να φανεί…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί