Süddeutsche Zeitung: Σημάδια φθοράς της δημοκρατίας στην Ελλάδα

Ένα άρθρο-καταπέλτη κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σχετικά με την ορθή λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα δημοσίευσε η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Πιο συγκεκριμένα, ο συντάκτης του άρθρου, Tobias Zick, θεωρεί ότι εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για το κράτος δικαίου στη χώρα μας όταν η κυβέρνηση ενοχλείται από την συνταγματικά κατοχυρωμένη έρευνα «στην άσκηση των εξουσιών της και των προνομίων της», από τον επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών στην υπόθεση των υποκλοπών, στην οποία εμπλέκονται τόσο υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και μέλη της κυβέρνησης.

Ο αρθρογράφος δεν ξεφεύγει από την γενικευτική αντίληψη που απαντάται συχνά στις βορειοευρωπαϊκές χώρες ότι ο ευρωπαϊκός Νότος κατατρύχεται από διαφθορά. Αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει «μακρά παράδοση στη διαφθορά», αφού και προηγούμενες κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για παρακολουθήσεις, κάνοντας μάλιστα λόγο για «χαλάρωση των κανονισμών» σχετικά με τις παράνομες παρακολουθήσεις από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζει μάλιστα τονίζοντας ότι «η δημοκρατία στην Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές», αφού επιβεβαιώνεται από διεθνείς οργανισμούς ότι «η χώρα έχει υποχωρήσει σε κριτήρια όπως το κράτος δικαίου και η ελευθερία του Τύπου». Ωστόσο, αποφεύγει να συγκρίνει την Ελλάδα με την Ουγγαρία του Ορμπάν, χωρίς και πάλι να τονίζει ότι τα «σημάδια κόπωσης είναι ξεκάθαρα». Καλεί δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει μέτρα εάν θέλει να αποκαλείται φιλελεύθερος και να συνεχίσει η Ελλάδα να αυτοπροσδιορίζεται ως το «λίκνο της δυτικής δημοκρατίας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί