Πρόταση δυσπιστίας: Κορυφώνεται η σύγκρουση για το σκάνδαλο των υποκλοπών (Live)

Μάχη των πολιτικών αρχηγών, το απόγευμα η ψηφοφορία

Μεγάλη ένταση, βαρείς χαρακτηρισμοί, αλλά και αποκαλύψεις είχε η διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για δημοκρατική εκτροπή και εργαλειοποίηση της εθνικής ασφάλειας.

Η συζήτηση ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία περίπου στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς το πρωί θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός. «Ναι» στη πρόταση δυσπιστίας είπαν κατά τις δύο πρώτες μέρες της συζήτησης το Κομμουνιστικό Κόμμα, το ΜέΡΑ25, και η Ελληνική Λύση, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, είπε ότι θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη μάχη στη βουλή:

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε προχθές τα αδιάσειστα στοιχεία της ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε βάρος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και του Κωστή Χατζηδάκη ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτήρισε ως εγκέφαλο παρακρατικού μηχανισμού. 

Το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας

Προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

ΘΕΜΑ: «Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης  (Άρθρα 84, παρ.2 Συντ. και 142 ΚτΒ)»

Το πολίτευμα και η χώρα διέρχονται την πιο σκοτεινή περίοδο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Είναι πια αποδεδειγμένο ότι πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ. Και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ίδια πρόσωπα παρακολουθούνταν και με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού predator. Το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ιστορικά πρωτοφανές. Όπως και το βαρύτατο πλήγμα που επιφέρει στους θεσμούς της χώρας και τη δημοκρατική ομαλότητα. Η ευθύνη του πρωθυπουργού ατομικά και της κυβέρνησης συλλογικά είναι τεράστια, αυταπόδεικτη, αντικειμενική και αμεταβίβαστη.

Στο σκάνδαλο των υποκλοπών ήρθε να προστεθεί, μετά τη σταδιακή αποκάλυψή του, το σκάνδαλο της λυσσαλέας προσπάθειάς συγκάλυψής του, η άρνηση κάθε λογοδοσίας, η πάση θυσία προστασία των υπεύθυνων και των αυτουργών της θεσμικής εκτροπής και η προσπάθεια εκφοβισμού των κρατικών λειτουργών, που τιμώντας τη συνταγματική αποστολή τους, διεξάγουν έρευνες για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Όμως, ο κ. Μητσοτάκης, που τόσο καιρό αρνιόταν κάθε ευθύνη, έρχεται πλέον αντιμέτωπος με τα τεκμήρια των ίδιων των πράξεών του. Αποδεικνύεται ότι υπερέβη κατ’ εξακολούθηση τα όρια που θέτουν η συνταγματική τάξη, το κράτος δικαίου και η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Αποδεικνύεται ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του συγκρότησαν ένα μηχανισμό μαζικών παρακολουθήσεων και ότι, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων, εκείνος και η κυβέρνησή του επέβαλαν νομοθετικά τη σιωπή και το σκοτάδι και επιχείρησαν να ακρωτηριάσουν την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή (άρθρο 87 του ν. 4790/2021, ν. 5002/2022).

Η πρώτη θεσμική ενέργεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά την αρμοδιότητα της ΕΥΠ. Αποδεικνύεται ότι το έκανε προκειμένου να εκτελέσει ένα σχέδιο αυθαίρετης αξιοποίησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με απώτερο σκοπό την κατίσχυση έναντι πάντων, πέρα από κανόνες και αρχές, και την εγκαθίδρυση ενός προσωπικού πολιτικού καθεστώτος. Αναλαμβάνοντας υπό τον άμεσο διοικητικό έλεγχό του την ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε και τον ρόλο του επικεφαλής ενός νοσηρού ιστού παρακολουθήσεων στον οποίο στοχευμένα και εν γνώσει του ενεπλάκησαν ως θύματα όχι μόνο αντίπαλοι, αλλά και στελέχη της ίδιας της Κυβέρνησης και των υπηρεσιών των οποίων προΐσταται. Ο κ. Μητσοτάκης δεν νοείται να παραμένει πρωθυπουργός.

Τεράστιες ευθύνες έχει όμως και η κυβέρνηση συλλογικά. Συμπράττει στην προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου, που παρακωλύει την έρευνα και κάθε εξεταστική διαδικασία, επιχειρεί την απαξίωση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αλλά και της ΑΔΑΕ. Δεν νοείται να παραμένει στη θέση της μια Κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας είναι εν δυνάμει παρακολουθούμενα και εν δυνάμει εκβιαζόμενα. Πόσω μάλλον όταν, μ’ αυτόν το φόβο να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, οι υπουργοί καλούνται να υλοποιήσουν ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές –κατεδάφιση του ΕΣΥ, ανοχή αισχροκέρδειας, αδιαφορία για τη φτωχοποίηση και την υπερχρέωση των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποχώρηση της θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον κ.ά.– που ικανοποιούν τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών.

Ο αγώνας του κ. Μητσοτάκη να αποκρύψει από τη λαϊκή κρίση την ηθική χρεοκοπία του έχει ξεπεράσει κάθε όριο, οδηγώντας στο διασυρμό κάθε άλλου θεσμού (Βουλή, δικαιοσύνη, ανεξάρτητες αρχές). Ο καθεστωτισμός του μεταδίδεται ως αντιδημοκρατική, θεσμική πανδημία, απομακρύνοντας τη χώρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων εργαλειοποίησαν την εθνική ασφάλεια χάριν αλλότριων συμφερόντων είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας. Η πρωτοφανής νοοτροπία αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, προσβάλλοντας τόσο βαριά τη δημοκρατία που δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μια στιγμή ακόμα.

Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.

Η συζήτηση της πρώτης ημέρας στη Βουλή

Η κυβέρνηση θέλει να αφήσει στο σκοτάδι τη συζήτηση

«Μαύρο» στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί το Μαξίμου, καθώς βάζει τη συζήτηση στις 3 τα ξημερώματα.

Όπως σχολίασαν σχετικά κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Μετά από 6 μήνες συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει τώρα να αφήσει στο σκοτάδι και τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ορίζοντας τη συζήτηση της Τετάρτης και της Πέμπτης μέχρι τις 3 τα χαράματα και ολοκληρωνοντας την άρον άρον το μεσημέρι της Παρασκευής για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικα χρονικά, επιχειρούν να μην ενημερωθούν επαρκώς οι πολίτες για την εκτροπή που ενορχήστρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Με αυτόν τον τρόπο όμως επιβεβαιώνουν ξανά την ενοχή τους και κάνουν τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν “είναι καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας” να μοιάζουν με το πιο σύντομο ανέκδοτο. Έντρομοι μπροστά στην αποκάλυψη της αλήθειας, επιχειρούν την συσκότιση ακόμη και αυτή την ώρα.

Ό,τι κι αν κάνουν το φως της αλήθειας νίκησε ήδη το σκοτάδι της συγκάλυψης

Σημειώνεται ότι ήδη τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΜέΡΑ25 έχουν τοποθετηθεί, αναφέροντας πως θα υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ τόνισε ότι η μομφή του προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. «είναι δεδομένη και διαρκής, αφορά το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως και το σύνολο των προβλημάτων που συσσωρεύονται στις πλάτες του λαού». Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι απαιτείται μομφή συνολικά στην ολιγαρχία και τις μυστικές της υπηρεσίες.

Καλοδεχούμενη χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του αντίδραση. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά για τις αποκαλύψεις του κ. Τσίπρα.

Η τριήμερη συζήτηση ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία επί της πρότασης.

Δ. Τζανακόπουλος: «Αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης ο Μητσοτάκης»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ήταν ο πρώτος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πήρε τον λόγο στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής.

Ο κ. Τζανακόπουλος επέλεξε να ανοίξει την παρέμβασή του, σχολιάζοντας όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε σχέση με το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας.

«Αφού ο κ. Γεραπετρίτης απήγγειλε Λυσία, και μας είπε πόσο μας ευγνωμονεί, για την πρόταση δυσπιστίας, προσπάθησε στη συνέχεια να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. ‘Ανοιξε τον ανεμιστήρα και έβαλε μπροστά τη λάσπη. Επικαλέστηκε ο κ. Γεραπετρίτης τα δύο στημένα ειδικά δικαστήρια που ξεκίνησαν με διάφορες αδιανόητες κακουργηματικές κατηγορίες και κατέληξαν σε πλημμελήματα για παράβαση καθήκοντος-και θα δούμε και την κατάληξη των δύο αυτών στημένων δικαστηρίων-μας είπε για τη Novartis, μας είπε για τον Καλογρίτσα. Προσπάθησε δηλαδή να παίξει το παιχνίδι του συμψηφισμού, το παιχνίδι του αντιπερισπασμού, με τα διάφορα κατασκευασμένα μυθεύματα των δημοσιογράφων και παραδημοσιογράφων που παροικούν στο Μέγαρο Μαξίμου», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «αφού ο κ. Γεραπετρίτης αξιοποίησε τον Λυσία, επιτρέψτε μου και εμένα να αξιοποιήσω τον Χέγκελ. Ο Χέγκελ, έλεγε ότι στο σκοτάδι όλες οι αγελάδες φαίνονται μαύρες. Δεν μπορείς να τις ξεχωρίσεις. Είναι ίδιες. Αυτό προσπάθησε ο κ. Γεραπετρίτης να κάνει. Να συσκοτίσει, για να φανούμε όλοι οι ίδιοι, όπως οι αγελάδες του Χέγκελ. Όπως οι αγελάδες τη νύχτα. Γιατί αυτό το παιχνίδι, το παιχνίδι της νύχτας και του σκοταδιού, το ξέρει πολύ καλά αυτή η κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεραπετρίτης. Ένα σκοτεινό δίκτυο οικοδόμησαν, ένα σκοτεινό δίκτυο εκβιασμών και ραδιουργίας τους κρατά στην εξουσία». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε δε πως ο κ. Γεραπετρίτης, στην απάντηση που έδωσε νωρίτερα στη Βουλή, «δεν τόλμησε να αγγίξει το σκάνδαλο των υποκλοπών και δεν αναφέρθηκε ούτε μια στιγμή στο ζήτημα των υποκλοπών, των παρακολουθήσεων και αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας της ΕΥΠ».

«Έχει αποδειχθεί πλέον ότι η ΕΥΠ, εκτός από τον κ. Κουκάκη, εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη, παρακολουθούσε και τον τότε υπουργό Ενέργειας κ. Χατζηδάκη, επί έναν ολόκληρο χρόνο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος που υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις, στη βάση ποιων στοιχείων παρατάθηκε τέσσερις φορές η παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη. Αντίστοιχες απαντήσεις πρέπει να δοθούν, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν οι αποφάσεις παράτασης για την παρακολούθηση, επί δύο χρόνια, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο κ. Φλώρου, του αρχηγού του ΓΕΣ, του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, των πρώην Γενικών Γραμματέων Εξοπλισμών.

Την ίδια στιγμή είναι επιβεβαιωμένες οι παρακολουθήσεις του κ. Κύρτσου και του κ. Τέλλογλου, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημειώνοντας ότι «κάθε μέρα που περνάει, όσα ο κ. Οικονόμου, αλαζονικά, χαρακτήριζε μύθους του Αισώπου, επιβεβαιώνονται ένα προς ένα».

«Είτε κάτω από τη μύτη του, του κ. Μητσοτάκη λειτουργούσαν ρυπαρά δίκτυα στην ΕΥΠ και έκαναν σουρωτήρι το ελληνικό στράτευμα και σε αυτά συμμετέχει και η κ. Βλάχου, και άρα είναι ανίκανος, είτε ήταν ο ίδιος ο καθοδηγητής του ρυπαρού δικτύου, ενορχήστρωσε τη λειτουργία των ρυπαρών αυτών δικτύων, εξευτέλισε και εργαλειοποίησε τους θεσμούς», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «δεν υπήρχε κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας. Το μόνο που υπήρχε ήταν το ιδιοτελές συμφέρον του κ. Μητσοτάκη να ελέγξει ασφυκτικά την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Το αν το κίνητρό του ήταν και οικονομικό, διότι όλο αυτό το διάστημα έχουν υπογραφεί συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 15 δις ευρώ, αυτό θα φανεί στην πορεία».

Ο κ. Τζανακόπουλος που χαρακτήρισε «αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης» τον πρωθυπουργό, κατήγγειλε ότι «και μόνο η επιχείρηση συγκάλυψης που εξελίχθηκε, είναι απόδειξη της ενοχής του». Χαρακτήρισε επίσης κατάπτυστη την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε βάρος του προέδρου της ΑΔΑΕ, «έναν δημόσιο λειτουργό που είχε το σθένος να κάνει το καθήκον του». Αναφερόμενος δε στον κ. Ντογιάκο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε εκτελεστικό βραχίονα του εγκληματικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη.

Ν. Φίλης: Η επιχείρηση συμψηφισμού της κυβέρνησης συνιστά ομολογία ενοχής

Σήμερα, 8 χρόνια από την εκλογική νίκη του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ στις 25/1/2015, αναλαμβάνουμε μια νέα ιστορική πρωτοβουλία, να απαλλάξουμε τη χώρα από το όνειδος της παραμονής της ΝΔ στην εξουσία, τόνισε στην ομιλία του, ο εκ των εισηγητών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, Νίκος Φίλης. “Σπάμε τον πάγο” της εκτροπής και της συγκάλυψης των υποκλοπών” είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: Σε λίγους μήνες, σε μιαν άλλη ανοιξιάτικη/καλοκαιρινή 25η Ιανουαρίου, ο λαός θα κάνει την τελική εκκαθάριση του καθεστώτος Μητσοτάκη, και θα φέρει στη εξουσία μια νέα προοδευτική-δημοκρατική κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, εδώ και μερικούς μήνες, η πολιτική ζωή εισήλθε στο ολισθηρό μονοπάτι μιας τεράστιας θεσμικής εκτροπής, σε αυτό που ο κ. Μητσοτάκης “τόλμησε να αποκαλέσει βούρκο”. Όχι, κε Μητσοτάκη. Βούρκος είναι οι υποκλοπές που διαπράξατε και η συγκάλυψη, είναι οι πολλαπλές εκτροπές, η κατά παραγγελία εισαγγελικές γνωμοδοτήσεις τύπου Ντογιάκου, ο πόλεμος και οι ύβρεις απέναντι στην ΑΔΑΕ και τον άξιο δημόσιο λειτουργό και δικαστή, “κύριο με κεφαλαίο κάππα”, Χρήστο Ράμμο. Βούρκος είναι να μιλάει η ΝΔ για επισύνδεση Ράμμου-ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι ύβρεις απέναντι στους συνταγματολόγους, που τελευταία, με πρωταγωνιστές παράγοντες του ακραίου κέντρου, κάνουν μπούλιγκ ακόμα και απέναντι σε πρόσωπα όπως οι κκ Βενιζέλος και Αλιβιζάτος, που για δικούς τους λόγους αποφάσισαν να μην σταθούν στο πλευρό όσων εξευτελίζουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και να τονίσουν ότι το “Μένουμε Ευρώπη” σημαίνει υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Ο κ. Φίλης είπε ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης η παραίτηση του πρωθυπουργού, για λόγους αξιοπρέπειες και αξιοπιστίας του πολιτικού του χώρου, θα ήταν επιβεβλημένη. Δείτε τον Βρετανό Μπ. Τζόνσον, που για ελαφρύτερο παράπτωμα, παραιτήθηκε. Εδώ, δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη, σημείωσε ο κ. Φίλης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, που σημείωσε ότι “ο πρωθυπουργός πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί” επέκρινε επίσης τη ΝΔ ότι προχωρά σε “επιχείριση πλαστού συμψηφισμού”, η οποία – όπως είπε – “συνιστά ομολογία ενοχής”.

«Κομμένη και ραμμένη» στο ταξίδι του πανικόβλητου πρωθυπουργού η συζήτηση στη Βουλή

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, με τις οδηγίες του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, σχετικά με τη διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Αντιδράσεις διατυπώθηκαν αμέσως από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΚΕ σχετικά με το ασφυκτικό πρόγραμμα που έθεσε ο Κ. Τασούλας (κατά παραγγελία του Μαξίμου), σύμφωνα με το οποίο οι τοποθετήσεις των βουλευτών θα πραγματοποιούνται ακόμα και μέχρι τις 3 τα ξημερώματα για τις δυο πρώτες ημέρες (σήμερα, Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη), ενώ η τρίτη ημέρα θα περιοριστεί μέχρι τις 4 το απόγευμα της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα η εισήγηση του Κων. Τασούλα ήταν η πρώτη ημέρα του τριημέρου να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί στις 3 π.μ. το πρωί Πέμπτης. Η δεύτερη ημέρα θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. της Πέμπτης και θα ολοκληρωθεί στις 3 π.μ. της Παρασκευής. Η τρίτη ημέρα θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. της Παρασκευής και θα οληρωθεί στις 4 μ.μ της ίδιας ημέρας.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θανάσης Παφίλης, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, πήραν τον λόγο και εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τον χρόνο που δίνεται τελικά στους βουλευτές των κομμάτων να ξετυλίξουν την επιχειρηματολογία γύρω από το θέμα. Ανησυχίες εκφράστηκαν επίσης και για ρόλο που φαίνεται να παίζει για ακόμη μία φορά το προεδρείο  σε μία ακόμη δύσκολη στιγμή της κυβέρνησης στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε πως πάγια τακτική είναι η συζήτηση να τελειώνει στις 12 το βράδυ της τρίτης ημέρας.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών της αντιπολίτευσης, Δημήτρη Τζανακόπουλου και Νίκου Φίλη.

Η δεύτερη μέρα της μάχης για τη Δημοκρατία κόντρα στην παρακρατική χυδαιότητα

Η δεύτερη ημέρα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναδεικνύει πως πρόκειται για τη μάχη της δημοκρατικής νομιμότητας κόντρα στην παρακρατική χυδαιότητα.

Η αυλαία άνοιξε με την πρώτη λεκτική σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη.

 Ο K. Πιερρακάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια εργαλειοποίησης της πρότασης δυσπιστίας και έκανε λόγο για λάσπη στον ανεμιστήρα που όμως, όπως είπε, καμιά φορά γυρίζει σε αυτόν που την εκτοξεύει. «Το δίλημμα θα είναι: Με τις δυνατότητες της χώρας ή τους φόβους; Ποια κυβέρνηση διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις εξωγενείς κρίσεις;» ανέφερε.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κατηγόρησε τον κ. Πιερρακάκη ότι «επικαλείται συνωμοσιολογίες αποφεύγοντας να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα στο επίκεντρο των οποίων είναι τα κακόβουλα λογισμικά και οι παράνομες παρακολουθήσεις». «Θα απαντήσετε για τα στοιχεία της ΑΔΑΕ που επιβεβαιώνουν ότι υπήρξαν παράνομες παρακολουθήσεις; Θα απαντήσετε στα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν ή θα συνεχίσετε την απαράδεκτη απαξιωτική σας συμπεριφορά απέναντι στους θεσμούς και στις ανάγκες του λαού», αντέτεινε ο κ. Σκουρλέτης.

«Ο κ. Μητσοτάκης επί τριάμισι χρόνια -και πάνω από τριάμισι χρόνια- φτιάχνει καθεστώς, ένα καθεστώς από αυτά που βλέπουμε στη γειτονική μας χώρα, στη Λατινική Αμερική, στην Κεντρική Ευρώπη. Τι σημαίνει το καθεστώς; Ότι φτιάχνει ένα δικό του προσωπικό, το οποίο αποδέχεται να παρακολουθείται, είναι ευγνώμων που παρακολουθείται, είναι ευγνώμων να ταπεινώνεται και να είναι σε αναξιοπρεπή θέση. Αυτό είναι το καθεστώς» υπογράμμισε η βουλευτής Αχαΐας και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας. «Ο κ. Μητσοτάκης εκφοβίζει την κοινωνία, εκφοβίζει όμως και το δικό του προσωπικό πάνω από όλα, γιατί το θεωρεί δικό του προσωπικό» σημείωσε. «Ο λαός σάς έχει πάρει είδηση. Θα αντισταθούμε σε αυτόν τον κατήφορο. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει μια τριτοκοσμική χώρα με αυταρχικό καθεστώς και με ένα πολιτικό προσωπικό και με πολίτες που φοβούνται. Όχι, δεν θα βγάλουμε τον σκασμό. Να το ξέρετε!» διακήρυξε η Σία Αναγνωστοπούλου

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Θεσπρωτίας και τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριος Κάτσης επισήμανε πως «αν το κυβερνητικό κόμμα καταψηφίσει την πρόταση μομφής, παίρνει στην πλάτη του συλλογικά την ντροπή, και θα πάψει να είναι και Νέα, και Δημοκρατία». Συνέχισε δε κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «μέσα από απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς έχουν σπαταληθεί σε ημέτερους πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ με δημόσιο χρήμα χρυσοπληρώνεται η ιλουστρασιόν εικόνα του «καλύτερου Πρωθυπουργού, της δημοσκοπικά άτρωτης και καλύτερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης» που φιλοτεχνεί η πετσωμένη ενημέρωση και οι χωματουργικές δημοσκοπήσεις. Κι ας υποφέρουν οι πολίτες από την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια που πριμοδοτεί ο κ. Μητσοτάκης». Κλείνοντας την ομιλία του ο Μάριος Κάτσης, τόνισε ότι «σε αυτή την πρόταση μομφής δεν αναμετρώνται ιδεολογίες και πολιτικές. Αναμετράται το κράτος Δικαίου με το παρακράτος του κ. Μητσοτάκη, αναμετράται η Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας με την βαλκανικού τύπου ψωροκώσταινα του κ. Μητσοτάκη, αναμετράται το φως με το σκοτάδι. Ο λαός δεν σας φοβάται πια, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος που με την εντολή του μπορεί, και θα γκρεμίσει το καθεστώς. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη».

Τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, ανέδειξε ο βουλευτής Ηρακλείου και αν. τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης. Αναρωτήθηκε αν και κατά πόσο αποτελούν απειλή για την χώρα και την εθνική ασφάλεια οι κ.κ. Χατζηδάκης και Φλώρος και εάν όχι, γιατί παρακολουθούνταν και κατέληξε: «Από την Κρήτη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα συγκρουστούμε αλλά θα συγκριθούμε, θα συγκριθεί το χθες με το αύριο. Συμφωνούμε. Αυτός εκπροσωπεί το χθες. Το χθες στη διαφάνεια, στη διαχείριση των δημόσιων πόρων, στη λογοδοσία, στην αντιμετώπιση των θεσμών, στη Δημοκρατία. Το αύριο, όσο κι αν πασχίζει ο κ. Μητσοτάκης να το αποτρέψει, είναι έτοιμο να γεννηθεί. Και είναι άρρηκτα συνυφασμένο με μια προοδευτική πατριωτική διακυβέρνηση για τη χώρα. Είναι ένα αύριο, όχι μόνο για τους πολίτες που τόσο διψούν, τόσο θέλουν να πάρουν ανάσα, αλλά ένα αύριο και για το μέλλον των παιδιών μας».

Για υποκρισία κατηγόρησε τους βουλευτές της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θοδωρής Δρίτσας. «Ποια είναι η κορυφαία απόδειξη ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ακριβώς ο ηγήτωρ όλου αυτού του παρακρατικού σχεδιασμού που υπονομεύει τη δημοκρατία και την απειλεί και ακριβώς έτσι απειλούνται και όλα τα κοινωνικά δικαιώματα; Γιατί δεν μπορεί ένας λαός να γλυτώσει από τη φτώχεια, εάν δεν τον στηρίζει μία πολιτεία δημοκρατική. Εκεί, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης τί κάνει;» διερωτήθηκε. «Ο κ. Μητσοτάκης παραβαίνει το Σύνταγμα και το νόμο από τη στιγμή που ανέθεσε στον κ. Δημητριάδη να ενημερώνεται για τα ζητήματα της ΕΥΠ. Απ’ αυτό και μόνο είναι υπόλογος ο κ. Μητσοτάκης, που έχει ορκιστεί, που έχει αναλάβει ως Πρωθυπουργός. Ο κ. Δημητριάδης δεν έχει καμία αρμοδιότητα, ούτε καν υποχρέωση σιγής εφ’ όρου ζωής, όπως έχουν όλοι οι άλλοι που εμπλέκονται» σημείωσε.

«Οργίζομαι για τη στιγμή που ο κύριος Χατζηδάκης θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτόν που τον παρακολουθούσε για λόγους δήθεν εθνικής ασφάλειας!» τόνισε στην τοποθέτησή της η βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ραλλία Χρηστίδου, ενώ απηύθυνε μια σειρά σκληρά ερωτήματα στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Απορώ τέλος με τον πρωθυπουργό! Είναι δυνατόν να αποδέχεται να  τον παρουσιάζουν οι βουλευτές του ως έναν ανίκανο πολιτικό που δεν μπορεί να ελέγξει ούτε το στενό του περιβάλλον; Είναι δυνατόν να φτάνει τόσο χαμηλά για να κρυφτεί από τις ευθύνες του;» διερωτήθηκε

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναφέρονται στο σκαστό μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών μετά και την επιβεβαίωση από την έρευνα της ΑΔΑΕ με τους γαλάζιους βουλευτές να πετούν τη μπάλα στην εξέδρα προσπαθώντας να εφεύρουν «σκάνδαλα» του ΣΥΡΙΖΑ και αρνούμενοι να τοποθετηθούν επί του θέματος της πρότασης δυσπιστίας που είναι οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ του Μητσοτάκη, υπουργών και υψηλόβαθμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
 

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αποτυπωθεί ως η κυβέρνηση της αντιθεσμικής εκτροπής και των υποκλοπών

«Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν αυτές οι σκιές. Οφείλετε να απολογηθείτε, όχι στην αντιπολίτευση αλλά στον ελληνικό λαό!» τόνισε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «το στίγμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι δεδομένο. Αυτή η κυβέρνηση στο μέλλον θα αναφέρεται ως η κυβέρνηση της αντιθεσμικής εκτροπής και των υποκλοπών. Δυστυχώς κύριοι υπουργοί με τη στάση σας, και για οποιοδήποτε λόγο το αποδέχεστε, παίρνετε όλοι πάνω σας την ευθύνη».

Σημείωσε πως «επειδή λέτε ως αντεπιχείρημα ότι οι παρακολουθήσεις δεν αφορούν τον κόσμο, ότι η ακρίβεια και η οικονομική και κοινωνική κρίση τον αφορούν τον κόσμο, υποτιμάτε βαθύτατα τον ελληνικό λαό όταν νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει και ότι η δημοκρατία και η δικαιοσύνη πάνε χέρι – χέρι. Αυτή η αντιδημοκρατική εκτροπή αποκάλυψε το χαρακτήρα της κυβέρνησής σας και των πολιτικών που ασκείτε».

«Ο ελληνικός λαός, που τόσο υποτιμάτε, θα δώσει καθαρά την απάντηση του στις εκλογές με την καταψήφιση της αντιλαϊκής και αντιδημοκρατικής κυβέρνησης και θα δώσει εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα και μια ισχυρή, προοδευτική διακυβέρνηση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» υπογράμμισε καυστικά η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Γ. Μπουρνούς: Οι πολίτες θα βυθίσουν την κυβέρνηση του παρακράτους Μητσοτάκη

Στο επικοινωνιακό αφήγημα που συνόδευε την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί «κανονικότητας, θεσμικότητας, μετριοπάθειας», την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης έπαιρνε υπό τον προσωπικό του έλεγχο την ΕΥΠ και μεθόδευε και τον σκανδαλώδη διορισμό του διοικητή της χωρίς τα τυπικά προσόντα αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς.

Κατακεραύνωσε τον προφανή σχεδιασμό της κυβέρνησης να ελέγξει κάθε πτυχή της ενημέρωσης των πολιτών, με την υπαγωγή τόσο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, όσο και της ΕΡΤ, στο Μαξίμου. Αναφέρθηκε επίσης στη στενή συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των καναλιών όπου «φυτεύτηκε πλήθος δημοσιογράφων – προπαγανδιστών της κυβέρνησης σε κάθε εκπομπή, με σκοπό να λιβανίζουν καθημερινά τον κ. Μητσοτάκη» όπως είπε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γιάννης Μπουρνούς τόνισε ότι «στεκόμαστε ενάντια σε μια κυβέρνηση που βύθισε την κοινωνία στην ανασφάλεια και στην αγωνία της επιβίωσης και επιδιώκει να τη χειραγωγήσει για να μην αντιδράσει. Ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση, που συνεχίζει «να παριστάνει την ορχήστρα του Τιτανικού», οι πολίτες θα κάνουν και αυτοί το καθήκον τους και πολύ σύντομα θα βυθίσουν το παρακράτος Μητσοτάκη».

Νίκος Βούτσης: Πολιτική αλητεία η επιχειρούμενη δολοφονία χαρακτήρων των άξιων λειτουργών της ΑΔΑΕ

Η Βουλή καλείται να βάλει τέλος στο ανώμαλο πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργήσει το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών και τον αντιθεσμικό κατήφορο της Κυβέρνησης τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Βούτσης κατά την ομιλία του.

Ενώ αναρωτήθηκε «ποιος σκοπός εν προκειμένω «αγιάζει τα μέσα» και οδηγεί στην ομερτά και στον εξευτελισμό υψηλά ιστάμενα πρόσωπα; Προφανώς ο στόχος να αποσοβηθεί, με αντιδημοκρατικά μέσα η προοδευτική εναλλακτική κυβερνητική πρόταση». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ως στόχο τον καθεστωτικό αντιδημοκρατικό έλεγχος των αρμών της εξουσίας με τη χειραγώγηση των εξελίξεων, την παρακολούθηση της πορείας των οικονομικών deals αλλά και τη διευκόλυνση του παρακρατικού μηχανισμού υπέρ των «ημετέρων» του καθεστώτος.

Ανέφερε επίσης ότι είναι στα όρια της συμπαιγνίας με την Κυβέρνηση -το λέμε ευθύτατα- η δικαστική εξουσία διά του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Όπως εξήγησε «ελπίζαμε τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο να αρχίσουν να καλούνται οι μάρτυρες, να αρχίσουν να καλούνται αυτοί οι οποίοι αποπέμφθηκαν από τον Πρωθυπουργό. Να κληθεί επίσης η κυρία Βλάχου, η οποία είπε αυτά που είπε ακόμη και για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη σχετική ακρόαση της Βουλής, για να ελεγχθεί. Να κληθούν αυτοί τους οποίους ανέφερα προηγουμένως, για να δούμε αν συγκροτούν αυτό το «ρυπαρό δίκτυο», όπως είπατε. Δεν έχουν κληθεί οκτώ μήνες μετά».

Είναι προφανές τόνισε ο Νίκος Βούτσης, ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου –είμαι σαφής- αναμένει τις εκλογές έναν, δυο, τρεις, τέσσερις μήνες, ώστε αυτή η υπόθεση να «θαφτεί». [Έτσι φαίνεται. Δεν είναι λυπηρό. Είναι εξοργιστικό, εάν είναι έτσι. Πρόκειται περί συμπαιγνίας –επαναλαμβάνω-, εάν είναι έτσι. Μπορεί να υπάρχει μια δυσκολία δικαστική».

Όσον αφορά τα μέλη της ΑΔΑΕ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια ομηρίας και εκβιασμού προσώπων. «Θα πω μια σκληρή έκφραση: Πρόκειται περί πολιτικής αλητείας η επιχειρούμενη δολοφονία χαρακτήρων. Και προσέξτε πάρα πολύ -κύριε Βορίδη, σημειώστε το και αυτό, εάν θέλετε. Επαναλαμβάνω, πρόκειται περί πολιτικής αλητείας η επιχειρούμενη δολοφονία χαρακτήρων μέσα από εφημερίδες και από ανακοινώσεις απέναντι σε έγκριτα πρόσωπα που τίμησαν τον όρκο τους». Προσθέτοντας ότι «τον κ. Ράμμο και τους άλλους κυρίους και τις κυρίες τυγχάνει να ξέρω όλα τα ονόματά τους, και της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας και τα λοιπά, διότι ήμουν Πρόεδρος της Βουλής, όταν κάναμε τη συγκεκριμένη σύνθεση».

Χρήστος Γιαννούλης: «Διαγωνισμός χυδαιότητας και ευτέλειας από βουλευτές της ΝΔ»

Για έκδηλη αμηχανία και ενοχική στάση των υπουργών της κυβέρνησης και των βουλευτών της ΝΔ στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έκανε λόγο στην ομιλία του ο Χρήστος Γιαννούλης.

Μίλησε μία διαγωνιστική διαδικασία μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης την οποία προκάλεσε στην αρχή της συζήτησης ο ο Άδωνις Γεωργιάδης, για το ποιος θα τον ακολουθήσει στη χυδαιότητα και την ευτέλεια.

Όπως τονίζει ο βουλευτής, θέλει περίσσιο θράσος για τολμάνε συγκρίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αυτοί που από το 2019 έχουν εφορμήσει στα δημόσια ταμεία, λειτουργούν υπερ των λίγων και εκλεκτών πολιτικών τους φίλων, έχουν κάνει την αδιαφάνεια και τη διαφθορά δεύτερη φύση τους. « Αυτοί που με την αδράνεια, την ανικανότητα και την ανευθυνότητα τους έχουν οδηγήσει σε απόγνωση την κοινωνία, έχουν στερήσει την ελπίδα και την προοπτική από τη νέα γενιά».

Αλ.Φλαμπουράρης: Στο δίλημμα Μητσοτάκης ή Δημοκρατία, η απάντηση είναι Δημοκρατία

Μια πρόταση δυσπιστίας είναι κορυφαίο γεγονός για το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας κι εμείς έπρεπε να την καταθέσουμε ως ελάχιστη Δημοκρατική  υποχρέωσή μας, τόνισε κατά την ομιλία του ο βουλευτής Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ανέφερε ότι μόλις ο Κ. Μητσοτάκης εκλέχτηκε τον Ιούλιο του 2019, έβαλε μπρος το κτίσιμο του «καθεστώτος Μαξίμου». «Επέλεξε, μέσα από μια σειρά συντηρητικών ανθρώπων – όλους όμως από την κατηγορία εκείνη των «επάρατων» και ιδιοτελών, κάποιους δε και με οικογενειακό πρόσημο-, που είναι διατεθειμένοι να ασκήσουν εξουσία, όχι για να υπηρετήσουν τη χώρα, την κοινωνία και τους ανθρώπους, αλλά για να λαφυραγωγήσουν τη χώρα».

Για να λαφυραγωγήσεις, όμως,  πρέπει να ελέγχεις όπως επισήμανε ο Αλ. Φλαμπουράρης «γιατί λαφυραγώγηση χωρίς βλάβη της χώρας, του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών, δεν νοείται».

Τόνισε επίσης ότι πρέπει «ο ελληνικός λαός, οι δημοκρατικοί πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι, να καταλάβουν πόσο κινδυνεύει η προσωπική τους ελευθερία και πόσο ίδιο είναι το pretador, με τα μαύρα γυαλιά του κυπατζή της νιότης μου. Ελπίζω μόνο, να μην πληρώσουν οι νέες γενιές αυτήν την εκτροπή, που είναι πεντακάθαρη στα δικά μου μάτια».

Το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Δημοκρατία» υπερβαίνει τις αναλύσεις των συνταγματολόγων ανέφερε ο Αλ. Φλαμπουράρης συμπληρώνοντας ότι «είναι δίλημμα ταυτοτικό της ελληνικής κοινωνίας, που επαναφέρει στο προσκήνιο το προπατορικό ιστορικό χάσμα της δεξιάς με τη δημοκρατική παράταξη».
.
«Στο δίλημμα λοιπόν, αυτό η απάντηση είναι μία. Δημοκρατία. «Αυτές οι καρδιές δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο»- αυτός είναι ο δικός μας κόσμος. Ο δικός μας  μεγάλος  κόσμος κατέληξε.

Π. Σκουρλέτης: Οφείλετε απαντήσεις για το καθεστώς χειραγώγησης

«Εκείνο, όμως, το οποίο παρατηρώ, ακούγοντας σήμερα τον κ. Βορίδη είναι το εξής: βλέπω δύο γραμμές» τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής και πρώην υπουργός Πάνος Σκουρλέτης.Σημειώνοντας ότι «μέχρι τώρα υπήρχε μια καταγγελία ότι η δική μας προσπάθεια είναι να υπονομεύσουμε τη Δημοκρατία, ότι κατασκευάζουμε ψέματα, ότι όλα αυτά είναι δικές μας κατασκευές. Εσείς ήρθατε με μία άλλη γραμμή τώρα, κάτω από την πίεση της πραγματικότητας και λέτε «κοιτάξτε να δείτε, τι λέει η ΑΔΑΕ; Η ΑΔΑΕ λέει ότι έγιναν παρακολουθήσεις, δεν λέει αυτά που λέτε εσείς από εκεί και πέρα». Τονίζοντας ότι «είναι θετικό, λοιπόν, ότι μέσα από αυτή την συζήτηση μπορούμε κάποιοι και υπερασπιζόμαστε τον πυρήνα του Κράτους Δικαίου, τη Δημοκρατία και ο κόσμος καταλαβαίνει».

Οσον αφορά το πλαίσιο χειραγώγησης Θεσμών, προσώπων, υπουργών, της κοινής γνώμης τόνισε ότι το αποτελεί «όλο αυτό το σύστημα, αυτό το καθεστώς πολλαπλών και πολυεπίπεδων παρακολουθήσεων, που δεν σταμάταγε μόνο στην ΕΥΠ, αλλά είχε και τις συνέργειες του Predator -το οποίο, όμως, το λειτουργούσαν κρατικοί υπάλληλοι- σε συνδυασμό με την ιστορία της ρουμανικής εταιρείας».   Γι’ αυτό μιλάμε για μια «κατασκοπευτική Δημοκρατία», τελικά, άρα μια μη Δημοκρατία. Γι’ αυτό σας εγκαλούμε σήμερα και πάνω σε αυτά καλείστε να απαντήσετε σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης.

Π. Πολάκης: Μέσο του επιτελικού κράτους, έγινε βίαιη αναδιανομή του πλούτου και ο έλεγχος της ροή του χρήματος

Απάντηση στην προσπάθεια της ΝΔ να στέψει τη συζήτηση μακριά από το επίμαχο θέμα των παρακολουθήσεων έδωσε κατά την ομιλία του βουλευτής Παύλος Πολάκης. Στρεφόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ, είπε ότι «έχω βαρεθεί να ακούω το ίδιο non paper, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Λέτε και ξαναλέτε το ίδιο πράγμαΓια το μόνο που δεν μιλάτε, είναι για το επίμαχο θέμα των παρακολουθήσεων. Μιλάτε για βαλίτσες Καλογρίτσα, τη μικρή Μαρία, για τον κουκουλοφόρο μάρτυρα που συνελήφθη, τον Πιτσιόρλα και το ειδικό δικαστήριο δύο Υπουργών.».

Επισήμανε επίσης ότι επιβεβαιώθηκε πλήρως «η εκτίμηση που κάναμε την πρώτη βδομάδα μετά τις εκλογές του Ιούλη του 2019, ότι ο Μητσοτάκης σε συνεργασία με κάποιους επιχειρηματίες, ήρθε στην εξουσία για να υλοποιήσει μια βίαιη αναδιανομή πλούτου και συγκεκριμένα, για να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση, να υπερτιμολογήσει ως εκεί που δεν πάει τις εξοπλιστικές δαπάνες, να ξεπουλήσει τα χρυσαφικά του δημοσίου και να φάει τα 37 δισεκατομμύρια του μαξιλαριού μαζί με τα 31 δις του Ταμείου Ανάκαμψης».

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι η κυβέρνηση των κοριών του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπέθαλπτε την κερδοσκοπία για να κονομήσουν εκατό οικογένειες. «Αυτή την αναδιανομή που κάνατε θα την πληρώσετε πολύ ακριβά στις εκλογές που έρχονται».

Για τη Ν.Δ., όλα νόμιμα

Τα κυβερνητικά στελέχη από την αρχή της διαδικασίας προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα της συζήτησης, είτε εκθειάζοντας το έργο της κυβέρνησής τους είτε επιλέγοντας έωλους συμψηφισμούς, εκμεταλλευόμενα τις δίκες Παππά και Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο, είτε ακόμη και τη σύλληψη ενός από τους προστατευόμενους μάρτυρες από την υπόθεση του σκανδάλου Novartis, του γνωστού με το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης».

Κοινή επωδός τους ότι η πρόταση μομφής κατατέθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί σε επίπεδο πολιτικής με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ υπερασπίζονται τις υποκλοπές πολιτικών, δημοσιογράφων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, ανώτατων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων ως νόμιμες. Επίσης, συνεχίζουν να επιτίθενται στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, υποστηρίζοντας ότι ενήργησε εκτός πλαισίου, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να υποστηρίξουν ότι κινείται με κομματικά κριτήρια.

 Εντύπωση κάνουν οι ισχυρισμοί του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο οποίος μεταξύ πολλών άλλων είπε ότι «Κράτος δικαίου είναι η εφαρμογή της νομιμότητας. Η ΑΔΑΕ αυτό που λέει είναι ότι έγιναν νόμιμες επισυνδέσεις» και πως «Μπορούν, με βάση το προηγούμενο πλαίσιο, να γίνουν νόμιμες επισυνδέσεις σε κρατικούς αξιωματούχους; Μπορούν. Η διαδικασία τηρήθηκε; Βεβαίως».

Από τη δική του πλευρά, ο Κωστής Χατζηδάκης, θύμα ο ίδιος των «νόμιμων επισυνδέσεων» επί οκτώ μήνες, έκανε μια θλιβερή απόπειρα να αθωώσει τον πρωθυπουργό για το σοβαρό ζήτημα της παρακολούθησής του, μιλώντας για «Κλουζώ» εντός της ΕΥΠ. Επίσης, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι έχει την εντύπωση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτεσης «τόσο με τις κινήσεις του των τελευταίων μηνών όσο και με το περιεχόμενο της πρότασης μομφής ενδιαφέρεται πρωτίστως να ζημιώσει και να ρίξει την κυβέρνηση. Δεν το κρύβει άλλωστε. Και γι’ αυτό στοχοποιεί τον πρωθυπουργό».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση και μια αποκάλυψη

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που σφυροκόπησαν την κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μια «βόμβα» έριξε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, αποδεικνύοντας ότι τα πλοκάμια του Predator, φαίνεται πώς απλώνονται και εισβάλλουν έμπρακτα στην ιδιωτική ζωή των πολιτών. Όπως αποκάλυψε, πολίτης «δέχτηκε SMS με παραποιημένη από το Predator διεύθυνση που παραπέμπει στη διεύθυνση emvolio.gov.gr». Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το SMS έφτασε από την πλατφόρμα στο κινητό του πολίτη, λίγες ημέρες πριν τον ραντεβού που είχε κλείσει για τον εμβολιασμό του.

Στην αποκάλυψη αυτή και στο ερώτημα αυτοί που χειρίζονται το Predator «πώς γνώριζαν το ραντεβού;», ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έριξε τις ευθύνες στους «40.000 γιατρούς, φαρμακοποιούς και ΚΕΠ», που μπαίνουν στην πλατφόρμα…

Από την πλευρά του, και σχολιάζοντας τα λεγόμενα του υπουργού Εσωτερικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισήμανε ότι η νομιμότητα των επισυνδέσεων ελέγχεται και από την ΑΔΑΕ. 

«Εσείς έχετε κάνει το παν να εμποδίσετε το έργο της», είπε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία εμπόδισε και την έρευνα από την εξεταστική επιτροπή και τη συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ εξελίσσεται μια ευθεία επίθεση σε βάρος του προέδρου της ΑΔΑΕ. 

«Ο κ. Χατζηδάκης λέει ότι ‘αποκλείεται να με παρακολουθούσε ο κ. πρωθυπουργός, γιατί είναι φίλος μου’. Δεν το δέχομαι. Όμως είναι καλύτερο ότι υπάρχουν αυτά τα ‘ρυπαρά δίκτυα’ που δεν ξέρουμε ποιος παρακολουθεί ποιον;», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη ζημιά στη δημοκρατία.

Από την πλευρά της η Εφη Αχτσιόγλου, απαντώντας στην ομιλία Βορίδη τόνισε ότι «αυτά που λέει ο υπουργός Εσωτερικών εκθέτουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση –η οποία γι’ αυτό άλλαξε τους τελευταίους δύο μήνες την αφήγηση και άρχισε να μιλά περί ρυπαρών δικτύων. Σήμερα ο κ. Βορίδης ακύρωσε το αφήγημα περί ρυπαρών δικτύων που λειτουργούν στην ΕΥΠ».

Και πρόσθεσε ότι «ο κ. Βορίδης είπε ότι όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική τοποθέτηση του επικεφαλής ο οποίος είναι και υπόλογος. Υποδεικνύοντας τον κ. Κοντολέωντα ή τον κ. Δημητριάδη. Τι ξέχασε; Τον προϊστάμενο, τον κ. Μητσοτάκη, τον άνθρωπο ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για την ΕΥΠ, με βάση τη δική του επιλογή, διότι ο ίδιος το νομοθέτησε. Τι άλλο δεν είπε; Ότι η αρμοδιότητα αυτή είναι ανεκχώρητη».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

«Θα ήταν μεγαλειώδης πράξη, αν ο πρωθυπουργός έλεγε έκανα λάθος, μου ξέφυγαν πράγματα και ζητώ συγνώμη από τον ελληνικό λαό, δεν θα επαναληφθεί και εγώ ο ίδιος μαζί με όλη την αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα, θα κάνω ότι μπορώ να διορθώσω τα πράγματα. Θα ήταν μεγαλειώδης ηθική και πολιτική πράξη» είπε ο Χάρης Καστανίδης στην τοποθέτησή του αργά το βράδυ.

Ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «η Δημοκρατία απειλείται ξανά. Όμως υπάρχει μια διαφορά σήμερα σε σχέση με την δικτατορία. Τότε η κατάργηση των δημοκρατικών θεσμών ήταν τόσο ξεκάθαρη, αλλά και τόσο εύκολο να τη διαγνώσει κανείς. Ο αγώνας για την αποκατάστασή της κατανοητός. Σήμερα, οι μέθοδοι υπονόμευσής της είναι ύπουλοι, λιγότερο φανεροί και ο αγώνας για την υπεράσπισή της είναι πιο δύσκολος και ο δρόμος δύσβατος. Και ο καλύτερος μαθητής αυτών των νέων μεθόδων, αποδεικνύεται η σημερινή Ν.Δ.»

Το ΚΚΕ

Προσχηματική χαρακτήρισε την αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές, η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ο ένας βγάζει τα σκάνδαλα του άλλου Είστε 1-1»! και προσέθεσε ότι σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού κέντρου ΚΚΕ, «υπάρχει πλήρης και συνειδητή επιλογή αποσιώπησης».

Η πρόταση δυσπιστίας που συζητάμε, παρατήρησε η κ. Παπαρήγα, «είναι υποταγμένη στην επόμενη εκλογική μάχη. Και ευθύνη έχουν όλοι». Εξέφρασε το φόβο της ότι απέναντι στην υπόθεση των παρακολουθήσεων του ΚΚΕ «υπάρχει, το λιγότερο, ανοχή». Τόνισε, πως «η συζήτηση αυτή δεν έχει νόημα». Σχετικά με το εάν θα επιδράσει ή όχι στο πολιτικό σκηνικό, είπε «δεν ξέρω, δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τέτοιες προβλέψεις, πάντως είναι χρησιμοποιήσιμο» και ζήτησε «αυτό που θα πρέπει να καταλάβει ο λαός είναι πως το πεδίο της μάχης για αυτόν είναι στους τόπους δουλειάς και στην κοινωνία».

Το ΜέΡΑ25

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, καταλόγισε στην κυβέρνηση «αυταρχισμό, εξουσιομανία και για μέθη και βουλιμία εξουσίας» αλλά και «λογική δολοφονίας χαρακτήρων προσπαθεί να διαβάλει την ΑΔΑΕ, η οποία απλώς έκανε σωστά τη δουλειά της». 

«Καλούμαστε να απαντήσουμε σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα και όχι γενικά και αόριστα. Πρέπει να συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση να κυβερνά; Ναι ή όχι;» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί