Ηράκλειο: “Έφυγε” από τη ζωή ο κορυφαίος ιστορικός Θεοχάρης Δετοράκης

Έφυγε από τη ζωή στα 87 του χρόνια ο ιστορικός και κορυφαία μορφή των Γραμμάτων της Κρήτης, Θεοχάρης Δετοράκης. Ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρης Δετοράκης, γεννημένος το 1936, αφήνει σημαντικό έργο στην Ιστορια τιυ νησιού.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, από τον Ι.Μ. Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο.

Η σορός θα βρίσκεται στο ναό από τις 11.00 το πρωί.

Η ταφή θα γίνει στο νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου

Ο αδερφός του Μανώλης Δετοράκης έφυγε ξαφνικά από τη ζωή πριν από μερικά χρόνια. Ήταν γιατρός με σημαντική έφεση στην ιστορική έρευνα στον τομέα της Ιατρικής.

Ο Θεοχάρης Ε. Δετοράκης (γεν. 1936), ήταν ομότιμος καθηγητής βυζαντινής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η αγάπη του προς την ιδιαίτερη πατρίδα του και την πολυτάραχη ιστορία της τον έστρεψε νωρίς στην έρευνα και στη μελέτη των κρητικών πραγμάτων. Η Κρήτη βρισκόταν στο κέντρο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων και υπηρετήθηκε παράλληλα με τη βυζαντινή φιλολογία. Ήταν γνωστός κρητολόγος και δημοσίευσε περισσότερες από πενήντα εργασίες, που αναφέρονται σε κρητολογικά θέματα, ιστορικά, φιλολογικά, γλωσσικά, και λαογραφικά.

Το 1985 του απονεμήθηκε το βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης “για την ποιότητα και τη έκταση της επιστημονικής του προσφοράς”.

Ειδικά Ενδιαφέροντα:
Bυζαντινή Yμνογραφία και Aγιολογία
Iστορία της Kρήτης

Σπουδές:
Πανεπιστήμιο Aθηνών-Φιλοσοφική Σχολή

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής:
Oι άγιοι της πρώτης βυζαντινής περιόδου της Kρήτης και η σχετική προς αυτούς φιλολογία (Aθήναι 1970)

‘Αλλες πληροφορίες:

Πρόεδρος της Eταιρίας Kρητικών Iστορικών Mελετών

Eταίρος της Eταιρείας Bυζαντινών Σπουδών

‘Αρχων Mέγας Πρωτονοτάριος της Aγίας και Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας (Oικουμενικό Πατριαρχείο)

«Βραβείου Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου, για το 2016

Bραβείο Eνώσεων Eλλήνων Λογοτεχνών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί