Ερώτηση Αρβανίτη για τις μεθοδεύσεις Μητσοτάκη σε βάρος ΑΔΑΕ – Ράμμου και των Ανεξάρτητων Αρχών

Τις μεθοδεύσεις του παρακράτους Μητσοτάκη σε βάρος των Ανεξάρτητων Αρχών, και ειδικά σε βάρος της ΑΔΑΕ αλλά και του επικεφαλής της με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών, φέρνει ενώπιον της Κομισιόν ο Κώστας Αρβανίτης. 

Με ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left και μέλος της Επιτροπής LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση προκειμένου «να ενισχύσει και να διασφαλίσει τις εγγυήσεις απρόσκοπτης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών στα Κράτη Μέλη».

Ο Κώστας Αρβανίτης εκθέτει αναλυτικά τη συστηματική και οργανωμένη υπονόμευση της Αρχής από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και κάνει λόγο για «αντισυνταγματική συρρίκνωση αρμοδιοτήτων», απαξίωση και δημόσια στοχοποίηση από κυβερνητικά στελέχη, παρεμπόδιση στην άσκηση των καθηκόντων τους αλλά και τον πρόσφατο πρωτοφανή αποκλεισμό από κοινοβουλευτική ακρόαση. 

Πρόκειται για μια σειρά από σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις που κορυφώθηκαν με την πραξικοπηματική άρνηση – στην ουσία – της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας να δεχτεί τον επικεφαλής της Αρχής, αλλά και ανοιχτές κυβερνητικές απειλές σε βάρος του ίδιου του Χρ. Ράμμου. Μεθοδεύσεις και απειλές που ήδη διασύρουν τη χώρα μας διεθνώς και προκαλούν το θεσμικό ενδιαφέρον των οργάνων της ΕΕ.

Ο Ευρωβουλευτής σημειώνει πως το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών στο οποιο εντάσσονται οι Ανεξάρτητες Αρχές συνιστά κεντρικό γνώρισμα του δικαιοκρατικού χαρακτήρα των σύγχρονων ευρωπαϊκών δημοκρατιών. Συνεπώς, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε ως μια «διακοσμητική πολυτέλεια», αλλά ούτε και να καταστέλλεται η λειτουργία του όταν ενοχλεί την εκτελεστική εξουσία, όπως συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας. 

Όλα αυτά, μάλιστα, βρίσκονται «χαραγμένα» στις ιδρυτικές συνθήκες και σε πλήθος νομοθετικών κειμένων της ΕΕ, δεν αποτελούν κάποια ερμηνεία ή ένα θεσμικό ευχολόγιο. Εξ ου και η βαριά ευθύνη της Κομισιόν, θεσμικού θεματοφύλακα του Ευρωπαϊκού Νομοθετικού Κεκτημένου να προστατεύσει τη λειτουργία των Ανξέρτητων Αρχών, από οποιαδήποτε απειλή, απ’ όπου κι αν προέρχεται. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left)

Θέμα: Κράτος Δικαίου και η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών

Οι Ανεξάρτητες Αρχές εντάσσονται στο σύστημα ελέγχων και ισορροπιών, το οποίο αποτελεί κεντρικό γνώρισμα του δικαιοκρατικού χαρακτήρα των σύγχρονων ευρωπαϊκών δημοκρατιών. Το πολύτιμο συμβουλευτικό, εποπτικό, και ελεγκτικό έργο τους, η συνεισφορά τους ως αδέκαστων θεσμικών διαμεσολαβητών στην ομαλή διάδραση και διαλειτουργικότητα μεταξύ των οργάνων του Κράτους, καθώς και η κοινωνικά εγγυητική τους αποστολή στον χώρο της προστασίας πανθομολογούμενων δικαιωμάτων, έννομων αγαθών, και αξιών, είναι απολύτως αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα στο πλαίσιο του νομικού και πολιτικού κεκτημένου της Ένωσης. Τούτο προκύπτει από τις ιδρυτικές συνθήκες, από πληθώρα ενωσιακών νομοθετικών κειμένων, και από τη νομολογία του ΔΕΕ. Επίσης, ομολογείται απερίφραστα και σταθερά στις ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου.

Στην Ελλάδα, με πρόσφατες νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, η κυβερνώσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η εκτελεστική εξουσία μεθοδεύουν τον δραστικό περιορισμό του ελεγκτικού βεληνεκούς της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Mε σκοπό τη συσκότιση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, τα μέλη της Αρχής υπόκεινται σε αντισυνταγματική συρρίκνωση αρμοδιοτήτων, απαξιώνονται και στοχοποιούνται δημόσια από κυβερνητικά στελέχη, παρεμποδίζονται στην άσκηση του έργου τους και αποκλείονται από κοινοβουλευτική ακρόαση. Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται σε μια γενικότερη κυβερνητική στόχευση αποδυνάμωσης των ανεξάρτητων Αρχών και του έργου τους στη χώρα.

Τούτων δεδομένων, ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς προτίθεται να ενεργήσει προκειμένου να ενισχύσει και να διασφαλίσει τις εγγυήσεις απρόσκοπτης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών στα Κ-Μ;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί