Έκρηξη με δεκάδες νεκρούς κτηνοτρόφους στη Νιγηρία

Δεκάδες κτηνοτρόφοι και διερχόμενοι πολίτες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν χθες βράδυ στη βόρεια κεντρική Νιγηρία, εξαιτίας έκρηξης που οι αρχές θεωρούν ως τρομοκρατική ενέργεια, αλλά στέλεχος ένωσης κτηνοτρόφων κατήγγειλε πως οφειλόταν σε αεροπορική επιδρομή του στρατού.

«Τουλάχιστον 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν ακαριαία. Οι τραυματίες ήταν αμέτρητοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ένωσης κτηνοτρόφων της Νιγηρίας, Τασίου Σουλεμάν. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνη την ώρα ομάδα κτηνοτρόφων της φυλής Φουλάνι μετέφερε βοοειδή στη Νασαράουα από την Μπένου, όπου είχαν κατασχεθεί από τις αρχές εξαιτίας παραβίασης της νομοθεσίας για τους βοσκότοπους.

Ο κυβερνήτης στην πολιτεία Νασαράουα, Αμπντουλάχι Σούλε, δεν ανέφερε ποιος πιστεύεται ότι τοποθέτησε την βόμβα, και περιορίστηκε στο ότι συνεργάζεται με τις υπηρεσίες ασφαλείας για να εξασφαλιστεί ότι θα «αποκλιμακωθεί η ένταση» που θα μπορούσε να προκαλέσει το πολύνεκρο συμβάν.

Όμως, εκπρόσωπος οργάνωσης κτηνοτρόφων έκανε λόγο για πλήγμα του νιγηριανού στρατού. «Επρόκειτο για αεροπορικό πλήγμα», είπε ο Λαουάλ Ντάνο, ο οποίος ανήκει επίσης στην εθνική ένωση των κτηνοτρόφων, τη Miyetti Allah. 

«Ξέρουμε πως μόνο ο στρατός έχει αεροπλάνα (…). Καλούμε να γίνει έρευνα σε βάθος και να επιβληθούν οι απαραίτητες ποινές σε αυτούς που βρίσκονταν πίσω από αυτό» το πλήγμα, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Νιγηρίας δεν απάντησε όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο για να του ζητήσει σχόλιο.

Η βόρεια κεντρική Νιγηρία, γνωστή επίσης ως Middle Belt («μεσαία ζώνη»), αποτελεί εδώ και περίπου έναν αιώνα εστία εντάσεων ανάμεσα σε κτηνοτρόφους, που είναι συχνά μουσουλμάνοι, και γεωργούς, πολλοί από τους οποίους είναι χριστιανοί. Αν και οι διενέξεις συνήθως αφορούν τους βοσκότοπους και την πρόσβαση στο νερό, αποκτούν συχνά φυλετικές και θρησκευτικές διαστάσεις. Τις διενέξεις έχουν επιτείνει η πληθυσμιακή έκρηξη στη Νιγηρία και η κλιματική αλλαγή.

Στο παρελθόν, έχουν καταγραφεί πολύνεκρα πλήγματα του στρατού με θύματα αμάχους, ειδικά στη βόρεια Νιγηρία, όπου οι ένοπλες δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με τζιχαντιστές και συμμορίες κακοποιών.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, αεροπορικός βομβαρδισμός έπληξε κατά λάθος χωριό στην πολιτεία Γιόμπε, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα πολίτες. Η Πολεμική Αεροπορία είχε εξηγήσει πως το λάθος έγινε κατά τη διάρκεια καταδίωξης τζιχαντιστών. Τον Ιανουάριο του 2017, τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αεροσκάφος έπληξε καταυλισμό εκτοπισμένων εξαιτίας της βίας των τζιχαντιστών στη Ραν, πόλη κοντά στα σύνορα με το Καμερούν. Σε έκθεσή έξι μήνες αργότερα, ο στρατός απέδωσε το πολύνεκρο λάθος στην «έλλειψη της προσήκουσας σήμανσης στην περιοχή». 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί