Μ. Συντυχάκης: Να μην τολμήσει η Κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο που μετατρέπει τα κρατικά μουσεία σε ΝΠΔΔ 

Με μεγάλη συμμετοχή, πλούσιο, γόνιμο προβληματισμό και διάλογο πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 24/1/2023, συνάντηση – συζήτηση των εργαζομένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου με τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Ο Μ. Συντυχάκης εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει τα 5 μεγαλύτερα μουσεία της χώρας μας (Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου) σε ΝΠΔΔ. Ανέφερε ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πλήρης μετατροπή του Πολιτισμού σε εμπόρευμα παραδομένο στο κεφάλαιο.

Ο βασικός – τελικός στόχος είναι τα μεγάλα μουσεία να αποκτήσουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια  δηλαδή να αποσπαστούν από το υπουργείο Πολιτισμού, να μειωθεί έως και να σταματήσει η κρατική χρηματοδότησή τους εξαναγκάζοντάς τα να λειτουργούν αυτοχρηματοδοτούμενα. Πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει παραπέρα μείωση στην κρατική χρηματοδότηση και αναζήτηση, σε ένα διαρκές κυνήγι, ιδιωτικών χορηγιών από ιδρύματα, ΜΚΟ, επιχειρηματικούς ομίλους κ.λπ., κατάσταση που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την έμμεση ή άμεση εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς με κριτήρια τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Τη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ την είχε σε ανύποπτο χρόνο προαναγγείλει ο πρώτος υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ξυδάκης, ανακοινώνοντας ότι μελετάται η αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο των μεγάλων μουσείων της χώρας, ώστε να λειτουργήσουν κατά το πρότυπο του Μουσείου Ακρόπολης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα δεν κατάργησε κανένα νόμο προηγούμενων κυβερνήσεων ενώ από τις συζητήσεις στη Βουλή, όπως π.χ. για τον νόμο της μετατροπής του ΤΑΠΑ σε ΟΔΑΠ, αναδείχτηκε ότι και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαφοροποιούνται στην κυβερνητική πολιτική που εμπορευματοποιεί τον Πολιτισμό και τον αντιμετωπίζει ως οικονομικό πόρο. Ο ένας κόβει -ο άλλος ράβει και όλοι μαζί το ίδιο κάνουν στο τέλος.

Ο Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε ακόμη ότι με αυτές τις εξελίξεις οι συνθήκες εργασίας θα χειροτερεύσουν. Το νέο καθεστώς λειτουργίας θα δημιουργήσει εργαζόμενους δύο ταχυτήτων: Παλιούς μόνιμους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ και νεοδιόριστους εργαζόμενους αορίστου ή/και ορισμένου χρόνου. Η εμπειρία που υπάρχει από το Μουσείο της Ακρόπολης και την Εθνική Πινακοθήκη, που λειτουργούν ως ΝΠΔΔ, είναι αποκαλυπτική. Οι «ελαστικές» σχέσεις εργασίας και η απληρωσιά είναι η επωδός που συνοδεύει τους νέους εργαζόμενους στους χώρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνολικές ελλείψεις σε προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού φτάνουν ή ξεπερνούν τους 2.500.

Η λειτουργία των μουσείων και η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας με εμπορευματική λογική έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ρόλο και τον προορισμό τους. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλου του λαού να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλα τα Μουσεία της χώρας μας.

Το  ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να ενώσουμε τη φωνή μας, εκφράζοντας την αντίθεσή μας στην μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ. 

• Να μην περάσουν τα σχέδια μετατροπής των κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ. Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο. 

• Γενναία χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών τους.

• Εξασφάλιση του απαιτούμενου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού με σταθερή εργασία και δικαιώματα.

• Αναβάθμιση της λειτουργίας και της ελκυστικότητάς τους με την αξιοποίηση της προόδου και των σύγχρονων ευρημάτων της αρχαιολογικής επιστήμης καθώς και των επιτευγμάτων της τεχνολογίας.

Σήμερα απαιτείται ο λαός και οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ και να συμπορευτούν μαζί του, για να ανοίξει ο δρόμος ώστε αυτός ο αγώνας να συνδεθεί με την πάλη για μια πολιτική που ως μέτρο της προόδου της δεν θα έχει την κερδοφορία των λίγων αλλά την καθολική υλική και πνευματική ανάπτυξη. Γι’ αυτό και το πραγματικό δίλημμα που τίθεται σε αυτές τις εκλογές είναι αν ο λαός θα δώσει δύναμη στη δύναμή του, στηρίζοντας το ΚΚΕ, ή αν θα εγκλωβιστεί δείχνοντας ανοχή σε μια νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση, τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί