Το κάλεσμα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου για τις κινητοποιήσεις ενόψει την επίσκεψη Μητσοτάκη

Εξάωρη στάση εργασίας (08:00-14:00) προκηρύσσει με ανακοίνωσή της και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, ενόψει της εκδήλωσης του Υπουργείου Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 10 π.μ. στο Επιμελητήριο Ηρακλείου παρουσία του πρωθυπουργού, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, που οδηγεί σε υποβάθμιση τα περιφερειακά νοσοκομεία της Κρήτης (κυρίως του Βενιζελείου, του Ρεθύμνου, της Ιεράπετρας) και αναγκάζει τους ασθενείς να πληρώνουν ολοένα περισσότερα για παροχές υγείας. 

Δείτε επίσης: Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους ΠΑΓΝΗ για την επίσκεψη Μητσοτάκη: «Οι υγειονομικοί που χειροκροτούσατε στα μπαλκόνια δεν ανέχονται την κοροϊδία»

Γιατροί ΕΣΥ Κρήτης: 6ωρη στάση και συγκέντρωση την ώρα του σόου Μητσοτάκη – Πλεύρη στο Ηράκλειο

Η Ένωση απευθύνει κάλεσμα τους γιατρούς των νοσοκομείων και της ΠΦΥ του Ηρακλείου να συμμετέχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στις 9:30 π.μ. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου:

Εν όψει της εκδήλωσης του Υπουργείου Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 10 π.μ. στο Επιμελητήριο Ηρακλείου παρουσία του πρωθυπουργού, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου (ΕΓΕΣΥΝΗ) προκηρύσσει εξάωρη στάση εργασίας (08:00-14:00), την οποία καλύπτει η ΟΕΝΓΕ. Καλούμε τους γιατρούς των νοσοκομείων και της ΠΦΥ του Ηρακλείου να συμμετέχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στις 9:30 π.μ. 

Με την κινητοποίηση αυτή εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, που οδηγεί σε υποβάθμιση τα περιφερειακά νοσοκομεία της Κρήτης (κυρίως του Βενιζελείου, του Ρεθύμνου, της Ιεράπετρας) και αναγκάζει τους ασθενείς να πληρώνουν ολοένα περισσότερα για παροχές υγείας. 

Η πολιτική αυτή επιβάλλεται με τον αυταρχισμό των διοικήσεων των νοσοκομείων, τους οποίους καλύπτει το Υπουργείο Υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσβλητική εκφοβιστική στάση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ απέναντι στους αναισθησιολόγους. 

Πάνω από 40 θέσεις γιατρών παραμένουν κενές στο ΠΑΓΝΗ και άλλες τόσες στο Βενιζέλειο, αφού οι προσλήψεις που έγιναν ήταν πολύ λιγότερες από τις αποχωρήσεις και αφορούν κυρίως επικουρικούς. Το αποτέλεσμα είναι η εργασιακή εξουθένωση των συναδέλφων με τη συχνή υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών, τις μετακινήσεις, την περικοπή ρεπό, τις χρωστούμενες άδειες. 

Η επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδηγεί σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, το οποίο συνεπάγεται ακόμη και κλείσιμο τμημάτων. Η παραίτηση της διευθύντριας του κέντρου αίματος του Βενιζελείου επέφερε σοβαρή δυσλειτουργία σε ένα τμήμα μοναδικό σε όλη την Κρήτη. Μετά την παραίτηση της διευθύντριας του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου και ενός (εκ των τριών) ειδικευμένων παιδοψυχιάτρων του ΠΑΓΝΗ, η πρόσβαση των παιδιών με προβλήματα ψυχικής υγείας σε δωρεάν δομές έχει περιοριστεί σημαντικά στην ανατολική Κρήτη. Η λειτουργία της πλειοψηφίας των τακτικών εξωτερικών παθολογικών ιατρείων του Βενιζελείου (Β’ παθολογικής, αντιυπερτασικό, λιπιδαιμικό) ανεστάλη μετά από μία παραίτηση παθολόγου, μια συνταξιοδότηση και μια άδεια κύησης-λοχείας, εκτός από το ηπατολογικό και το γενικό ιατρείο της Α’ Παθολογικής. 

Σε μια περίοδο που οι Παθολογικές Κλινικές ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου γεμίζουν λόγω της έξαρσης των ιώσεων, οι διοικήσεις αναγκάζουν επιμελητές παθολόγους από τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου να καλύπτουν εφημερίες και πρωινά ωράρια στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Ρεθύμνου μετά την παραίτηση της διευθύντριάς της. Οι μετακινήσεις αυτές χειροτερεύουν περαιτέρω τους όρους εργασίας των γιατρών και ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέο κύκλο παραιτήσεων (π.χ. παθολόγων του Βενιζελείου). 

Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει στο ελάχιστο τις κρατικές δαπάνες υγείας, φορτώνοντας το κόστος στους ίδιους τους ασθενείς. Αυτό επιδιώκεται και με τον πρόσφατο νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που σπρώχνει τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, για να ξεπεράσουν τις τεράστιες αναμονές στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων.

Απορρίπτουμε τα κυβερνητικά σχέδια για το νέο ΕΣΥ, αντιτασσόμαστε στην ιδιωτικοποίησή του. Απαιτούμε την ουσιαστική ενίσχυσή του με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Διεκδικούμε:

  • Πλήρη στελέχωση του Βενιζελείου, του ΠΑΓΝΗ και των δομών της ΠΦΥ του Ηρακλείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 
  • Να δίνεται στους γιατρούς το σύνολο των ρεπό και των χρωστούμενων αδειών
  • Να σταματήσουν οι μετακινήσεις παθολόγων στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων παθολόγων του ΓΝ Ρεθύμνου με κίνητρα
  • Αυξήσεις μισθού γιατρών σε επίπεδα πριν τις περικοπές του 2012, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί