Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος γλύπτης που φιλοτέχνησε το άγαλμα του Ν. Ξυλούρη και άλλα έργα σύμβολα για τα Ανώγεια (φωτο)

Έφυγε στις 17 Ιανουαρίου από τη ζωή στα 79 του χρόνια μετά από σύντομη ασθένεια ο σπουδαίος γλύπτης που φιλοτέχνησε 5 έργα σύμβολα για τα Ανώγεια, ο Ιταλός καθηγητής Καλών Τεχνών του Μιλάνο, Νικόλα Ζαμπόνι (Nicola Zamboni).

φωτο: www.estense.com

Ήταν το 2003, ακριβώς 20 χρόνια πριν, όταν ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, στο πλαίσιο των Υακινθείων, παρουσίαζε στον Ψηλορείτη, το άγαλμα της Ανωγειανής Μάνας, ως φόρο τιμής στις γυναίκες που αγωνίστηκαν σε δύσκολες εποχές και κράτησαν όρθια τα Ανώγεια, που φιλοτέχνησε ο Ιταλός γλύπτης και καθηγητής Καλών Τεχνών του Μιλάνο, Νικόλα Ζαμπόνι (Nicola Zamboni), αναφέρει η “Ανωγή”.

Αργότερα το άγαλμα αυτό θα τοποθετηθεί στην είσοδο του Κέντρου Υγείας Ανωγείων, κάτω από το ρολόι, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα και κοσμεί τον τόπο μας. Ο Λουδοβίκος και ο Nicolas Zamboni θα αποκτήσουν ιδιαίτερες φιλικές σχέσεις και στην εικοσαετία που ακολούθησε μέχρι σήμερα, τα Ανώγεια θα αποκτήσουν και άλλα έργα του εξαιρετικού αυτού Ιταλού καλλιτέχνη που πέρα από διάσημος γλύπτης υπήρξε και καθηγητής Καλών Τεχνών στο Μιλάνο.

Δικό του έργο ήταν  το άγαλμα του “Στραβού” του πρωτομάστορα και τροβαδούρου της Κρητικής μουσικής, Μανόλη Πασπαράκη, που παρουσιάστηκε επίσης στα Υακίνθεια το 2010 και από το 2014 βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο των Ανωγείων, απέναντι από την Τράπεζα Πειραιώς. O “Στραβός” με τη λύρα του, στο κέντρο των Ανωγείων συμβολίζει και όλους τους Ανωγειανούς ανά τους αιώνες που περπάτησαν το χωριό στις καντάδες μιας αγνής εποχής, ορόσημο των Ανωγείων.

Τον Ιούνιο του 2010, οι φίλοι του Νίκου Ξυλούρη και ο δήμος Ανωγείων διοργάνωσαν μεγάλη εκδήλωση για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του “Αρχάγγελου” της Κρήτης, όπου παρουσία ενός τεράστιου πλήθους, είχαν γίνει τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του στα Ανώγεια, έξω από το θέατρο που φέρει το όνομα του, ένα έργο που επίσης φιλοτέχνησε ο Nicola Zamboni.

Τέλος, φιλοτέχνησε και δυο προτομές που βρίσκονται στο Κέντρο Υγείας την τελευταία δεκαετία, των εμβληματικών γιατρών, Νικόλαου Μανούσου και Κωνσταντίνου Κουνάλη, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον συνάνθρωπο, έσωσαν χιλιάδες ζωές στην ευρύτερη περιοχή, τόσο προπολεμικά όσο και μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τιμήθηκαν από τον τόπο.

Τρία αγάλματα και δυο προτομές, παρακαταθήκη στα Ανώγεια του θερμού αυτού φίλου του τόπου μας, αλλά και μεγάλου καλλιτέχνη διεθνούς κύρους, που πέρασε στην αιωνιότητα στα 79 του χρόνια, στις 17 Ιανουαρίου 2023, τέσσερις  ημέρες πριν, στην Μπολόνια της Ιταλίας. Γεννημένος το 1943, άφησε το δικό του προσωπικό στιλ και στίγμα στην γλυπτική και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού στην Ιταλία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες όπου φιλοξένησαν έργα του, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

Ποιος ήταν ο Nicola Zamboni

Μετά τις σπουδές του και τη στρατιωτική του θητεία γράφτηκε στην Ακαδημία του elle Arti στη Μπολόνια, αλλά δυσαρεστημένος με το κλίμα και τις σχέσεις με τους δασκάλους, αποφάσισε να την εγκαταλείψει στο τρίτο έτος.

Το 1968 πήγε στην Αγγλία για να συναντήσει τον Henry Moore που τον φιλοξένησε για περίπου ένα μήνα.

Το 1975 άρχισε να διδάσκει στην Ακαδημία της Μπολόνια ως βοηθός του γλύπτη Quinto Ghermandi.

Από το 1997 έως το 2004 κατείχε την έδρα γλυπτικής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Brera στο Μιλάνο, όπου γνώρισε τη Sara Bolzani, γλύπτρια. 

Τα δημόσια έργα του Nicola Zamboni είναι διάσπαρτα σε όλη την Ιταλία, ειδικά στην Emilia Romagna, άλλα σχέδια, σκίτσα και γλυπτά βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Ιταλία, Ισπανία, Βιετνάμ, Γερμανία, Αργεντινή, Χιλή, Περού, Ισημερινή Γουινέα, Κούβα, Μεξικό, Μόσχα, Κρήτη, Αυστραλία, Σουηδία, Γαλλία και Λιβύη.

Τα Ανώγεια τον αποχαιρετούν με σεβασμό και εκτίμηση. Καλό ταξίδι Nicola.

“Ανωγή”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί