«Κλείδωσε» η ημερομηνία των Πανελλαδικών Εξετάσεων – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Την ημερομηνία της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων αποκάλυψε σήμερα το πρωί, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Όπως γνωστοποίησε, οι φετινές εξετάσεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και αυτό έχει «κλειδώσει» ανεξάρτητα από το πότε θα στηθούν τελικά οι κάλπες των πρώτων και δεύτερων εθνικών εκλογών, για τις οποίες δεν αποκάλυψε κάτι.

Αναφορικά με το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο υποβαθμίζει τα πτυχία των αποφοίτων δραματικών σχολών σε επίπεδο αποφοίτου λυκείου, υπεραμύνθηκε των στοχεύσεων και του περιεχομένου του, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα», παρόλο που ο καλλιτεχνικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό.

«Είναι μεγάλη συζήτηση. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Το πεδίο είναι αρρύθμιστο για σχεδόν 30 χρόνια. Δεν υπάρχει διαβάθμιση εδώ και 30 χρόνια. Θα ξεκινήσουμε να τα δούμε όλα με τα συναρμόδια υπουργεία. Δεν έχουμε αλλάξει κάτι. Ισχύει ότι και την προηγούμενη 4ετία».

Για την πρόταξη των πολυτέκνων στους πίνακες και το άνοιγμα του ΑΣΕΠ για τους αναπληρωτές, η Ν. Κεραμέως είπε: «Θα δούμε στο νέο σύστημα διορισμών για τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για τους πολύτεκνους. Όπου να ‘ναι ανοίγει το ΑΣΕΠ για αναπληρωτές. Τις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξουν οι πίνακες γενικής εκπαίδευσης για προσλήψεις».

Οι ημερομηνίες των εξετάσεων

Τα μαθήματα στα Γενικά Λύκεια θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 19 Μαΐου και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν από την Δευτέρα 22 Μαΐου ως και την Τρίτη 30 Μαΐου.

Αντίστοιχα, για τα Γυμνάσια προβλέπεται ολοκλήρωση μαθημάτων στις 30 Μαΐου και προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις ως την Πέμπτη 15 Ιουνίου.

Οι ημερομηνίες που περιλαμβάνει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τις Πανελλαδικές του 2023 είναι, στα βασικά μαθήματα, για υποψήφιους από Γενικά Λύκεια από την Παρασκευή 2 Ιουνίου ως και την Δευτέρα 12 Ιουνίου και για υποψήφιους από Επαγγελματικά Λύκεια από την Πέμπτη 1η Ιουνίου ως και την Παρασκευή 16 Ιουνίου. Στη συνέχεια, τα ειδικά και μουσικά μαθήματα θα εξεταστούν, για όλους τους υποψηφίους, από το Σάββατο 17 Ιουνίου ως και την Πέμπτη 29 Ιουνίου.

Σε ερώτηση για το πρώτο σενάριο στο οποίο οι πρώτες εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, η κα Κεραμέως απάντησε ότι πιθανές δεύτερες θα γίνουν «αρχές Ιουλίου, μετά τις Πανελλαδικές».

Δεν αναφέρθηκε στο δεύτερο σενάριο που θέλει να έχουν ολοκληρωθεί οι δύο εκλογικές διαδικασίες (στο σενάριο που δεν θα προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την πρώτη αναμέτρηση) πριν το τέλος Μαΐου, με τις πρώτες κάλπες στα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου και τις δεύτερες μετά τις διακοπές του Πάσχα ή τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο σενάριο, που κυκλοφόρησε έντονα χτες, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο «γαλάζιος» βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας εκτίμησε ότι «πιθανώς να έχουν τελειώσει όλα μέσα στο Μάιο και να κάνουμε όμορφα και την Πρωτομαγιά και να γιορτάσουμε κι εμείς οι Κωνσταντίνοι, όπως και οι Ελένες, τη γιορτή μας ήσυχα, χωρίς εκλογές, να έχουμε τελειώσει».

Για να υλοποιηθεί η «ευχή» Γκιουλέκα, θα έπρεπε οι δεύτερες εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 7 Μαΐου ή το αργότερο στις 14 Μαΐου. Δηλαδή, ακριβώς πριν ξεκινήσουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια της χώρας. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι σε αυτό το σενάριο θα επιβεβαιωθεί και η φημολογούμενη ταυτόχρονη εκλογική διαδικασία στις δύο πλευρές του Αιγαίου, καθώς χτες και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν «έδειξε» εκλογές στις 14 Μαΐου.

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2023 ΤΩΝ ΗΜΕΡΉΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΏΝ ΓΕΛ

ΗΜΕΡΑΗΜΕΡ/ΝΙΑΜΑΘΗΜΑΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
(Ο.Π.= Ομάδα Προσανατολισμού)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ2-6-2023– ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΡΙΤΗ6-6-2023– ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ- ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ- ΒΙΟΛΟΓΙΑΟ.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝΟ.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ8-6-2023– ΛΑΤΙΝΙΚΑ- ΧΗΜΕΙΑ- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΟ.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ12-6-2023– ΙΣΤΟΡΙΑ-ΦΥΣΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣΟ.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. 

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2023 ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ

ΗΜΕΡΑΗΜΕΡ/ΝΙΑΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΕΜΠΤΗ1-6-2023– ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ          
ΣΑΒΒΑΤΟ3-6-2023– ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Άλγεβρα)      
ΤΕΤΑΡΤΗ7-6-2023– ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II                          – ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΟΘ)     – ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ                                – ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ                
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ9-6-2023 – ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2                                       – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ                               – ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ                                                     – ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ                      
ΣΑΒΒΑΤΟ10-6-2023– ΥΓΙΕΙΝΗ                                                             – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ         – ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΟΔ) – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ      
ΤΡΙΤΗ13-6-2023– ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ                                     – ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ        – ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ                                                                                                         – ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ                                      
ΠΕΜΠΤΗ15-6-2023– ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ                                           – ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ                                                        -ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ II (ΜΕΚ ΙΙ)            – ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ                                    
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ16-6-2023– ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ                                                        – ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ                                                                   – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ  

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.

Γ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ και ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2023 ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ

ΗΜΕΡΑΗΜΕΡ/ΝΙΑΜΑΘΗΜΑΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ17-6-2023ΑΓΓΛΙΚΑ10:00 π.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ19-6-2023ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ8:30 π.μ.
ΤΡΙΤΗ20-6-2023ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ 8:30 π.μ.
ΤΕΤΑΡΤΗ21-6-2023ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ8:30 π.μ.
ΠΕΜΠΤΗ22-6-2023ΑΡΜΟΝΙΑ8:30 π.μ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ23-6-2023ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ16:30 μ.μ.
ΣΑΒΒΑΤΟ24-6-2023ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ12:30 μ.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ26-6-2023ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ8:30 π.μ.
ΤΡΙΤΗ27-6-2023ΓΑΛΛΙΚΑ8:30 π.μ.
ΤΕΤΑΡΤΗ28-6-2023ΙΣΠΑΝΙΚΑ8:30 π.μ.
ΠΕΜΠΤΗ29-6-2023ΙΤΑΛΙΚΑ8:30 π.μ.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης : 

μέχρι τις 08:00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ., 

μέχρι τις 09:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 10:00 π.μ. 

μέχρι τις 16:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 16:30 μ.μ. και

μέχρι τις 12:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:30 μ.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα: 

– των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες, 

– των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες, 

– του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά. 

– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί  2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο. 

– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30’ λεπτά, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης διαρκεί 2 ώρες. 

Δ. Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2023-24 ορίζουμε το διάστημα από την Τετάρτη 14-6-2023 μέχρι και την Τρίτη  27-6-2023.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί