Αν. Ξανθός – Δ. Αυγέρη: Προεκλογική «παροχολογία»  και  νομιμοποίηση των παρανομιών του ΙΦΕΤ

Κοινή δήλωση του βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Α. Ξανθού και της βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και αν. τομεάρχη Υγείας του κόμματος, Δ. Αυγέρη, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο  Υγείας:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει το ΙΦΕΤ σε αμιγώς εμπορική επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα και παρέχει ασυλία στη σημερινή διοίκηση για τις παρανομίες της.

Σε κοινή δήλωση που έδωσαν στη δημοσιοίτητα ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η  αναπλ. τομεάρχης Υγείας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑΣ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη αναφέρεται:

Το Υπουργείο Υγείας σε μια περίοδο που η υγειονομική κρίση επανέρχεται δριμύτερη, που  το ΕΣΥ είναι διαλυμένο και το ιατρικό του προσωπικό, όντας εξουθενωμένο και σε απόγνωση παραιτείται μαζικά, φέρνει ένα νομοσχέδιο προεκλογικής «παροχολογίας» και επικοινωνιακής διαχείρισης της διογκούμενης κοινωνικής κατακραυγής για το χάλι στην Υγεία. Εξαγγέλλει δωρεάν προληπτική  οδοντιατρική φροντίδα στα παιδιά (dentist pass) και πρόγραμμα ενίσχυσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά-εφήβους με χρηματοδότηση του ΙΣΝ. Το πιο σημαντικό και προκλητικό όμως στοιχείο του ν/σ, είναι ότι με το άρθρο 14 για το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, θυγατρική του ΕΟΦ), η κυβέρνηση θεσμοθετεί την πλήρη ανατροπή του χαρακτήρα του ως κρατική φαρμακαποθήκη και παρέχει εκ των υστέρων πολιτική ασυλία και κάλυψη στις παρανομίες και τα κερδοσκοπικά παιγνίδια της σημερινής Διοίκησης του ΙΦΕΤ, για τις οποίες υπάρχουν ενοχοποιητικά πορίσματα ελέγχου και έχουμε  καταθέσει αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Αντί για εξυγίανση και θεσμική «θωράκιση» του ΙΦΕΤ για να παρέμβει δραστικά  στην κρίση της φαρμακευτικής αγοράς και στις  πρωτοφανείς ελλείψεις  φαρμάκων  ζωτικής σημασίας,  η κυβέρνηση και  ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης μετατρέπουν το ΙΦΕΤ  σε μια αμιγώς εμπορική επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα λειτουργεί με όρους αδιαφάνειας και θα έχει ενεργό ρόλο στο  κύκλωμα των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων.  Για να μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία περί «αυτορρύθμισης της αγοράς» χωρίς ισχυρή κρατική παρέμβαση, αλλά και με ανοικτή διαπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν σε βάρος της Δημόσιας Υγείας.  Η αποδιοργάνωση και σταδιακή ιδιωτικοποίηση   των κρατικών φορέων στο χώρο του φαρμάκου (ΕΟΦ-ΙΦΕΤ) και η πλήρης ασυδοσία στην αγορά, έχουν την «υπογραφή Μητσοτάκη».

Ξανθός Ανδρέας, βουλευτής Ρεθύμνου, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Αυγέρη Δώρα, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και αν.τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑΣ-ΠΣ    

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί