ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηρακλείου: Ολοκληρώνουν την καταστροφική πολιτική στον Πολιτισμό με το ξεπούλημα των Μουσείων

Ανακοίνωση της ΝΕ Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το ξεπούλημα των μουσείων, ανάμεσά τους και του Ηρακλείου, από την κυβέρνηση:

Δείτε:

Με νόμο ξεπουλούν και την εθνική κληρονομιά!- Ιδιωτικοποιούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και άλλα 4 μεγάλα!

Σαν προικοθήρας, τα ξεπουλά όλα, λιμάνια και μουσεία, ενώ μας έχει κλείσει μέσα

Αρχαιολόγοι Κρήτης: Η ημέρα ντροπής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη Λίνα Μενδώνη

Ξεπουλούν και την εθνική κληρονομιά!- Ιδιωτικοποιούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και άλλα 4 μεγάλα!

Κρητολογικό Συνέδριο: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και των άλλων 4

Βουλευτές και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηρακλείου: Κάτω τα χέρια σας από το μουσείο Ηρακλείου και τα άλλα 4

Ολοκληρώνει την καταστροφική της πολιτική στον Πολιτισμό με το ξεπούλημα των Μουσείων

Ολοκληρώνει την καταστροφική της πολιτική στο χώρο του Πολιτισμού η Κυβέρνηση. Να θυμηθούμε μερικά από τα σημαντικότερα σκάνδαλα, που έχουν ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό: 

  • Το σκάνδαλο στήριξης του Δημήτρη Λιγνάδη, προσωπική της επιλογή στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού . 
  • Τα έργα στην Ακρόπολη που έκαναν ακόμα και τον Economist να γράψει: «Όσο οι Έλληνες ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους, η κληρονομιά τους γκρεμιζόταν 
  • Στη Θεσσαλονίκη, που η κ. Μενδώνη έχει ταυτιστεί με το μένος της εναντίον των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, αφού πρωταγωνιστεί τα τελευταία τρία χρόνια αλλά και παλαιότερα από θέσεις της στο Υπουργείο στον τεμαχισμό και τη απόσπαση τους, έχοντας απέναντι της την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα 
  • Στην  απόφαση της για «εκκαθάριση εν λειτουργία» του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πολύπλευρη δικαστική έρευνα για σοβαρή κακοδιαχείριση και σκανδαλώδη σπατάλη δημοσίου χρήματος
  • Στο θέμα της  ΠΥΡΚΑΛ όπου η υπουργός σταμάτησε την ανακήρυξη της σε Ιστορικό Τόπο, κι επιδιώκει κατακερματισμό του χώρου.
  • Ο “δανεισμός” συλλογών αρχαιολογικών Μουσείων στο εξωτερικό για 25+25 χρόνια. 
  • Η κύρωση της συμφωνίας για την αρχαιοκαπηλική συλλογή Στέρν.
  • Το φιάσκο με τα γλυπτά του Παρθενώνα με τις εν κρυπτώ συζητήσεις. 

Σήμερα κατέθεσε, ήδη σε διαβούλευση μέχρι 28 Ιανουαρίου, το σχέδιο νόμου για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας (ανάμεσα στα οποία είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου), σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).  Η επιστημονική κοινότητα αντιδρά δυναμικά για την αποκοπή των πέντε μεγάλων και πιο προσοδοφόρων δημόσιων μουσείων από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, που οδηγούν στην  υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα τους.

Για μας τα Μουσεία της χώρας είναι εμβληματικοί φάροι της κληρονομιάς του Ελληνικού Πολιτισμού. Διαφυλάττουν και εκπέμπουν τις οικουμενικές αξίες της διαχρονικής πολιτισμικής διαδρομής του Ελληνισμού. 

Η πρωτοβουλία αυτή της Κυβέρνησης, αποτελεί πράξη ξεπουλήματος στην αγορά και στους ιδιώτες, της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και δεν πρέπει να ολοκληρωθεί. Φέρνει στην  επιφάνεια την ουσία της πολιτικής τους: Όλα είναι εμπόρευμα, όλα μπορούν να πουληθούν. Πρέπει να αντισταθούμε στον εκφυλισμό και στο ξεπούλημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η Κυβέρνηση στις τελευταίες της πράξεις πριν παραδώσει την εξουσία, ασχημονεί για άλλη μια φορά, απέναντι τώρα στην ίδια την ιστορία και την πολιτιστική παρακαταθήκη της χώρας. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί