Κ. Αρβανίτης: «Τον φασισμό τον ξέρουμε, τον πληρώσαμε – Να μην του δίνουν κάποιοι άλλοθι κανονικότητας»

Μηδενική ανοχή στους επικίνδυνους εναγκαλισμούς με την ακροδεξιά – όχι στην επανάληψη τους ιστορικού λάθους του ’35, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμά του από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α.–ΠΣ/The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και στη συζήτηση για τις τρομοκρατικές απειλές από ακροδεξιά εξτρεμιστικά δίκτυα που απειλούν τη δημοκρατική συνταγματική τάξη

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τις τρομοκρατικές απειλές από ακροδεξιά εξτρεμιστικά δίκτυα που απειλούν τη δημοκρατική συνταγματική τάξη ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left απευθύνθηκε στις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Χριστιανοδημοκρατίας κάνοντας λόγο για «μικροπολιτικό οπορτουνισμό».

Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά αυτή του Κώστα Αρβανίτη, καθώς μόλις λίγες ώρες πριν η υποψήφια του Ακροδεξιού ID κατάφερε να συγκεντρώσει σε διαδοχικές ψηφοφορίες 179 και 185 ψήφους, πολύ περισσότερες από τα 64 μέλη της πολιτικής ομάδας που στεγάζει Νεοφασίστες Ακροδεξιούς Εθνικιστές. Επρόκειτο για την εκλογή Αντιπροέδρου σε αντικατάσταση της έκπτωτης Εύας Καϊλή, όπου παρά την τελική επικράτηση του Σοσιαλδημοκράτη υποφήφιου από το Λουξεμβούργο, τα στοιχεία δείχνουν σαφώς πως σημαντικός αριθμός Ευρωβουλευτών του EPP επέλεξαν την Ιταλίδα υποψήφια της Λέγκας του Σαλβίνι. 

Τις πρακτικές αυτές, που γίνονται όλο και πιο συχνές, στιγμάτισε ανοιχτά ο Κώστας Αρβανίτης ζητώντας να μην δίνεται άλλοθι κανονικότητας και νομιμοποίησης «σε μια εξτρεμιστική, απάνθρωπη, φασιστική ρητορική που μπορεί να έχει εφήμερες νίκες στις εκλογές ενδεχομένως, αλλά στην πραγματικότητα πυροβολεί τη δημοκρατία.»

«Η δημοκρατία είναι πάνω απ’ όλα», κατέληξε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επικεντρώνοντας στις βαριές πολιτικές ευθύνες όσων «με τη νοσηρή ρητορική του εσωτερικού εχθρού καταλήγουν να εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού», στέλνοντας έτσι ηχηρό μήνυμα και σε πολιτικές δυνάμεις εντός των τειχών. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Κώστα Αρβανίτη:

Ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον. Ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον, καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει. Τον ξέρουμε, τον πληρώσαμε. Πονέσαμε. Ματώσαμε.

Και η ακροδεξιά δεν είναι ένα φαινόμενο εφήμερο. Είναι μια κατάσταση που οπλίζεται, που ποτίζεται και αναζωπυρώνεται και εδώ μέσα στα κοινοβουλευτικά αυτά έδρανα. Και σήμερα, η πρώτη ψηφοφορία ήταν πολύ ανησυχητική, πάρα πολύ ανησυχητική.

Έχουν λοιπόν βαρύτατη ιστορική και πολιτική ευθύνη όλοι εκείνοι που με τον μικροπολιτικό τους οπορτουνισμό και με τη νοσηρή ρητορική του εσωτερικού εχθρού καταλήγουν να εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού.

Οι ίδιες πολιτικές οικογένειες κάνουν το ίδιο ιστορικό λάθος με το ’35. Ζούμε στο ίδιο έργο θεατές, δυστυχώς.

Αποδίδοντας κανονικότητα και νομιμοποίηση σε μια εξτρεμιστική, απάνθρωπη, φασιστική ρητορική που μπορεί να έχει εφήμερες νίκες στις εκλογές ενδεχομένως, αλλά στην πραγματικότητα πυροβολεί τη Δημοκρατία. 

Όσοι εδώ μέσα λοιπόν πιστεύουμε, νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε.

Η Δημοκρατία είναι πάνω απ’ όλα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί