Αντισυνταγματικό χτύπημα Μητσοτάκη – Βορίδη στην Αυτοδιοίκηση και στη δημοκρατία

Δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κλεισθένη για τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ μετά και το ηχηρό ράπισμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Πάνος Σκουρλέτης, παρά τις διακηρύξεις του Μάκη Βορίδη για συμμόρφωση στην απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, με την κατατεθείσα τροπολογία, επιστρέφονται μεν – κατά τεκμήριο αρμοδιότητας – στα Δημοτικά Συμβούλια οι, αντισυνταγματικά μεταβιβασθείσες στις Οικονομικές Επιτροπές, αρμοδιότητες αλλά δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κλεισθένη για τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

«Συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις κατά το ήμισυ δεν υφίσταται. Οφείλουμε δε, να επισημάνουμε ότι η σημαντική αυτή ρύθμιση κατατέθηκε ως τροπολογία μη δίνοντας τη δυνατότητα να εξεταστεί από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής» υπογραμμίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και προσθέτει:

«Επιμένει, λοιπόν, ο υπουργός Εσωτερικών και η κυβέρνηση της ΝΔ στην αντισυνταγματικότητα. Δεν μας εκπλήσσει, βέβαια, αφού είναι εμφανείς οι προθέσεις της σε μια σειρά ενεργειών να παραβιάζουν και να κουρελιάζουν το Σύνταγμα, με αποκορύφωμα το μείζον ζήτημα των υποκλοπών».

Αναλυτικά η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη:

«Να αποκρουστεί το αντισυνταγματικό χτύπημα Μητσοτάκη – Βορίδη στην Αυτοδιοίκηση και στη δημοκρατία

Με την υπ’ αρ. 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ρητά και τελεσίδικα ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του «νόμου Θεοδωρικάκου», με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων και αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες από τα Δημοτικά Συμβούλια, στο όνομα μιας δήθεν «κυβερνησιμότητας», νοθεύοντας τη λαϊκή βούληση, η οποία εκφράστηκε μέσω της απλής αναλογικής που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όπως αυτή προέκυψε από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019.

Με την απόφαση αυτή δικαιώθηκε πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για όλα όσα είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει την κυβέρνηση της ΝΔ κατά την ψήφιση των αντισυνταγματικών ρυθμίσεων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι απολύτως σαφές και ως προς την απαιτούμενη συμμόρφωση της Διοίκησης κρίνοντας ότι οι δύο βασικές αλλαγές στο σύστημα του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, δηλαδή οι αλλαγές που αφορούν τον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι σε αυτές η πλειοψηφία θα ανήκει στην παράταξη του εκλεγέντος Δημάρχου και αφετέρου η μεταφορά προς την Οικονομική Επιτροπή αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σημαντικού οικονομικού αντικειμένου, είναι μεταξύ τους αλληλένδετες. Και καταλήγει το ΣτΕ: «Συνεπώς, οι ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες, κατά τη βούληση του νομοθέτη, συνέχονται μεταξύ τους ως ενιαίο σύνολο και δεν μπορούν να εφαρμοσθούν αυτοτελώς, πρέπει να παραμερισθούν στο σύνολό τους ως αντισυνταγματικές και να εφαρμοσθούν κατά τη συγκρότηση των εν λόγω δημοτικών επιτροπών οι προϋφιστάμενες αυτών διατάξεις».

Παρά τις διακηρύξεις του Υπουργού Εσωτερικών για συμμόρφωση στην απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, με την κατατεθείσα τροπολογία, επιστρέφονται μεν – κατά τεκμήριο αρμοδιότητας – στα Δημοτικά Συμβούλια οι, αντισυνταγματικά μεταβιβασθείσες στις Οικονομικές Επιτροπές, αρμοδιότητες αλλά δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ για τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Όπως εξάλλου δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, και έχει καταγραφεί στα πρακτικά, ο κ. Βορίδης «Στην πραγματικότητα εκείνο το οποίο κάνουμε είναι ότι διατηρούμε τις συνθέσεις των Οικονομικών Επιτροπών, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής έτσι όπως είχαν τοποθετηθεί αρχικώς με τον προσβληθέντα νόμο και μεταφέρουμε όλες τις σημαντικές αρμοδιότητες». Συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις κατά το ήμισυ δεν υφίσταται.

Οφείλουμε δε, να επισημάνουμε ότι η σημαντική αυτή ρύθμιση κατατέθηκε ως τροπολογία μη δίνοντας τη δυνατότητα να εξεταστεί από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Επιμένει, λοιπόν, ο Υπουργός Εσωτερικών και η κυβέρνηση της ΝΔ στην αντισυνταγματικότητα. Δεν μας εκπλήσσει, βέβαια, αφού είναι εμφανείς οι προθέσεις της σε μια σειρά ενεργειών να παραβιάζουν και να κουρελιάζουν το Σύνταγμα, με αποκορύφωμα το μείζον ζήτημα των υποκλοπών.

Είναι όμως καθήκον της Βουλής, όπως και όλων των πολιτών, να το υπερασπίζονται».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί