Πολιτική δραστηριότητα του ΚΚΕ στο Ηράκλειο

Οι Κομματικές Οργανώσεις της Τ.Ο. Ηρακλείου του ΚΚΕ στα πλαίσια του Πολιτικού ανοίγματος διοργανώνουν εκδηλώσεις-συνεστιάσεις με θέμα: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στο δρόμο της ανατροπής, με ΚΚΕ πιο δυνατό».

Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:

Η Κομματική Οργάνωση Μεσαράς του ΚΚΕ, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, στις 8:00μμ, στην ταβέρνα «ΟΑΣΗ» στα Καπαριανά. Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι με τους Δαμιανάκη Μιχάλη (κιθάρα- φωνή) και Παλτόγλου Βασίλη (μπουζούκι).

Η Κομματική Οργάνωση Μαλεβιζίου του ΚΚΕ, την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, στις 7:30μμ, στην ταβέρνα «ΔΑΦΕΡΜΟΣ», στο Τσαλικάκι. Θα μιλήσει ο Δημόκριτος Σαλούστρος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου.
ΚΟΒ ΑΕΙ και ΙΤΕ θα πραγματοποιήσουν, την Κυριακή 22/1 στις 7 μμ, κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας – συνεστίαση στο μεζεδοπωλείο ΝΤΟΚΟΣ. Χαιρετισμό θα κάνει ο Πάνος Καραγιώργος, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Πολιτική εκδήλωση στη Χερσόνησο

Πραγματοποιήθηκε η Πολιτική Εκδήλωση-Συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Χερσονήσου-Μινώα του ΚΚΕ, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, που διοργανώθηκε στα πλαίσια του Πολιτικού ανοίγματος της Τ.Ε. Ηρακλείου του ΚΚΕ με θέμα: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής, με ΚΚΕ πιο δυνατό».

Την κεντρική ομιλία έκανε η Λίνα Ανδρουλάκη, μέλος του ΤΓ Ηρακλείου Κρήτης του ΚΚΕ, ενώ την εκδήλωση άνοιξε η Ελευθερία Χρυσού, στέλεχος του ΚΚΕ. Στη συνέχεια ακολούθησε λαϊκό γλέντι από τους: Μελισσουργάκη Κώστα (τραγούδι, κιθάρα), Μελισσουργάκη Μάνο (πλήκτρα) και Ιωάννου Μαρία (τραγούδι).

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία:

     «(…)

     Σήμερα σε συνθήκες νέας επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα με το κύμα ακρίβειας να κορυφώνεται, με απλησίαστα ενοίκια, με το ρεύμα προϊόν πολυτελείας, με τη θέρμανση βραχνά, δεν σηκώνει άλλη αναμονή για κανέναν. Από παντού προβάλλει μοναδική διέξοδος ο δρόμος του αγώνα. 

     Ποιος μπορεί να έχει αυταπάτες ότι όποια κυβέρνηση και αν προκύψει στις επικείμενες εκλογές είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα αυτά; Μπορεί μήπως το τοπικό κράτος με την τοπική διοίκηση; Η ζωή έχει αποδείξει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, στο σεισμό, στις πλημμύρες, απέναντι στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις…

     Η επιλογή να πάρει ο καθένας και η καθεμιά τη θέση του στους αγώνες, στο οργανωμένο κίνημα, σε όλες τις μάχες (και στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ), να βαδίσει στο δρόμο της ανατροπής εκεί που οι κομμουνιστές πρωτοστατούν. Με το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό πλέον, ενισχυμένο παντού και στη Βουλή και σε Δήμο και Περιφέρεια είναι αναγκαιότητα.

     Και θα ρωτήσει κανείς γίνεται αυτό σήμερα; Μπορούμε να έχουμε ουσιαστική ανακούφιση; Σίγουρα όχι περιμένοντας σωτήρες. Όσο η λαϊκή οργή εγκλωβίζεται στην αναμονή κάποιας δήθεν πιο φιλολαϊκής κυβέρνησης τίποτα δεν άλλαξε ποτέ. Αλλά και τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν. Ούτε η ακρίβεια, ούτε η ενεργειακή φτώχεια, ούτε οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ούτε η υποβάθμιση της υγείας, της παιδείας περιμένουν.

    Και μην ξεχνάμε ότι ούτε μία ούτε δύο αλλά πέντε τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ για την ανακούφιση του λαού και τις απέρριψαν μέσα σε δύο μόλις βδομάδες, από κοινού και «ασυζητητί» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.(…)

     Ο καθημερινός βραχνάς της ακρίβειας, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με καλάθια, κουπόνια και δωροεπιταγές, αλλά το λιγότερο με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, με κατάργηση των φόρων στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και στην ενέργεια.(…) Αλλά για το λαό το ξέρουμε, το βλέπουμε, πως υπάρχουν μόνο τα περισσεύματα, γιατί για τους μεγάλους επιχειρηματίες, τους ξενοδόχους και εδώ στη περιοχή, το κεφάλαιο γενικά, υπάρχουν και νέες επιδοτήσεις, και φοροαπαλλαγές και νέα προνόμια, όπως για άλλη μια φορά αποκάλυψε και ο κρατικός προϋπολογισμός.

     Η ενεργειακή φτώχεια δεν περιμένει. Είναι εδώ και πλήττει όλα τα λαϊκά σπίτια, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες και δεν αντιμετωπίζεται με τις δήθεν επιδοτήσεις, όπου οι φτωχοί επιδοτούν τους φτωχότερους! Αντιμετωπίζεται μόνο αν συγκρουστείς με την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, της “πράσινης μετάβασης”, με την απολιγνιτοποίηση και τα Χρηματιστήρια της Ενέργειας που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις: Και η ΝΔ, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Κι ας ρίχνουν τώρα ο ένας το φταίξιμο στον άλλο…(…)

     Η επιλογή του αγώνα, προβάλει από όλες τους τομείς της ζωής μας: Την υγεία, την παιδεία, την ίδια την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

     (…)

Κι όταν επίσης μιλάμε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, μιλάμε για όλα τα αναγκαία έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας που ήδη έπρεπε να έχουν γίνει. Δεν μπορεί σήμερα να θεωρούμε αυτονόητο ότι περιοχές ολόκληρες θα βουλιάξουν κάθε φορά που βρέχει, ότι ο κόσμος θα διακινδυνεύει τη ζωή του.

     Κι όλα αυτά γιατί, προτεραιότητα για τους κατέχοντας την εξουσία, και σίγουρα έξω από αυτούς δεν μένει η τοπική εξουσία (Περιφέρεια και Δήμος) δεν έχουν τα έργα για την προστασία της ζωής του λαού, αλλά τα έργα προστασίας της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

     Αν δούμε καλά πίσω από τα μεγάλα έργα υποδομής που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή μας, αυτά αφορούν κυρίως τις ανάγκες του τουρισμού και των μεταφορών. Όχι ότι δεν χρειάζονται αυτά τα έργα.

     Όμως δεν πρέπει να αποκρύψουμε το γεγονός ότι οι υποδομές αυτές κατασκευάστηκαν, κυρίως για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, των μεγαλοξενοδόχων και των tour operators, αλλά και της μεταφοράς των εμπορευμάτων τους και όχι τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Πχ για οδικό δίκτυο: δείτε τώρα με τον ΒΟΑΚ. Προφανώς υπάρχει ανάγκη για ασφαλές οδικό δίκτυο αστικό, εθνικό, αλλά και επαρχιακό. Όμως τώρα ετοιμάζονται να παραχωρήσουν τα φιλέτα σε ιδιώτες που θα φτιάξουν ένα μέρος και θα βάλουν διόδια. Σε ένα δρόμο που συνδέει τις διαφορετικές περιοχές του Δήμου, αλλά μέσω αυτού γίνεται και η καθημερινή μετακίνηση 1000άδων εργαζόμενων και επαγγελματιών στον τουρισμό, αλλά και η σύνδεση με την πόλη του Ηρακλείου όπου συγκεντρώνονται βασικές λειτουργίες όπως τα νοσοκομεία, δικαστήρια, υπηρεσίες κλπ που έχουν συγκεντρωθεί και συγχωνευτεί τα τελευταία χρόνια.

   (…)

  Η λαϊκή οργή και αγανάκτηση, δεν παγιδεύεται στα κάλπικα διλήμματα και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, αντιπαραθέσεις που δεν αφορούν βέβαια την ουσία της πολιτικής που εξυπηρετεί το κεφάλαιο, αλλά ποιος -πιθανά με ποιον συνέταιρο- θα έχει το πάνω χέρι στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, για να συνεχίσει και να επεκτείνει αυτή την πολιτική για την οποία όλοι τους έχουν δεσμεύσεις.  

(…)

     Δυναμώνουν τα κάλπικα διλήμματα, οι υποσχέσεις, οι εκβιασμοί. Έτσι γινόταν πάντα μπροστά στις εκλογές, έτσι γίνεται και τώρα. Αλίμονο αν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης δεν έστηναν προεκλογικές παγίδες στο λαό για να εγκλωβίσουν τη δυσαρέσκειά του. Κι αυτή, όπως ξέρουν και τη βλέπουν και οι ίδιοι, δυναμώνει και κινδυνεύουν να τους πάρει αμπάριζα κι αυτούς και το σάπιο σύστημα που υπηρετούν!(…)

     Μέσα σε τέσσερα χρόνια η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε δεκάδες αντεργατικούς αντιλαϊκούς νόμους, που αν ο εργάτης, ο επαγγελματίας, ο αγρότης, ο άνθρωπος του μόχθου κάνει το λογαριασμό, θα δει ότι είναι ζημιωμένος και στην εργασία και στο εισόδημα και στην παιδεία και στην υγεία και στην ασφάλιση και στα λαϊκά δικαιώματα. 

     Μπορεί να φανταστεί, λοιπόν, ο καθένας και η καθεμιά, αν η τελευταία αντιλαϊκή θητεία της ΝΔ ήταν ένα βήμα, τότε ποιο θα είναι το άλμα, αν ο λαός δεν αποφασίσει να βάλει ένα φρένο, όχι μόνο στα όνειρα του Μητσοτάκη για κυβέρνηση αυτοδυναμίας, αλλά και σ’ αυτά του Τσίπρα για μια δήθεν “προοδευτική” κυβέρνηση συνεργασίας, για να μοιράζεται η αντιλαϊκή ευθύνη αυτής της γιαλατζί προοδευτικής πολιτικής σε περισσότερους από έναν! “Αδικία ή δικαιοσύνη παντού”, είναι το νέο δίλημμα που πλασάρει ο Τσίπρας. Τέτοιο καημό να βγάλει -ντε και καλά- δίκαιο κι ανθρωπινότερο τον καπιταλισμό, μόνο η σοσιαλδημοκρατία έχει..

(…) 

     Αυτά πρέπει να σκεφτούν, όλοι και όλες που σκέφτονται να στηρίξουν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ. Να σκεφτούν γιατί το κόμμα τους δεν ενθαρρύνει τα μέλη του να συμμετέχουν στο σωματείο, στο σύλλογο, στο μαζικό φορέα; Και δεν το κάνει ουσιαστικά και αποφασιστικά, παρά μόνο αδρά και υποκριτικά, ακριβώς γιατί ξέρει η ηγεσία του ότι εκεί ο καθένας ανακαλύπτει τη δύναμή του. Μια δύναμη που μπορεί να τους ανατρέψει όλους αυτούς που του ρουφάνε το μεδούλι με τις πολιτικές τους.

(…)

     Την ίδια ώρα πολλοί και πολλές ακόμα, σκοντάφτουν στο ερώτημα: «Μπορούμε»;

Εμείς οι κομμουνιστές, απαντάμε κατηγορηματικά: Ναι, μπορούμε! Και η απόδειξη βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας: Βρίσκεται σε τούτο δω τον τόπο, που είναι ένας τόπος πλούσιος. Μια περιοχή, ιδιαίτερα εύφορη με καλλιεργήσιμες εκτάσεις, παράκτια ζώνη δεκάδων χιλιομέτρων. Μια περιοχή με οδικό δίκτυο, λιμάνια, αεροδρόμια. Μια περιοχή με μνημεία μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής, πολιτιστικής σημασίας και αξίας, γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Με κλίνες αρκετές να έρθουν διακοπές οι λαϊκές οικογένειες από όλη την Ελλάδα.

     Κι όμως, παρά τις μεγάλες αυτές παραγωγικές και πολιτιστικές δυνατότητες, οι εργαζόμενοι βυθίζονται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και εποχικοί εργαζόμενοι και επαγγελματίες βιώνουν την εξάντληση, τώρα πολλοί κάνουν μεροκάματα στις ελιές για να βγει ο χειμώνας. Αγρότες δεν ζουν από την καλλιέργεια της γης τους και κάνουν κι άλλες δουλειές. Δεν αξιοποιούνται οι δυνατότητες της αγροτικής παραγωγής του τόπου μας.

     Μια περιοχή, η οποία, αντί να παράγει ποιοτικά και φθηνά αγροτικά προϊόντα ώστε να λύσει και το διατροφικό πρόβλημα της χώρας, ξεκληρίζει βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους.(…)

     Σας καλούμε να ενισχύσετε το ΚΚΕ με κάθε τρόπο στους αγώνες που οι κομμουνιστές πρωτοστατούν, μέσα από τα σωματεία στους χώρους δουλειάς, στα χωριά με τις επιτροπές κατά της ακρίβειας που μπλοκάρουν την επίθεση σε εργατικές-λαϊκές οικογένειες, με την οικονομική στήριξη, μιας και τα έσοδα του ΚΚΕ είναι από τις συνδρομές των μελών και την ενίσχυση από το υστέρημα λαού.

   Μέσα από τα ψηφοδέλτια καλούμε σε συμπόρευση στήριξη όσους εκτιμούν το ΚΚΕ όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις του. 

    Καλούς αγώνες, με ισχυρό ΚΚΕ μέσα από όλες τις εκλογικές μάχες την νέας χρονιάς, με ισχυρό το εργατικό λαϊκό κίνημα!»

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Ηρακλείου

Την Παρασκευή, 13/01, κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, επισκέφτηκε τον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Ηρακλείου, όπου συνομίλησε με τους διοικητές και τους υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις θέσεις τους ΚΚΕ για την πυροπροστασία και τα προβλήματα των εργαζομένων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ συζήτησε με τους πυροσβέστες για τις πολιτικές εξελίξεις, τις θέσεις του ΚΚΕ και τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. 

Ειδικότερα για τα ζητήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, συζητήθηκαν οι δεκάδες ερωτήσεις και επερωτήσεις που έχουν γίνει στη Βουλή από το ΚΚΕ για τα προβλήματα των πυροσβεστών και ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ικανοποιήσει. Ειδική αναφορά έγινε στην υποστελέχωση της Υπηρεσίας και στο απαράδεκτο καθεστώς των τεσσάρων διαφορετικών εργασιακών σχέσεων (μόνιμοι, 5ετείς, 7ετείς, εποχικοί). Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τη θέση του ΚΚΕ για την ανάγκη μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών, όπως με πρόσφατη τροπολογία έχει ζητήσει και στη Βουλή το ΚΚΕ.

Από τη συζήτηση με τους πυροσβέστες αναδείχθηκαν οι μεγάλες ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό, το οποίο χρήζει ανάγκης και ηλικιακής ανανέωσης, οι ανάγκες για ανανέωση του στόλου των οχημάτων, τα οποία κατά κύριο λόγο είναι παλιά, οι ανάγκες για νέο και σύγχρονο εξοπλισμό ώστενα καλυφθούν οι ανάγκες των πυροσβεστών για μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Αναδείχθηκε, ακόμα, η ανάγκη κατασκευής νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της ΠΥ Ηρακλείου.

Από την μεριά του ΚΚΕ, δηλώθηκε η στήριξη του Κόμματος στις δίκαιες εργασιακές και μισθολογικές διεκδικήσεις των πυροσβεστών. Τα στελέχη του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού να μην αποδεχτούν τη σημερινή κατάσταση, να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ σε όλες τις εκλογές (βουλευτικές, δημοτικές, περιφερειακές) αλλά και στους αγώνες ενάντια στην αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΚΕ δίνει προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος, την προστασία από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης των συνεπειών των φυσικών φαινομένων.

Τις επόμενες μέρες κλιμάκια του ΚΚΕ θα επισκεφτούν και άλλες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού Ηρακλείου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί