Oxfam: Αυξήθηκε το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών – Ζητά άμεση φορολόγηση των υπερπλουσίων

Η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam ζήτησε άμεση δράση για την αντιμετώπιση μιας διεύρυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανισότητας μετά την Covid, αφού όπως αποκάλυψε με έρευνα της  σχεδόν τα 2/3 του νέου πλούτου που συγκεντρώθηκε από την έναρξη της πανδημίας έχει πάει στους πλουσιότερους και συγκεκριμένα στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, σε έκθεση της που συμπίπτει με την ετήσια συγκέντρωση της παγκόσμιας ελίτ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ανέφερε ότι η πλούσια ελίτ έχει κερδίσει 26 τρισεκατομμύρια δολάρια (21 τρισεκατομμύρια λίρες) σε νέο πλούτο μέχρι το τέλος του 2021.

Αυτό αντιπροσωπεύει το 63% του συνολικού νέου πλούτου, με το υπόλοιπο να πηγαίνει στο υπόλοιπο 99% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Oxfam δήλωσε ότι για πρώτη φορά σε 25 χρόνια η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται από αύξηση της ακραίας φτώχειας και ζήτησε να επιβληθούν νέοι φόροι στους υπερπλούσιους.

Αυτό συνέβη γιατι εφαρμόστηκαν πολιτικές για την καταπολέμηση του οικονομικού αντίκτυπου της Covid 19, όπως οι μειώσεις των επιτοκίων και η διαδικασία δημιουργίας χρήματος, οι οποίες ενίσχυσαν την αξία των ακινήτων και των μετοχών, τα οποία τείνουν να ανήκουν σε πλουσιότερους ανθρώπους.

Η έκθεση ανέφερε ότι για κάθε 1 δολάριο νέου παγκόσμιου πλούτου που κερδίζει ένα άτομο του 90% τα τελευταία δύο χρόνια, κάθε δισεκατομμυριούχος κέρδιζε περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια. Παρά τις μικρές πτώσεις το 2022, η συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων είχε αυξηθεί κατά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Τα κέρδη της πανδημίας ήρθαν μετά από μια δεκαετία, όταν τόσο ο αριθμός όσο και ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων είχαν διπλασιαστεί.

Ο Danny Sriskandarajah, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam GB αναφέρει χαρακτηριστικά στον Guardian: «Η τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα αποτελεί προσβολή των βασικών ανθρώπινων αξιών. Η ακραία φτώχεια αυξάνεται για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια και σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν, αλλά για τους δισεκατομμυριούχους, κάθε μέρα είναι ένα μπόνους».

«Πολλαπλές κρίσεις έχουν ωθήσει εκατομμύρια στο χείλος του γκρεμού, ενώ οι ηγέτες μας αποτυγχάνουν να κατανοήσουν το πρόβλημα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να ενεργούν για τα συμφέροντα των λίγων» πρόσθεσε.

Επιπλέον, διερωτάται: «Πώς μπορούμε να δεχτούμε ένα σύστημα όπου οι φτωχότεροι άνθρωποι σε πολλές χώρες πληρώνουν πολύ υψηλότερους φόρους από τους υπερπλούσιους; 

Και πρόσθεσε: «Οι κυβερνήσεις πρέπει να εισαγάγουν υψηλότερους φόρους στους υπερπλούσιους τώρα».

Η Oxfam αναφέρει ότι οι ακραίες συγκεντρώσεις πλούτου οδήγησαν σε ασθενέστερη ανάπτυξη, διεφθαρμένους πολιτικούς και διεφθαρμένα μέσα ενημέρωσης, όπου διάβρωσαν τη δημοκρατία και οδήγησαν σε πολιτική πόλωση.

Επιπλέον, τόνίζει ότι «Οι υπερπλούσιοι συνέβαλαν ενεργά στην κλιματική κρίση, καθώς ένας δισεκατομμυριούχος εκπέμπει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο άνθρακα από τον μέσο άνθρωπο. Είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να επενδύσουν σε ρυπογόνες βιομηχανίες, σε σύγκριση με τον μέσο επενδυτή».

Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να εισαγάγουν άμεσες εφάπαξ εισφορές στον πλούτο της ελίτ του 1%, μαζί με απροσδόκητους φόρους για την καταστολή της κερδοσκοπίας κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης. Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρξει μόνιμη αύξηση των φόρων στους πλούσιους, με υψηλότερους συντελεστές για τους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους.

Υποστηρίζοντας την έκκλησή της για αναδιανομή του πλούτου, η Oxfam είπε:

  • Οι εταιρείες τροφίμων και ενέργειας είχαν υπερδιπλασιάσει τα κέρδη τους το 2022, πληρώνοντας 257 δισεκατομμύρια δολάρια σε πλούσιους μετόχους σε μια εποχή που περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούσαν.
  • Μόνο 4 σεντς σε κάθε δολάριο φορολογικών εσόδων προέρχονταν από φόρους περιουσίας και οι μισοί δισεκατομμυριούχοι του κόσμου ζουν σε χώρες χωρίς φόρο κληρονομιάς για τα χρήματα που δίνουν στα παιδιά τους.
  • Ένας φόρος έως και 5% στους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1,7 τρις ​​δολάρια ετησίως, αρκετά για να βγάλει 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και να χρηματοδοτήσει ένα παγκόσμιο σχέδιο για τον τερματισμό της πείνας.

«Ενώ οι απλοί άνθρωποι κάνουν καθημερινές θυσίες σε βασικά είδη, όπως το φαγητό, οι υπερπλούσιοι έχουν ξεπεράσει ακόμα και τα πιο τρελά τους όνειρα. Μόλις δύο χρόνια μετά, αυτή η δεκαετία διαμορφώνεται ως η καλύτερη μέχρι τώρα για τους δισεκατομμυριούχους», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam, Gabriela Bucher.

«Η φορολόγηση των υπερπλούσιων και των μεγάλων εταιρειών είναι η πόρτα για να βγούμε από τις σημερινές αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις. Ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε τον βολικό μύθο ότι οι φορολογικές περικοπές για τους πλουσιότερους έχουν ως αποτέλεσμα ο πλούτος τους κάπως να “περάσει” σε όλους τους άλλους. Σαράντα χρόνια περικοπών φόρων για τους υπερπλούσιους έχουν δείξει ότι μια ανερχόμενη παλίρροια δεν ανυψώνει όλα τα πλοία —μόνο τα σούπερ γιοτ», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί